75 bázisponttal emelte a Fed az irányadó banki kamatlábat

-

Az amerikai jegybank szerda délután háromnegyed százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot.
A jegybank lépése a fogyasztói árindex (CPI) múlt heti jelentését követi, amely szerint az amerikai infláció a múlt hónapban évi 8,3%-kal ugrott meg.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Fed 75 bázisponttal emeli a szövetségi alapkamatlábat „folyamatos emeléseket” vár el

2022. szeptember 21-én az amerikai jegybank és Jerome Powell Fed-elnök 75 bázisponttal (bps) emelte az irányadó jegybanki kamatlábat.
A Fed szövetségi alapkamata jelenleg 3,25%-on gördül. A döntést az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által nemrégiben közzétett CPI-jelentés és a Fed tisztviselői, így Powell megjegyzése követte, miszerint az amerikai gazdaság „némi fájdalmat” érezhet.
A Fed 75 bázispontos kamatemelése a harmadik háromnegyed százalékpontos emelés egymás után.
A legutóbbi kamatemeléskor Elizabeth Warren szenátor (D-Mass) azt mondta, ha a Fed nem vigyáz, a központi bank „pusztító recessziót válthat ki”.
A júliusi 75 százalékpontos kamatemelést megelőzően az amerikai jegybank 2022. június 15-én háromnegyed százalékponttal emelte a szövetségi alapkamatot.
Ez volt a legnagyobb Fed-kamatemelés 1994 óta, amikor Alan Greenspan, a jegybank 13. elnöke abban az évben 75 bázispontos emelést kodifikált.
Szerdán a Fed közölte:
„A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt. E célok támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 3-3-1/4 százalékra emeli, és arra számít, hogy a célsáv folyamatos emelése megfelelő lesz.”
A Fed hozzátette:

„A bizottság értékelései során az információk széles körét veszi figyelembe, beleértve a közérzetre, a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó olvasatokat.”

Sok befektető és közgazdász úgy véli, hogy a kamatemelést a piacok már beárazták.
A Fed háromnegyed százalékpontos kamatemelése előtt néhány közgazdász és elemző azt jósolta, hogy kicsi az esélye annak, hogy az amerikai jegybank egy teljes százalékponttal (100 bázisponttal) emeli a kamatot.

Olvastad már? Új fejlesztéseket mutatott be a világ legnagyobb NFT-piactere, az Opensea

Forrás: news.bitcoin.com

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!Legfrissebb bejegyzéseink

Tron (TRX) fontos frissítések

A Tron natív kriptovalutája, a TRX november utolsó hetét bullish fellendüléssel zárta. Bár ez jó hír, a befektetők is örülni fognak a hálózat legújabb heti...

Hongkong egy befektetővédelmi szabályozáson dolgozik

A hongkongi központi bank vezetője optimistának tűnt a decentralizált technológia jövőjét illetően, míg a koreai központi bank kormányzójának kétségei vannak a közelmúltbeli kriptofertőzés nyomán. A világ...

Ethereum árelőrejelzés decemberre

Prémium Az Ethereum (ETH/USD) árfolyama nehéz helyzetben volt novemberben, a kriptopiaci feszültségek, aggodalmak miatt. Az FTX és az Alameda Research összeomlását követően 1073 dolláros mélypontra esett. Az elmúlt...

Börtönt kapott az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedője

Joshua David Nicholas az EmpiresX kriptotőzsde vezető kereskedőjeként aktív résztvevője volt egy közel 100 millió dolláros piramisjátéknak. Ennek következtében most elítélték, és 51 hónap letöltendő...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!