Mi a különbség a coinok, tokenek, és a virtuális pénzek között?

-

Van különbség a coinok/tokenek, digitális és virtuális pénzek között?

Röviden: Igen.

Emellett persze létezik hosszú válasz is, ezen eszközök között vannak különbségek, kisebbek és nagyobbak egyaránt.

Például a JPMorgan bejelentette a JPM Coin-t, amelyet digitális pénzként aposztrofált, miközben a Facebook a librát, mint kriptopénzt mutatta be, ironikus módon ez az egyik oka annak, hogy a törvényhozók világszerte a pontos megfogalmazáson, kategorizáláson dolgoznak még mindig.

Nem utolsósorban, miközben a Libra és a JPM Coin között vannak felépítésbeli különbségek, mindkét esetben kérdéses a decentralizáltság – hiszen cégek futtatják a programjaikat, amelyek centralizáltak –, így értelemszerűen nem hívhatóak kriptopénznek, miközben a virtuális pénz, digitális pénz megnevezés mégis illik rájuk.

A helyzet azonban sajnos még ennél is bonyolultabb lehet, hiszen bár a decentralizáció egy alapvető fundamentum a kriptopénzek mögött, néhány bizony centralizált, legalábbis bizonyos fokig.

Így a legjobb megfogalmazás az, hogy a kriptopénzek olyan digitális vagy virtuális pénzek, vagy ezek változatai, amelyek erős kriptográfiai eljárásokat használnak, biztonsági és manipulálhatatlansági okokból.

A legtöbb kriptopénz a blokklánc-technológiát használja – vagy annak valamely újragondolt, újabb generációs változatát, mint amilyen a hashgráf, blokkrács –, az úgynevezett nyilvános elosztott főkönyvet, amelyet egy központ nélküli számítógéphálózat futtat.

Mindenesetre a blokklánc nem szükséges a kriptopénzekhez, az egyik legelső képviselőjük, a ’90-es években létrehozott Digicash nem blokkláncon futott.

Még bonyolultabbá teheti a dolgot, hogy ezen kategóriákon belül is léteznek alkategóriák, mint a coin és a token.

Ahogy láthatjuk, sok ponton zavarodhatunk össze a kriptoszféra nevezéktanában, de ebben a cikkben most igyekszünk tisztázni a helyzetet.

Mi a coin?

A digitális coinok a saját blokkláncon futó pénzek.

A bitcoin, a monero, és az ethereum mind kriptopénzek, ezen belül is coinok. Mi a közös bennük?

Mindegyik saját, önálló blokkláncon, főkönyvön alapul, a bitcoin a Bitcoin hálózatot – a blokkláncot és az azt futtató bányagépeket, csomópontokat magába foglaló számítógépek összessége –, az ether az Ethereum, a Monero pedig a Monero hálózatát használja, és így tovább.

Mindegyik küldhető, fogadható, és bányászható.

Ahogy a nevükből következik, ezek ugyanúgy funkcionálhatnak, mint bármely pénz: megoszthatók, szétoszthatók, hordozhatók, és limitálva van a készletük. Így a kriptopénzek tulajdonképpen ugyanúgy használhatóak, mint a fizikai készpénz, azaz fizetni lehet velük.

Vannak speciális helyzetek is, pl. az ether mindenben megfelel a coinok definíciójának, mégsem pénzként van használva, hanem az Ethereum hálózaton végbemenő tranzakciókhoz szükséges.

Vannak az úgynevezett altcoinok, amelyek arról kapták a nevüket, hogy ezek a bitcoin, az első kriptopénz alternatívájaként jelentek meg valamivel később.

Sok altcoin a bitcoin egyik forkja – programleágazás, amely módosítás(ok) következtében jött létre – , és a bitcoin nyílt forráskódja segítségével lett létrehozva, ilyenek pl. a Litecoin vagy a Dogecoin, de a saját blokklánc, és a bitcoinétól eltérő kódkészlet ellenére a fent említett Monero és Ethereum is altcoinnak nevezhető.

Szóval általánosságban az elfogadott meghatározásuk a következő: Egy kriptopénz, amelynek saját blokklánca van, de nem a bitcoin.

Amennyiben ez a helyzet, akkor altcoinról beszélünk.

Mi az a token?

Egy digitális eszköz, amely adott ökoszisztémán belül használható az adott projektekben.

A legfőbb különbség a coinok és a tokenek között az, hogy ez utóbbinak kell egy blokklánc, amelyen működni tud, hiszen sajáttal nem rendelkezik, esetleg nem is szükséges számára.

Az Ethereum a legelterjedtebb platform a tokenek létrehozására, mégpedig az okosszerződéseket kezelni tudó funkciója miatt.

Az itt megalkotott tokeneket az úgynevezett ERC-20 tokenek névvel illetjük, a legnépszerűbb képviselőjük a Tether nevű stablecoin.

Emellett több más platform is létezik, amelyen token bocsátható ki, ilyenek pl. a Neo és a Waves.

A tokenek célja különbözik a coinokétól, annak ellenére, hogy van közöttük fizetésre alkalmas is.

A legtöbbjük azért lett létrehozva, hogy különböző decentralizált alkalmazásokban, Dappokban használják őket. Ezeket utility tokennek hívják.

Fő funkciójuk, hogy a tulajdonosuk számára biztosítsák az adott applikáció használhatóságát. Ilyen pl. a Basic Attention Token, a Brave böngésző által használt token.

A BAT egy ERC-20 token (azaz az Ethereum hálózaton működik), és a hirdetési funkciókban tölt be szerepet.

A BAT token segítségével reklámhelyet lehet vásárolni, és az így termelődött bevétel eloszlik a tartalomgyártók és a böngésző felhasználói között, mint akik megjelenítik, és „fogyasztják” az adott reklámot.

Emellett léteznek a security tokenek, azaz az értékpapír tokenek, amelyek elsősorban befektetésként értelmezhetők az adott projektbe, hasonlóan, mint amikor egy vállalat részvényeit birtokoljuk.

Az értéküket a projekt mögött álló vállalkozás, startup adja, ezzel szemben viszont nem jelentenek valódi részesedést, tulajdonjogot az adott vállalatban.

Az emberek legtöbbször azért vásárolnak ilyen tokeneket, mert bíznak az áremelkedésében.

Ez volt a 2017-es ICO-láz fő oka, viszont sajnos legtöbb esetben ezek utility tokenek voltak, értékpapír-tokennek „álcázva”.

Normál esetben az értékpapírok szigorú törvényeknek kell, hogy megfeleljenek, és a vásárlóiknak végig meg menniük az ügyfélazonosítási (KYC – Know Your Customer) folyamaton, az ICO piacon viszont ez nem így történt.

Mi a különbség a virtuális és a digitális pénzek között? Ezek szinonímák?

Nem. Az egyik sokkal „kézzelfoghatóbb”, míg a másik nehezebben meghatározható.

Igazából a dolog sokkal egyszerűbb, mint a coinok és a tokenek esetében. A digitális pénz egy letisztázott fogalom, amelyet minden típusú elektronikus pénzre használhatunk.

Az első koncepció 1983-ban látott napvilágot, egy kutatási jegyzékben David Chaum tollából, aki később a már említett Digicash-t is létrehozta.

A digitális pénzek legfőbb ismérve, hogy csak digitálisan, elektronikusan léteznek, és pl. a dollárral szemben – de említhetünk bármilyen más pénznemet is – nincs valódi, fizikai formájuk, mint bankjegy vagy érme.

Kizárólag online lehet használni őket, elektronikus pénztárcák vagy megfelelő digitális hálózatok segítségével.

Legtöbbször nem igénylik harmadik fél részvételét a tranzakciókban, ezért azok gyorsak és nem, vagy alig kerülnek pénzbe.

Magyarországon a nem forint pénzek esetében erre külön definíció is létezik, a valuta az, amelyiknek van fizikai formája, míg a deviza az, amelyeknek nincs, ez angolban a közös currency név alatt fut.

Tehát a coinok, tokenek, virtuális pénzek – ezek mindegyike digitális pénz.

A virtuális pénzek egy másik állatfaj, mégha a definíciójuk szerint digitálisnak is számítanak.

Ahogy 2012-ben az Európai Központi Bank definiálta, a virtuális pénz „olyan digitális pénz, amely egy (nemzeti vagy nemzetközi jogszabályok által) szabályozatlan környezetben létezik, a kibocsátást és az irányítást a fejlesztőik végzik, és elsődlegesen fizetési metódusként használhatóak specifikus virtuális közösségek tagjai között”.

A legfőbb példák nem a kriptoszférából jönnek, hiszen ebbe a ketagóriába tartoznak a különböző online játékokban használt pénzek, mint amilyen a World of Warcraft, a GTA Online, vagy a Fifa játékok „belső” pénzei, játékosok által gyűjthető pontjai.

Legtöbb esetben az adott játék ökoszisztémáján belül léteznek, és különböző bónuszok igénybevételére, megvásárlására alkalmasak.

Így a hagyományos pénzekkel szemben a virtuális pénzeket nem bocsáthatja ki központi bank, vagy egyéb pénzügyi szabályozó hatóság – ez pedig meg is magyarázza a hatalmas volatilitásukat.

Így hát a kriptopénzek teljesen különválaszthatók a virtuális pénzektől, és nem is szabadna összekeverni őket, miközben mégis, mindkettő része a digitális pénzek széles kategóriájának.

Ezek a definíciók univerzálisnak tekinthetők?

Nem, hiszen a kriptoszféra és az egész digitális világ folyamatosan fejlődik.

A kriptopénzek, ahogy ismerjük őket, mindössze 10 éve léteznek, miközben a legtöbb kormányzat csupán pár éve kezdett el foglalkozni a témával, miután a bitcoin népszerűsége az árfolyamával együtt drámai módon megugrott.

Emellett a Facebook Libra projektje megintcsak olaj a tűzre, sok országban most kezdenek el munkacsoportokat létrehozni, hogy megtárgyalják, egyáltalán mi is a libra, és hogyan lehet szabályozni.

Emellett jogi oldalról nézve is igen széles a skála a kriptopénzek meghatározásában. Csak az USA esetében öt különböző szabályozótestület öt különböző módon értelmezi a kriptót, a saját nézeteit előtérbe helyezve.

Az Adóhatóság tulajdonként, vagyontárgyként kezeli, a Tőzsdefelügyelet szerint értékpapírok, a Pénzügyőrség szerint pénzek.

Japánban már létezik egy kriptopénzekkel foglalkozó jogi keretrendszer, amely vagyontárgyként értelmezi a kriptót, Oroszországban viszont a Központi Bank egyszer pénz-pótlékként hivatkozott a bitcoinra.

Ehhez hozzá jön, hogy az egész terület, iparág kifejezetten gyors ütemben fejlődik – és a szabályozók nem tudják felvenni ezt a sebességet –, így lehet, hogy a jövőben más néven fogjuk hívni ezeket a digitális pénzeket.

Ez pedig különösen fontossá teszi, hogy naprakészek legyünk a jelenlegi megnevezésekkel.

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Vége a Bitcoin 7 hónapos „eufóriájának”?

A Bitcoin (BTC) Net Unrealized Profit & Loss (NUPL) mérőszáma azt mutatja, hogy a coin piaca továbbra is az eufória fázisában van, a befektetők körében...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!