3 jel, ami arra utal hogy a bitcoin árfolyama már elérte az alját

-

A Bitcoin felfelé ívelő kilátásait legalább három on-chain és technikai mérőszám támasztja alá – de vajon megvan-e a mélypont?
A Bitcoin (BTC) 25%-os emelkedés után több piaci jel alapján is meglehetett már a mélypont.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A BTC árfolyama nagyjából 25%-ot emelkedett, miután június 18-án 17.500 dollár körüli szintre esett. Az emelkedés 75%-os korrekciót követően következett be, ha a 2021. novemberi 69.000 dolláros csúcsról mérjük.

BTC/USD napi árfolyamgrafikon. Forrás: TradingView

A fellendülés azonban szerénynek tűnik, és az uralkodó makrogazdasági ellenszél (kamatemelés, infláció stb.), valamint számos nagy presztízsű kriptocég, például a Three Arrows Capital, a Terra és mások összeomlása miatt medvés folytatási kockázatokat hordoz.
Néhány széles körben követett mutató azonban más forgatókönyvet fest, ami arra utal, hogy a Bitcoin lefelé irányuló kilátásai a jelenlegi árszintekről minimálisak.

Az a nagy „túladott” pattanás

A Bitcoin makrofenékének első jele a heti relatív erősség indexéből (RSI) származik.
A BTC heti RSI-je túladottá vált, miután a június 13-án kezdődő héten 30 alá esett. Ez az első alkalom, hogy az RSI 2018 decembere óta a túladott régióba csúszott.
Érdekes módon a bitcoin ugyanebben a hónapban fejezte be medvepiaci raliját, és a következő hat hónapban több mint 340%-kal emelkedett 14.000 dollárig.
Egy másik esetben a bitcoin heti RSI-je a 2020. március 9-én kezdődő héten 30 fölé nőtt.
Ez szintén egybeesett azzal, hogy a BTC ára 4000 dollár alá süllyedt, majd 2021 novemberére 69.000 dollárig emelkedett, ahogy az alábbiakban látható.

BTC/USD heti árfolyamgrafikon. TradingView

A bitcoin árfolyama június 18. óta hasonlóan emelkedett, ami megnyitja az ajtót az előtt, hogy potenciálisan megismétlődhet a „túladott” RSI-jelzést követő parabolikus rali története.

Nulla fölött a NUPL

A bitcoin potenciális makrofenékének másik jele a nettó nem realizált nyereség és veszteség (NUPL) mutatójából származik.
A NUPL a piaci tőke és a realizált tőke közötti különbség osztva a piaci tőkével. Ez egy arányszámként jelenik meg, ahol a nulla feletti érték azt jelenti, hogy a befektetők nyereségben vannak. Minél magasabb a szám, annál több befektető van nyereségben.
Július 21-én a Bitcoin NUPL értéke nulla fölé emelkedett, amikor az ár 22.000 dollár körül ingadozott. Történelmileg az ilyen megingást jelentős BTC árfolyamrali követi. Az alábbi grafikon ugyanezt szemlélteti.

BTC/USD versus NUPL teljesítmény 2009 óta. Forrás: CryptoQuant

A bányászat jövedelmezősége

A Bitcoin makrofenék kialakulásának harmadik jele egy másik on-chain indikátorból, a Puell Multiple-ből származik.
A Puell Multiple a bányászat jövedelmezőségét és annak a piaci árakra gyakorolt hatását vizsgálja. A mutató ezt a napi érmekibocsátás (USD-ben) és a napi érmekibocsátás (USD-ben) 365 napos mozgóátlagának arányával teszi.

Bitcoin Puell Multiple. Forrás: Glassnode

Az erős Puell Multiple érték azt mutatja, hogy a bányászat jövedelmezősége magas az éves átlaghoz képest, ami arra utal, hogy a bányászok a bevétel maximalizálása érdekében likvidálnák a bitcoinkészleteiket.
Ennek eredményeképpen a magasabb Puell Multiple értékek köztudottan egybeesnek a makrogazdasági csúcsokkal.
Ezzel szemben egy alacsonyabb Puell Multiple érték azt jelenti, hogy a bányászok jelenlegi jövedelmezősége az éves átlag alatt van.
Így a Bitcoin-bányászatból származó, nullszaldós vagy nullás bevételekkel rendelkező bányászok a leállást kockáztatják, és piaci részesedést adnak át a versenyképesebb bányászoknak.
A gyengébb bányászok kiszorulása a Bitcoin-hálózatból történelmileg mindig csökkentette az eladási nyomást.
Érdekes, hogy a Puell Multiple július 25-i értéke növekvő trendet mutat, és hasonló a 2020 márciusi összeomlás során megfigyelt szintekhez, valamint a 2018-as és 2015-ös árfolyamok mélypontjaihoz.

Olvastad már? Finnországban elárvereztek 47 millió dollárnyi bitcoint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Solana (SOL) technikai elemzés 12.05.

Prémium Solana (SOL) A közismert nevén TD Sequential Indicator (Tom DeMark szekvenciális mutató) azt sugallja, hogy a SOL elérhette a helyi csúcsot. A Solana (SOL) heti grafikonján egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!