Miért nőtt meg 500 százalékkal a bitcoin ATM-ek száma mindössze 3 év alatt?

-

A kriptovaluták ellenzői nagyon gyakran szeretnek arról beszélni, hogy a bitcoin használhatatlan, veszélyes és kidolgozatlan. Azt is mondják, hogy sehol nem lehet vele fizetni, ezért nem is lehet kriptovalutának nevezni (tulajdonképpen valutának sem).
A teljes elfogadás azonban nem alakul ilyen rosszul. Különösen az a tény bizonyítja ezt, hogy a bitcoin-ATM-ek száma folyamatosan növekszik, sőt, nagyon gyorsan is.

Vajon bekövetkezett a bitcoin-ATM-ek fellendülése?

A bitcoinautomaták száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt öt évben (2014-től, amikor is megjelentek az első ATM-ek) ez a szám több mint 5 500 (konkrétan 5 588) lett, ezután pedig azt feltételezhetjük, még gyorsabb növekvésre kell számítani.

Összességében körülbelül 550 különböző szolgáltató működik a világon, amelyek jelenleg 74 országban (köztük Magyarországon is) kezelik a bitcoin-ATM-eket. Talán nem meglepő az a tény, hogy a legtöbb kioszk az Egyesült Államokban található.
Itt üzemel ugyanis az összes ATM 62,3 százaléka (3 678 db), ezt követi Kanada 707, az Egyesült Királyság 274, Ausztria 252 és Spanyolország 94 automatával. Érdekességképpen – a szomszédos Szlovákia 0,8 százalékukkal (47), Csehország pedig körülbelül 1,2 százalékukkal (69) rendelkezik.
Világszinten ez természetesen nem szembetűnő érték, Európán belül azonban mindkét ország a top 10 közé tartozik a bitcoin ATM-ek számát illetően.

Ezen felül nagy plusz az, hogy az újonnan telepített bitcoin ATM-ek átlagos napi száma továbbra is növekszik. Ez az átlag jelenleg napi 5,3 automatát jelent, de olyan értékek, mint a napi 6,5-7 is meglehetősen gyakran fordulnak elő.

Miért jó hír ez számunkra?

A bitcoinautomata valószínűleg az egyik legegyszerűbb módszer arra, hogy bitcoinhoz jussunk. Az esetek túlnyomó többségében ez névtelenül történik.
További előny természetesen az is, hogy a bitcoint egy másik országban hazai pénznemre cserélhetjük (viszont nem minden automatában lehetséges pénzért BTC-t venni).
Nincs azonban szükség semmiféle tőzsdére vagy harmadik félre – ez az ok, amiért a magas díjak ellenére is annyira népszerűek ezek a gépek.
Természetesen a bitcoin ATM-ek összes előnye mellett a hátrányokra is érdemes gondolni. Általában magasabbak a tranzakciós díjak, mint a hagyományos tőzsdéknél vagy pénzváltóknál. Nincs szó azonban olyan extrém díjakról, amelyek elriasztanák az embereket.
A több mint 500 százalékos növekedés három év alatt egyértelműen mutatja a bitcoinautomaták tendenciáját. Számuk valóban gyors tempóban növekszik, és feltételezhető, hogy ez a jövőben is így marad majd.

Magyar viszonyok

Magyarországon jelenleg 5 szolgáltató 28 ATM-e üzemel. Ezek közül 3 budapesti automatát a MrCoin.eu kezel:

Magyarország össze kripto-ATM-jeinek listája a CoinColors.co kriptoportálon érhető el.

Olvastad már? Bizonyos feltételek mellett adómentessé válik a Portugáliában történő kriptokereskedés

Ti milyen tapasztalatokkal rendelkeztek az ATM-ekkel kapcsolatban? Érdemes a segítségükkel bitcoint venni, vagy szélsőségesen drágának találjátok? Osszátok meg észrevételeiteket és véleményeket a kommentekben.
Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.29.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) árfolyama az elmúlt napban esett, ami további eséstől való félelmet keltett. Ugyanakkor volt esély a trendfordulóra. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők...

A legjobb mém érmék, amelyek készen állnak a májusi kitörésre

Vendégbejegyzés Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, a megfizethető mém érmék élénk érdeklődést váltanak ki a befektetőkből, akik a következő nagy nyereséget keresik. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!