Az állami kriptók bedönthetik a pénzügyi rendszert

-

A jegybanki kibocsátású kriptopénzek segíthetnek a készpénz-használat visszaszorításában, viszont van néhány kockázatuk.
Ha pedig ezek a kockázatok nincsenek megfelelően kezelve, a technológia alaposan belekavarhat a jelenlegi pénzügyi rendszer működésébe, erre jutottak a Fitch Ratings elemzői.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Hétfőn adták ki a legújabb jelentésüket, amely a „Központi banki digitális pénzek: lehetőségek, kockázatok, és hatások” címet viseli. Ebben alaposan körbejárták, hogy az elérhető előnyök mellé milyen rizikók társulnak.
A Fitch Ratings szerint a technológia elsődleges hozománya a kormányzatok által már régóta várt készpénz-mentes gazdaság létrehozásának a megkönnyítése, és ezzel párhuzamosan a digitalizációban való felzárkózás.
A bankok részéről pedig a legfőbb indok a használatra az árak csökkenése és a hatékonyság növelése lenne, ezzel párhuzamosan pedig a banknélküli lakosság elérése.
A cég álláspontja szerint a jegybanki kriptók támogatói szerint ez a megoldás segítene a készpénzhasználat jelenlegi kihívásai esetében, ahogy a digitális fizetési módok egyre jobban terjednek.

„A jegybanki kriptók széles körű elterjedése csökkentheti a fizetési szolgáltatók piacát, de a központi bankok jobban rá tudnak látni a pénzügyekre. Így csökkenhet a pénzügyi bűnözés mértéke.”

A lakosság részére viszont a jegybanki kriptók kevesebb magánszférát biztosítanak, mint a készpénz, így az elfogadása egyelőre kétséges.
Az sem ad okot bizakodásra, hogy az egyes számlákon akár limiteket is bevezethet a kibocsátó.
Egy másik, egyelőre megoldatlan probléma lehet, ha az emberek túl gyorsan térnek át az állami digitális pénzek használatára, a bankokból egyszerűen eltűnne a pénz, ahogy kiutalnák onnan.

Ez nagy hatással lenne a jelenlegi pénzügyi rendszerre. A cég szerint ráadásul mivel több kapcsolódási pont lenne így a központi bankok és a gazdaság között, ez kiberbiztonsági kockázatokkal is járhat.
Világszerte egyre több központi bank kezdte el tanulmányozni az állami kriptopénzeket.
A Bahama-szigetek idén nyáron vezeti be a teljes körű alkalmazást. Az USA pedig most májusban jelentette be az első teszt-üzemet a technológiával, a Digitális Dollár Alapítvány együttműködésével.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az XRP befektetői hangulat a Ripple-SEC ítélet előtt romlik el

A május 3-i emelkedéssel ellentétben a Ripple (XRP) Weighted Sentiment (súlyozott hangulat) visszaesett. A megjelenési időben észrevettük, hogy a mérőszám 1,16-ról 0,64-re esett. Miközben az érték...

A legjobb 5 trendi kripto, amelyet azonnal meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A kriptopénzek iránti megugró érdeklődés dinamikus befektetési környezetet eredményezett. A 2024-es bikafutás folyamatban van, a piaci mozgásokból tőkét kovácsolni kívánó befektetők számára létfontosságú lehet annak...

A Grayscale kifogyott az eladó bitcoinból, fellélegezhet a piac?

A Grayscale Investments GBTC alapja az első pozitív beáramlási napját könyvelte el, miután a Bitcoin ETF-ek bevezetése óta több mint 17,5 milliárd dollárnyi kriptopénzt dobtak...

Bitcoin (BTC) árfolyam elemzés 05.05.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) újabb bikarallyra spekuláltak a befektetők, mivel az árfolyam május 3-án felfelé ívelő lendületet vett. A növekedés azonban visszaesett, mivel a kriptók királyának...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!