Kevesebb mint 3 millió bitcoin maradt a bányászok számára, ennek kitermelése nagyjából 121 évbe fog telni. Egyesek szerint azonban a Google Sycamore kvantumszámítógépe ezt „kevesebb mint két másodperc alatt meg tudná csinálni”. Valóban lehetséges volna?

Egy számítógép mind fölött

Annak ellenére, hogy a bitcoin hálózatát a legnehezebb bányászni, most megtalálhatta ellenfelét a Google Sycamore kvantumprocesszorában.

Egy Medium-bejegyzés szerint a gép annyi számítási teljesítménnyel bír, hogy kevesebb mint két másodperc alatt kibányászná a fennmaradt bitcoinokat.

A Medium bejegyzés leírta, hogy számolták ki a 10 perces blokkok legyártását a Sycamore nyers erejéből. A becslés szerint a kvantumszámítógép egy szempillantás alatt ki tudná bányászni a fennmaradó 3 millió bitcoint.

Elképzelhető, hogy ez igaz, de nem valószínű, hogy a Google erre használná a gépet, mely laboratóriumi körülmények között működik. Azonban a kvantumszámítások annyira gyorsak, hogy minden jelenlegi bányászt lenyomnának hihetetlen sebességével.

Vannak azonban hibák a szerző becslésében. Úgy számolt, hogy 10 percenként 1 bitcoin kerül forgalomba, azonban a valóság az, hogy ez blokkonként 12,5 bitcoint. Ez kicsit megnehezítheti a számolást.

A becslés emellett nem számol a nehézség változásával, amely minden 2016. blokk után esedékes. Tehát, ha a számítógép egy pillanat alatt kibányászna 2016 blokkot, a nehézség olyan szintre igazodna, hogy még a kvantumszámítógép is csak 10 percenként találna blokkot.

Persze azt még senki sem tudta letesztelni, hogy lehetséges-e a nehézség ilyen fokú változása.

Azonban jól megmutatja, hogy nem olyan egyszerű ráállítani egy nagyon erős számítógépet a rendszerre. Emellett a blokkok tartalma is problémás lehet. Egy kvantumszámítógép annyira gyors lenne, hogy rengeteg blokkba nem jutna egyetlen tranzakció sem.

A Sycamore lefagyasztaná a rendszert

Vitalik Buterin nemrég megemlítette, hogy a Google kvantumszámítógépe nem jelent veszélyt a kriptopénzekre. Elmondta, hogy a gép egyelőre csak egy koncepció bizonyítása és nem jelent veszélyt a jelenlegi titkosítási technológiákra.

A kvantumszámítógépekben azonban rejlik egy további lehetőség is. Ha ráállítanák a bitcoin hálózatára, az halálos ítéletet jelentene.

Ha csak 2016 blokk kerülne kibányászásra, elméletileg olyan magasra emelkedne a nehézség, hogy hagyományos bányászfelszereléssel végtelenül hosszú időbe telne a követkető 2016 blokk kibányászása, hogy csökkenjen a nehézség.

Andreas Antonopoulos nemrég beszélt a Google kvantumszámítógépének a kriptobányásziparra való esetleges hatásairól. Elmondta, hogy a Sycamore nemcsak a Bitcoin, de a világ összes rendszerét károsíthatja.

A probléma nem a Bitcoinban rejlik. Ha elérhetőek lennének olyan kvantumszámítógépek, amelyek több ezer kvantumbitet tudnának feldolgozni mindenféle hiba nélkül, akkor sokkal nagyobb probléma állna előttünk. A legnagyobb gond az, hogy a világ összes titkosított és titkos kommunikációja, valamint a pénzügyi rendszerek is mind a kriptográfián alapulnak. Ezeket mind frissíteni kellene, hogy kvantumellenállók legyenek. – mondta.

Olvastad már? A Blockstream vezérigazgatója szerint a bitcoin oldalláncai kinyírják az altkoinokat

Végezetül csak annyit javasolt, hogy „nyugodjunk meg, nincsen semmi probléma.”

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂