5 dolog, amely hatni fog a bitcoinra a héten

-

A BTC árfolyama viszonylag stabilan megállapodott a 9000 dolláros szinten, az újabban ismét korrelációt mutató részvénytőzsdén viszont irracionális optimizmus uralkodott el.

A hét ismét a jelenlegi támasz tesztelésével kezdődött, kérdés, hogy mi kellene egy komolyabb felugráshoz?
A héten öt faktor is nagyobb mozgásra bírhatja a bitcoint, lássuk, melyek ezek!

Részvények: számít-e a „valódi” érték?

A helyzet a részvénypiacokon többé-kevésbé stabilnak mondható. A határidős szerződések, a Dow, az SP500, és a hasonlók szépen araszolnak felfelé, dacára a kiújuló vírushelyzetről szóló híreknek.
A Bloomberg a hétvégén viszont arra figyelmeztetett, hogy a helyzet aggodalomra adhat okot. Maga a vírus terjedése is, valamint az USA gazdaságvédelmi intézkedései ezzel vannak összefüggésben.
Ha a Fed újabb kötvényvásárlási programot hirdet, az nem fog nyomtalanul elmúlni, hanem hatása lesz a piac egészére.
Egy elemző, Sanford C. Bernstein így vélekedik erről:

„Az egy egyre valószínűbb lehetőség, hogy a Fed nem tett meg minden tőle telhetőt, még nem feszítette a végsőkig a húrt. Ha újra belép a ringbe, vásárolni fog. És a papírok valódi értéke egyáltalán nem fog számítani.”

A Fed által birtokolt vagyoneszközök összértéke. Forrás: Federal Reserve

Az elmúlt hetek során viszont úgy tűnik, a tőzsde és a bitcoin újabb korrelációt mutat. Az indexek mozgása láthatóan formálja a BTC/USD pár mozgását, felfelé és lefelé is. Az SP500 esetében jelenleg a kiemelkedően magas, 95%-os korrelációs értéket láthatjuk most.
Az Egyesült Államok esetében ráadásul egyre nagyobb a bizonytalanság a koronavírus terjedése miatt. Több makroindikátor is medvés jeleket mutat annak ellenére, hogy a piac az előző két hónapban erős konszolidációt produkált.

A félelem és a mohóság meséje

A makrogazdasági adatokhoz visszakanyarodva, most igazán jól látható az eltérés a kriptopiac és a hagyományos pénzpiacok között.
Mégpedig a Fear&Greed Index, azaz a Félelem és a kapzsiság index mutatta kép alapján. Ez egy többfaktoros indikátor, amely megmutatja nekünk, a piaci hangulatot aszerint, hogy a kereskedők körében most éppen félős, óvatos, vagy túlzott optimizmus uralkodik.
Ennek a kriptós változata az elmúlt hetekben nem nagyon mozdult, és a Félelem mezőben tartózkodik. A hagyományos piacokat mérő viszont a Mohóságban áll, nagyon lassú tendállással a Semleges zóna irányába.
Az 1-től 100-ig tartó listán a kriptós a múlt havi 38 pontról 43-ig emelkedett. A másik viszont 59-nél van, ez hét ponttal kevesebb, mint egy hónapja. Ráadásul ezen belül a részvények például extrém magas értéken álltak, állnak, a származékos termékek, a menekülővaluták pedig „csak” simán a Mohóság zónájában.

Rekord mennyiségű készpénz és arany

A mohóság más következményekkel is jár, mint csak annyival, hogy a részvények túlvettek. Holger Zschaepitz elemző szerint a Nasdaq és az SP500 közötti korreláció egyértelmű jele a pénzbőségnek.


Ezzel egyidőben viszont a bankok már pedzegetik, hogy a negyedéves eredmények nem lesznek túl szépek. Talán a legrosszabbak a 2008-as pénzügyi válság óta.
A kriptós sajtóban mindenesetre már elhangzott, hogy a részvénypiacok márciust követő visszaerősödését a bitcoin grafikonján már többször megfigyelhettük.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Fed intervenciói mit eredményeznek, láthatjuk, hogy tulajdonképpen egy mesterséges piac van a szemünk előtt, ahol az eszközök valódi értéke mintha nem is számítana.


Az adatokból viszont egyértelműen látszik, hogy 2020-ban eddig a legtöbb befektető aranyat és készpénzt halmozott fel, nem pedig más eszközbe fektetett.
Az ebbe a kettőbe allokált tőke több, mint a többi eszközosztályba, ilyet is 2008-ban láttunk utoljára.

A Bitcoin alapjai még mindig erősek

Most aktuális a kéthetes nehézségi frissítés a BTC hálózatán, amelyre összességében bikás jelek közepette kerül sor. A becslések 9,5%-os emelkedést jósolnak a cikk írása pillanatában.
Ez pedig sokkal nagyobb változás, mint a legutóbbi, amely gyakorlatilag nulla volt. Inkább a kettővel ezelőttire hasonlít, az 15%-os korrigálást hozott, a legnagyobbat 2018 óta.
A nehézség mutatja meg, hogy mennyi erőforrás kell egy blokk kibányászásához. Mikor a nehézség nő, az nagyobb versenyt eredményez a bányászok között.
Ezzel egyidőben a hashráta is új magasságokba ért, a jelenlegi heti átlag 124,42 EH/s, a kirajzolt görbe itt is kezd ezen a magas szinten stabilizálódni, az előző érték 126 volt.

Forrás: Blockchain

A hashráta nem a legpontosabb vagy a leghasznosabb indikátor, azt mutatja meg, hogy mekkora számítási teljesítmény lett a Bitcoin hálózatának alárendelve. Nem ritkák a nagy mozgások sem, és van egy népszerű elmélet, amely alapján a növekvő hashrátát kis idő múlva az árfolyam is követi.

A származékos piacok ege felhősödik

A határidős bitcoin piacok a hétvégén is tartogathatnak lehetőségeket a kereskedők számára. Mikor alacsony a volatilitás, akkor az új hetet nagyjából ugyanúgy kezdik, ahogy az előzőt befejezték pénteken.
Viszont ha eltérés van a hétfő és a péntek között, akkor egy úgynevezett rés nyílik az árjegyzésben. Ezt viszont a spot piacok igyekeznek nagyon gyorsan, akár órákon belül bezárni.
Mindenesetre a határidős piacok aggodalomra is adhatnak okot. A gyenge teljesítmény az elemzők szerint akár valami rossznak az előjele is lehet. Ráadásul feltűnt néhány hasonlóság a mostani mozgások, és a március közepi zuhanás között.
Ha a történelem ismétli önmagát, akkor esés jöhet, de remélhetőleg nem lesz annyira drasztikus, mint a pár hónappal ezelőtti.

Olvastad már? Az Ethereum mutatói a 80%-os csökkenés ellenére is rekordokat jeleznek

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Ha tetszenek az cikkek, témák és funkciók az oldalon, az alábbi 4 kriptovalutával tudjátok támogatni munkámat:
Bitcoin: bc1qjq29x6szhez8cvcrfavhaafjh2wft8332xpssc
Ethereum: 0xa34507D748e26921Ae37DD8b4f4A6566AcaF33D2
Litecoin: Lefci5DHZ1HqABJ7EN8RWjjH7Ucd2srnnZ
Binance Coin: bnb1wfsfe3mmx9mnyzdetkkvypzs9rh24geumlfygd

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!