5 ok, amiért a bitcoin jobb hosszú távú befektetés lehet, mint az arany

-

A kripto szószólói gyakran hivatkoznak a Bitcoinra mint „digitális aranyra.” De hogyan teljesít valóban a BTC hosszú távú befektetésként az aranyhoz képest?
A negyvenéves magas inflációs értékek és az egyre borúsabbnak tűnő világgazdaság számos pénzügyi elemzőt arra késztetett, hogy az aranyba való befektetést ajánlja a volatilitás és az amerikai dollár értékének esetleges csökkenése elleni védelem érdekében.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kriptokereskedők évek óta „digitális aranyként” emlegetik a Bitcoint (BTC), de vajon valóban jobb befektetés-e, mint az arany?
Vessünk egy pillantást néhány hagyományos érvre, amelyekre a befektetők hivatkoznak, amikor az aranyat mint befektetést dicsérik, és arra, hogy miért lehet a bitcoin még jobb hosszú távú opció.

Értékmegőrzés

Az egyik leggyakoribb ok, amiért mind az aranyat, mind a bitcoint érdemes megvenni, az az, hogy a gazdasági bizonytalanságok idején a múltjukat tekintve megőrzik az értéküket.
Az a tény jól dokumentált, és tagadhatatlan, hogy az arany történelmileg az egyik legjobb vagyonvédelmet nyújtotta, de nem mindig tartja meg az értékét. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy az aranykereskedők is hosszú árcsökkenési hullámoknak voltak kitéve.

Az arany ára. Forrás: TradingView

Például annak, aki 2011 szeptemberében vásárolt aranyat, 2020 júliusáig kellett volna várnia, hogy újra zöldbe kerüljön, és ha továbbra is tartotta volna, akkor ismét a páros árfolyam közelében vagy a víz alatt lenne.
A bitcoin történetében soha nem tartott három-négy évnél tovább, hogy az ára visszanyerje és meghaladja az eddigi csúcsát, ami arra utal, hogy hosszú távon a BTC jobb értéktároló lehet.

Lehet a Bitcoin jobb inflációs fedezet?

Az aranyat történelmileg jó fedezeti eszköznek tekintették az infláció ellen, mivel az ára általában a megélhetési költségek emelkedésével párhuzamosan emelkedett.
De ha közelebbről megnézzük az arany és a bitcoin grafikonját, akkor azt látjuk, hogy míg az arany ára az elmúlt két évben szerény, 21,84%-os növekedést ért el, addig a bitcoin árfolyama 311%-kal emelkedett.

Arany vs. BTC/USDT 1 napos lebontású grafikon. Forrás: TradingView

Egy olyan világban, ahol a megélhetés általános költségei gyorsabban emelkednek, mint ahogyan azt a legtöbb ember kezelni tudja, egy olyan eszköz birtoklása, amely képes megelőzni a növekvő inflációt, valójában inkább a vagyon növekedését segíti elő, mintsem annak fenntartását.
Bár a 2022-es volatilitás és árcsökkenés fájdalmas volt, a bitcoin még mindig jelentősen több felfelé mutató lehetőséggel rendelkezik a többéves időtávlatban gondolkodó befektetők számára.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

A Bitcoin tükrözheti az aranyat a geopolitikai bizonytalanság idején

A gyakran „válságárunak” nevezett arany jól ismert arról, hogy geopolitikai bizonytalanság idején is tartja az értékét, mivel az emberek köztudottan aranyba fektetnek be, amikor a világméretű feszültségek növekednek.
Sajnos a konfliktusövezetekben vagy más instabilitásnak kitett területeken élő emberek számára az értékes tárgyak hordozása kockázatos dolog, mivel ki vannak téve a vagyonelkobzásoknak és a lopásoknak.
A bitcoin biztonságosabb lehetőséget kínál az ilyen helyzetben lévő emberek számára, mivel ha megjegyzik a pénztárcájuk seed-jét, anélkül utazhatnak, hogy attól kellene tartaniuk, hogy elveszítik pénzeszközeiket. Amint elérik úti céljukat, újra létrehozhatják a pénztárcájukat, és hozzáférhetnek a vagyonukhoz.
A bitcoin digitális jellege és a LocalBitcoinshoz hasonló több decentralizált piactér és peer-to-peer tőzsdék elérhetősége nagyobb lehetőséget biztosít a bitcoin megszerzésére is.

A dollár folyamatosan veszít értékéből

Az amerikai dollár az elmúlt hónapokban erős volt, de ez nem mindig jellemző rá. Azokban az időszakokban, amikor a dollár értéke csökken más valutákkal szemben, a befektetők köztudottan az arany és a bitcoin felé áramlanak.
Ha a különböző országok továbbra is eltávolodnak az USA dollárközpontúságától egy többpólusúbb megközelítés javára, akkor jelentős mértékű menekülés indulhat meg a dollárból, de ezek a pénzek nem a gyengébb devizákba fognak áramlani.
Bár az arany évezredek óta a legmegfelelőbb eszköz, modern digitális társadalmunkban nem használják vagy fogadják el széles körben, és a fiatalabb generációk többsége még soha nem látott aranyérmét személyesen.
Ezeknek a kohorszoknak a Bitcoin egy ismertebb lehetőséget jelent, amely beilleszthető az emberek digitálisan áthatott életmódjába, és nem igényel extra biztonságot vagy fizikai tárolást.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A bitcoin ijesztő és deflációs

Sok befektető és pénzügyi szakértő az arany szűkösségével és az évek óta csökkenő kitermelést követő kínálati korlátokkal magyarázza, hogy az arany jó befektetés.
Öt-tíz évbe is beletelhet, mire egy új bánya eléri a kívánt termelést, ami azt jelenti, hogy a kínálat gyors növekedése nem valószínű, és a központi bankok 2008-ban szintén jelentősen lelassították az arany eladási ütemét.
Ennek ellenére a becslések szerint még mindig több mint 50.000 tonna arany található a föld alatt, amelynek kitermelésére a bányászok jelentős áremelkedés esetén szívesen összpontosítanának.


Másrészt a Bitcoin fix készlettel rendelkezik: 21 millió BTC-t fognak valaha is kibányászni, és a kibocsátása ismert ütemben történik. A Bitcoin blokkláncának nyilvános jellege lehetővé teszi, hogy minden bitcoin helye ismert és ellenőrizhető legyen.
Nincs mód arra, hogy valaha is valóban megtaláljuk és hitelesítsük az összes aranyraktárat ezen a bolygón, ami azt jelenti, hogy a valódi készlete soha nem lesz igazán ismert. Emiatt a Bitcoin egyértelműen megnyeri a szűkösségről szóló vitát, és ez az emberiség által eddig létrehozott „legkeményebb” pénzforma.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: kereszteződtek a mozgóátlagok

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz. A kriptovaluták, különösen az ETH...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!