75 bázisponttal emelte a Fed az irányadó banki kamatlábat

-

Az amerikai jegybank szerda délután háromnegyed százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot.
A jegybank lépése a fogyasztói árindex (CPI) múlt heti jelentését követi, amely szerint az amerikai infláció a múlt hónapban évi 8,3%-kal ugrott meg.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Fed 75 bázisponttal emeli a szövetségi alapkamatlábat „folyamatos emeléseket” vár el

2022. szeptember 21-én az amerikai jegybank és Jerome Powell Fed-elnök 75 bázisponttal (bps) emelte az irányadó jegybanki kamatlábat.
A Fed szövetségi alapkamata jelenleg 3,25%-on gördül. A döntést az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által nemrégiben közzétett CPI-jelentés és a Fed tisztviselői, így Powell megjegyzése követte, miszerint az amerikai gazdaság „némi fájdalmat” érezhet.
A Fed 75 bázispontos kamatemelése a harmadik háromnegyed százalékpontos emelés egymás után.
A legutóbbi kamatemeléskor Elizabeth Warren szenátor (D-Mass) azt mondta, ha a Fed nem vigyáz, a központi bank „pusztító recessziót válthat ki”.
A júliusi 75 százalékpontos kamatemelést megelőzően az amerikai jegybank 2022. június 15-én háromnegyed százalékponttal emelte a szövetségi alapkamatot.
Ez volt a legnagyobb Fed-kamatemelés 1994 óta, amikor Alan Greenspan, a jegybank 13. elnöke abban az évben 75 bázispontos emelést kodifikált.
Szerdán a Fed közölte:
„A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt. E célok támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 3-3-1/4 százalékra emeli, és arra számít, hogy a célsáv folyamatos emelése megfelelő lesz.”
A Fed hozzátette:

„A bizottság értékelései során az információk széles körét veszi figyelembe, beleértve a közérzetre, a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó olvasatokat.”

Sok befektető és közgazdász úgy véli, hogy a kamatemelést a piacok már beárazták.
A Fed háromnegyed százalékpontos kamatemelése előtt néhány közgazdász és elemző azt jósolta, hogy kicsi az esélye annak, hogy az amerikai jegybank egy teljes százalékponttal (100 bázisponttal) emeli a kamatot.

Olvastad már? Új fejlesztéseket mutatott be a világ legnagyobb NFT-piactere, az Opensea

Forrás: news.bitcoin.com

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!