Vírus állhat a rekordméterű Coincheck-támadás mögött

-

Egyes híresztelések szerint a feltört japán kriptotőzsde, a Coincheck alkalmazottainak számítógépén egy orosz származású hackercsoporthoz köthető vírust találtak. Az állításokat a Cointelegraph Japan közölte június 16-án.
2018 januárjában a Coincheck egy rekordméretű hackertámadás áldozata lett – összesen 534 millió dollárnyi NEM tokent loptak el tárcáiból.

A Cointelegraph Japan a japán Asahi Shimbun médiaügynökség beszámolójából idézett, mely szerint a nagy értékű támadás mögött mégsem a korábban gyanúsított észak-koreai szál húzódhat.
A szakértők szerint a bűncselekményt „hackerek ismeretlen csoportja végezhette el.”
Az Asahi Shimbun szerint a „Mokes” és a „Netwire” nevű vírusokat azonosították be az alkalmazottak számítógépén, melyeket valószínűleg egy emailen keresztül telepítettek, majd a vírusok engedély nélkül hozzáfértek a tőzsde privát kulcsaihoz.
Mindkét vírusról ismert, hogy orosz hackerek állnak mögötte. Egy USA-beli szakértő a hírügynökségnek elmondta:

 „A vírusok elemzéséből arra következtethetünk, hogy Kelet-Európa és Oroszország lehet a támadók fő bázisa.”

Az Asahi Shimbun beszámolója szerint a vírusokon keresztül a támadók át tudták venni a fertőzött számítógépek irányítását és távolról kezelhették azt.
A Morks egy orosz fórumon jelent meg először 2011 júniusában, de a Netwire is már 12 éve ismert a kiberbiztonsági szakértők által.
Májusban ismeretlen támadók 7000 bitcoint utaltak ki a Binance aktív tárcáiból. A támadást nem vették észre időben a tőzsde biztonsági rendszerei.

Idén tavasszal egy dél-koreai kiberbiztonsági cég azt állította, hogy észak-koreai támadók állhattak a dél-koreai UpBit kriptotőzsde adathalász támadásai mögött.
Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Emily Clapper

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Mit várhatunk a piactól májusban? Top kriptók, amiket figyelni kell

A május friss fejleményeket hoz a kriptopénzek piacán, több kulcsfontosságú szereplő is jelentős lépésekre készül. A befektetők élénken figyelik a trendeket, ahogy a 2024-es bikafutás...

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!