8 embert vertek át, 100.000 dollárt loptak el magukat CRA-munkatársnak kiadó csalók

-

8 embert vertek át és 100.000 dollárt loptak el kevesebb mint 1 hét alatt azok a csalók, akik a Kanadai Bevételi Ügynökség (CRA) munkatársainak adták ki magukat.

Az áldozatoknak azt mondták, hogy vegyenek kriptopénzt bitcoin ATM-en keresztül

A kanadai CBC News szerint a Waterloo Körzeti Rendőrség figyelmeztette az embereket, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek, miután a bejelentések szerint 8 embert vertek át, és 100.000 dollárt tulajdonítottak el 5 nap alatt. Az egyiktől 25.000 dollárt loptak el, 3 másikat pedig egyenként 20.000 dolláros kár ért. Minden szituáció ugyanolyan volt: A csalók órákon át telefonáltak az áldozatokkal, és agresszív módon ecsetelték kiemelkedő adósságukat. Az elkövetők ezután azt mondták, hogy küldjenek nekik pénzt Bitcoin ATM-en keresztül.

A rendőrök figyelmeztették a nyilvánosságot, hogy legyenek óvatosak, ha olyan személytől érkező hívást kapnak, akik magukat a CRA munkatársainak adják ki. A csalók könnyen megváltoztathatják telefonszámukat, így úgy tűnhet, mintha a kormánytól, vagy valamilyen vállalkozástól telefonálnának.

A legutóbbi eset fényében a rendőség azt is megemlítette, hogy a kormányszervezetek nem használnak kriptopénzeket, mint például bitcoint, nem fogadnak el iTunes ajándékkártyákat, és nem igényelnek kifizetéseket előre fizetett hitelkártyákról. A rendőrök szintén nem kérnek személyes információkat szöveges üzeneteken vagy e-mailen keresztül.

A rendőrség figyelmezteti a kifinomult csalóművészeket

A CBC News még egy cikket megjelentetett egy nappal az eset után, amelyben kommentálja a CRA-csalók kifinomultságát. Megjegyezték, hogy „bűnözőknek kell lenniük….nem hülyék,” ugyanis személyes adatokat használtak, hogy betörhessenek az áldozatok eszközébe.

„Mivel manapság a teljes személyazonosságunk ott van a mobiljainkban, laptopjainkban, számítógépeinkben, ha ezek az eszközök rossz kézbe kerülnek, bármit feltörhetnek,” mondta Chester Wisniewski, a Sophos biztonsági vállalat kutatója. A csalók képesek hosszú ideig tartó nyomást gyakorolni az áldozatokra, hogy azok azonnal fizessenek. Sajnos ez a taktika gyakran nagyon jól működik. Miközben a csalók régebben iTunes ajándékkártyák formájában kérték a kifizetéseket, azok magas viszonteladói értéke miatt, addig manapság már a Bitcoin és más népszerű kriptopénzek felé fordultak.

2018 márciusában a Global News Canada számolt be arról az incidensről, amelyben Bernie Townsendet, egy helyi albertai lakost vert át egy CRA-csaló. Townsend azt mondta, a dolgok akkor váltak különösen furcsává, amikor megmondták neki, hogy nem csekken, hanem Bitcoin ATM-en keresztül kell kifizetnie az összeget.

Sajnos a Bitcoin CRA-csalások egyre szaporodnak. 2017. január 1-től február 26-ig körülbelül 111 ember vált áldozatává, ezzel összesen 311.736,21 dollárt loptak el tőlük. 2017-ben az elveszített a pénz több mint 75%-át Bitcoinon keresztül küldték. A rendőrök úgy gondolják, hogy a csalók azért használnak bitcoint, mint előnyös eszközt, mert annak anonim természete nehézzé teszi a rendőrség számára a nyomon követést illetve az eset után való nyomozást.

 

Forrás: btcmanager.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

A legjobb kriptók, amit a Bitcoin feleződése előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződésének közeledtével, amely várhatóan 2024 áprilisában bekövetkező jelentős esemény, a kriptopiac reflektorfénybe került, és a befektetők élénken figyelik a lehetséges elmozdulásokat, amelyek történelmileg...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 02.22.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon Foundation szerződése szerdán az utolsó 273 millió MATIC tokent is kiosztotta, ezzel véget ért a vesting időszak. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.22.

Prémium Ripple (XRP) Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC) bírálták a Ripple és egy kriptotőzsde ellen indított per miatt, a LEJILEX a Crypto Freedom Alliance of Texas...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!