75 bázisponttal emelte a Fed az irányadó banki kamatlábat

-

Az amerikai jegybank szerda délután háromnegyed százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot.
A jegybank lépése a fogyasztói árindex (CPI) múlt heti jelentését követi, amely szerint az amerikai infláció a múlt hónapban évi 8,3%-kal ugrott meg.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Fed 75 bázisponttal emeli a szövetségi alapkamatlábat „folyamatos emeléseket” vár el

2022. szeptember 21-én az amerikai jegybank és Jerome Powell Fed-elnök 75 bázisponttal (bps) emelte az irányadó jegybanki kamatlábat.
A Fed szövetségi alapkamata jelenleg 3,25%-on gördül. A döntést az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által nemrégiben közzétett CPI-jelentés és a Fed tisztviselői, így Powell megjegyzése követte, miszerint az amerikai gazdaság „némi fájdalmat” érezhet.
A Fed 75 bázispontos kamatemelése a harmadik háromnegyed százalékpontos emelés egymás után.
A legutóbbi kamatemeléskor Elizabeth Warren szenátor (D-Mass) azt mondta, ha a Fed nem vigyáz, a központi bank „pusztító recessziót válthat ki”.
A júliusi 75 százalékpontos kamatemelést megelőzően az amerikai jegybank 2022. június 15-én háromnegyed százalékponttal emelte a szövetségi alapkamatot.
Ez volt a legnagyobb Fed-kamatemelés 1994 óta, amikor Alan Greenspan, a jegybank 13. elnöke abban az évben 75 bázispontos emelést kodifikált.
Szerdán a Fed közölte:
„A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt. E célok támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 3-3-1/4 százalékra emeli, és arra számít, hogy a célsáv folyamatos emelése megfelelő lesz.”
A Fed hozzátette:

„A bizottság értékelései során az információk széles körét veszi figyelembe, beleértve a közérzetre, a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó olvasatokat.”

Sok befektető és közgazdász úgy véli, hogy a kamatemelést a piacok már beárazták.
A Fed háromnegyed százalékpontos kamatemelése előtt néhány közgazdász és elemző azt jósolta, hogy kicsi az esélye annak, hogy az amerikai jegybank egy teljes százalékponttal (100 bázisponttal) emeli a kamatot.

Olvastad már? Új fejlesztéseket mutatott be a világ legnagyobb NFT-piactere, az Opensea

Forrás: news.bitcoin.com

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!Legfrissebb bejegyzéseink

Hong Kongban is növekszik a kriptobefektetések aránya

A kriptobarát város ismét bekerült a hírekbe, hiszen a helyi befektetők egy csoportja új alapot indított, ProDigital Future néven, és ezzel kifejezetten a kriptoiparra, web3-ra...

Avalanche technikai elemzés 03.31.

Prémium Avalanche Az Avalanche árelemzése a napi grafikonon folyamatos emelkedő tendenciát mutat, mivel a token továbbra is a 20 dolláros ellenállást hajszolja. Az árfolyam az elmúlt 24...

Elon Musk felhívása az AI-kísérletek leállítására

Elon Musk azon felhívása, hogy állítsák le az összes nagyszabású AI-kísérletet, sokkolta a technológiai ipart, és számos befolyásos személyiség támogatta a lépést. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá...

A Raydium 2,3 millió dolláros „bug bounty” programja

A Solana-alapú decentralizált tőzsde, a Raydium csapatának tagjai 10 millió RAY token (kb. 2,3 millió dollár) értékű bug bounty programot javasolnak a platform alapvető okosszerződéseiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!