Tárhelyszolgáltatót támadtak meg a hekkerek, hogy bitcoint bányásszanak

-

A QNAP jelentette az ügyfeleinek, hogy a rendszerüket kibertámadás érte, amely során bányászprogramot telepítettek a hálózatukra.
A hálózatra kapcsolt NAS készülékeiket vették célba a támadók, ez derült ki a múlt hét végén napvilágot látott biztonsági jelentésből. A támadás kizárólag arra irányult, hogy az erőforrásokat bitcoin-bányászatra fordítsák.

A tajvani QNAP nagy játékosnak számít a tárhely- és a memóriagyártásban. Ezek a készülékek pedig kiválóan megfelelnek a BTC bányászatára, amely során kriptográfiai feladványokat kell megfejteni, és a győztes készítheti a blokkot, amiért a blokkjutalmat megkapja.


A szoftver egy malware, amely a Dovecat nevet kapta a biztonsági szakértőktől. A jelenlegi információk alapján már tavaly november óta fertőz különböző számítógépes hálózatokat.
A QNAP felhasználói számára ez azért okoz problémát, mert lefoglalja az összes rendelkezésre álló számítási kapacitást, így ellehetetleníti a normál munkavégzést.

Gyenge jelszó

Az egyik veszélyfaktor a gyenge jelszó. A cég vizsgálatai alapján a legtöbb NAS akkor fertőződött meg, amikor a felhasználók gyenge jelszavakat használtak, mielőtt csatlakoztak az internethez.
Hogy ezt ki lehessen küszöbölni, a QNAP szakértői azt ajánlják az ügyfeleiknek, hogy gyakrabban frissítsenek, és használjanak bonyolult jelszavakat. Emellett a malware-kereső programok is hasznosak lehetnek.
A cég azt is elmondta, hogy saját antivírus programot is fejlesztenek.

„Elsődleges fejlesztési célunk most, hogy a Dovecat eltűnjön az általunk gyártott eszközökről.”

A kriptobányász vírusok, és az úgynevezett cryptojacking fokozatos emelkedést mutattak az elmúlt években.

A szakértők becslése alapján 2019 első felében világszerte mintegy 52 millió számítógép esett áldozatul ilyesminek, és 2020-ban is hasonló számokat láthattunk.

Olvastad már? Bitcoin kitekintő és top altok elemzése – ETH, DOT, ADA

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!