Megtörtént a halving, milyen kilátásaink vannak?

-

A cikk megjelenésének pillanatában a Bitcoin blokkláncán lejátszódott a hálózat harmadik blokkjutalom-feleződése. A 10 percenként kibocsátott bitcoinok átlagos mennyisége 6,25 BTC-re csökkent.

2020. május 11. 21:23 óra

Bányászta: AntPool


A kriptovilágban nagy jelentőséget tulajdonítanak a magyarul csak feleződésként emlegetett alkalomnak. Nem véletlen – a négyévente megvalósuló halvingtól sokan sokat várnak.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Joggal, hisz alapvető közgazdasági tény, hogy ha valamiből kevesebb van, akkor annak szükségszerűen drágábbnak kell lennie. Nem is lehetne jobb példa minderre a koronavírus-járvány kapcsán tapasztalt áremelkedések a higiéniai cikkek piacán.
És nem csak ezért. Tudniillik, a bitcoin kibocsátása úgy zajlik, hogy a hálózat bányászai jutalomban részesülnek minden egyes kibányászott blokk után.
A pénzre a bányászoknak egyértelműen szükségük van, hisz az általuk a bányászásra használt gépek megvásárlása, energiaigénye és fenntartása nem olcsó mulatság.
A kisebb bányászok most is nehéz helyzetben vannak, hisz ahhoz, hogy egy bányászgép visszahozza az árát, átlagosan legalább két évig kell azt üzemeltetni. Két év alatt azonban a technológia sokat fejlődhet, így mire egy bányász eléri a nullszaldót, elképzelhető, hogy új gépekbe kell beruháznia.
Ha a bányászok kevesebb juttatásban részesülnek, drágábban kell majd megválniuk a kriptopénzüktől, ha fenn akarják tartani tevékenységüket.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a halvinggal kapcsolatban sokan sokat mondanak. Az szinte biztos, hogy rövid időtávon magas volatilitásra kell számítanunk, és egyáltalán nem biztos (sőt, a múltbéli tapasztalatok alapján egyenesen kizárt), hogy az árfolyam azonnal nagy emelkedésnek indul.

Mindenki mást mond

PlanB, a Twitter népszerű kereskedője legújabb stock-to-flow elemzésében ugyan 200.000 dollárnál magasabb árfolyamot jósol, fontos tudatosítani, hogy ez hosszú távra igaz.
Teljesen elképzelhető, hogy a halving után közvetlenül akár 3000 dollárig is csökkenhetünk, éppen ezért mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy óvatosan járjon el.
PlanB nézeteit egyébként nem mindenki osztja. J0e007, a Bitfinex ranglistás bálnája például egyenesen elutasította azt, és kijelentette, hogy a bitcoin már előre beárazta magát.
De nézzük meg, mi történt a legutóbbi feleződéseket követően:

A fenti grafikonon a bitcoin kibocsátási üteme (vonal) látható a S2F-modell szerint, valamint az érmék dollárban kifejezett értéke (piros pontok). Ahol a vonal meredeken emelkedett, ott múltbéli halving játszódott le.
A történelmi adatok szerint a BTC ugyan növekedett a halvingokat követően; de sosem azonnal, hanem néhány hónappal később érte csak el csúcsát.
Alább a 2016-os bitcoináralakulás látható az akkori feleződés előtt, alatt és után. Ahogyan látható, a kriptoeszköz egy erős ralival rohant a halving felé, 15%-ot csökkent két héttel előtte, stagnált, majd négy héttel később 3 nap alatt 30%-ot zuhant.

Rövid távon tehát jobb, ha nem támasztunk nagy elvárásokat a vezető kriptopénz irányába. Újra szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy csak és kizárólag logikusan megfontolt és felelősségteljes befektetési döntéseket hozzon.

Olvastad már? A top elemzők optimisták a bitcoin árfolyamát illetően

Kiemelt kép: Marco Verch Professional
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!