A rabló két bűntársának perei még folyamatban vannak.

Egy bitcoinkereskedéssel kapcsolatos, nagy horderejű lopás ügyében a szingapúri bíróságon bűnösnek vallotta magát a fővádlott.

A szingapúri The Straits Times jelentései szerint Syed Mokhtar Sved Yusope, egy 360.000 dolláros rablás bűnrészese szeptember 9-én egy kerületi bíróságon bűnösnek vallotta magát az őt érintő rablási vádakat illetően.

Mokhtar, valamint két társa, név szerint Jaromel Gee Ming Li és Mohd Abdul Rahman Mohamad Szingapúrban több százezer dollárt loptak el készpénzben egy malajziai férfitól.

Tettetve, hogy egy bitcoinbrókert képviselnek, a hármas átverte az áldozatot, elhitetve vele, hogy készpénzért bitcoint szeretnének neki eladni.

A bűnözők végül bántalmazták a malajziai férfit, majd egy 365.000 dollárt tartalmazó hátizsákkal menekültek el ahelyett, hogy biztosították volna számára az ígért bitcoint.

Mindezek után a szingapúri rendőrség 2018 áprilisa elején tartóztatta le Mokhtart és Abdult. A férfi körülbelül 80.000 dollárt költött luxustermékekre, közöttük egy 45.800 dollárt érő Rolex órára.

A The Straits Times jelentései szerint a Mokhtar bűntársaival kapcsolatos bírósági ügyek még mindig folyamatban vannak.

A férfit 30.000 dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, büntetését pénteken közlik. A bírósági dokumentumok nem említik, hogy a hatóságoknak sikerült-e visszaszerezniük az ellopott pénz fennmaradt részét.

A kriptovalutákkal kapcsolatos lopások és csalások az elmúlt években rendkívül gyakorivá váltak, a 2018-as 1,7 milliárd dollárról 2019-re 4,4 milliárd dollárra nőtt az összértékük.

A blokkláncokat nyomon követő és elemző platform, a Whale Alert adatai szerint az utóbbi négy év során a csalóknak több mint 38 millió dollár értékben sikerült bitcoint lopniuk.

Bár a hatóságok világszerte igyekeznek szembe szállni a bitcoinnal kapcsolatos bűnesetekkel, az újabb bűncselekmények egyelőre elkerülhetetleneknek bizonyulnak.

Szeptember elején az Egyesült Államok kormánya két állítólagos kriptocsalás irányítójára egy  tevékenység megszüntetését kötelező határozatot adott ki.

2020 augusztusában a hongkongi hatóságok három férfit tartóztattak le, akiket azzal vádoltak, hogy 226.000 hongkongi dollárt loptak el bitcoinautomatákból.

Olvastad már? A kínai felhasználók a tőzsdékről a defibe viszik a pénzüket

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂