2030-ra huszonnégy CBDC kerülhet forgalomba

-

Egy új felmérés szerint 2030-ra világszerte 15 lakossági és 9 nagykereskedelmi központi banki digitális valuta (CBDC) kerülhet forgalomba.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) 2022 végén 86 központi bank körében végzett felmérést a CBDC-kben való részvételükkel kapcsolatban.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A BIS által megkérdezett 86 központi bank mintegy 93%-a dolgozik CBDC-projekteken – derül ki a felmérésből.

Olyan jelentős nemzetgazdaságok, mint India, az Egyesült Királyság és az Európai Unió mérlegelik valutájuk digitális változatának létrehozását.

A megkérdezett országok száma a globális gazdasági teljesítmény 94%-át teszi ki.

A jelentés megállapítja, hogy a feltörekvő országok mind a kis-, mind a nagykereskedelmi CBDC kísérleti projektek terén messze megelőzik a fejlett országokat.

A kriptoeszközök és a stablecoinok megjelenésével párhuzamosan a megkérdezett bankok több mint 60%-a intenzívebbé tette a projektben való kutatást.

A nagykereskedelmi CBDC-k lemaradnak a kiskereskedelmi CBDC-k mögött

Egyértelmű, hogy a kiskereskedelmi CBDC-kkel kapcsolatos munka előrehaladottabb állapotban van.

A kiskereskedelmi CBDC-ket tesztelő központi bankok száma kétszer annyi volt, mint a nagykereskedelmi kísérletet kipróbáló központi bankok száma, amelyekben csak bankok vettek részt.

A monetáris hatóságok mintegy 18%-a számít arra, hogy a következő három éven belül lakossági CBDC-t bocsát ki.

A felmérés eredményei szerint a stablecoint és más kriptoeszközöket ritkán használják fizetésre a kriptoökoszisztémán kívül.

A leggyakoribb felhasználási módok továbbra is a határokon átnyúló átutalások és a fogyasztói vásárlások.

A tanulmányból az is kitűnik, hogy a központi bankok úgy vélik, a nagykereskedelmi CBDC-k jelentős szűk keresztmetszeteket oldhatnak meg a határokon átnyúló fizetésekben.

A CBDC-ket már kibocsátó országok – Bahama-szigetek, Kelet-Karib-térség, Jamaica és Nigéria – mindegyike fejlődő ország.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A CBDC-k kibocsátásához olyan jogi keretre van szükség, amely a központi bankokat felhatalmazza erre.

A tavalyi évhez képest az ilyen jogi felhatalmazással rendelkező központi bankok aránya alig nőtt, 26%-ról 27%-ra.

A megkérdezett joghatóságok mintegy 8%-a jelenleg módosítja törvényeit az ezt lehetővé tevő jogi felhatalmazás tisztázása érdekében.


Olvastad már? A Bitcoin az év végére elérheti az 50.000 dollárt

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!