100 ezer dollárig viheti a bitcoin árfolyamát az ETF

-

A Blockstream ügyvezetője, és az egyik első bitcoin-fejlesztő, Adam Back nemrégiben úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek sorozatos csapásokat hoztak a bitcoinra, de 2024-ben nagy fordulat várható.

Adam Back kriptográfiai szakértőként dolgozta ki a proof of work konszenzust, amelyet a Bitcoin létrehozásához használt fel Satoshi Nakamoto.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Back szerint a felezési ciklusokat figyelembe véve az árfolyam egyértelműen túl alacsonyan van, és innen szinte biztos, hogy emelkedés következik.

Csőstül jön a baj

A felezés közeledtével egyre nagyobb figyelmet kap az árfolyam. A bányászok a jelenlegi 6,25 bitcoin helyett blokkonként csak 3,125-öt fognak majd kapni jövő tavasztól, így a kereslet-kínálat egyensúly nagy változást tapasztalhat.

bitcoin
Forrás: bitcoinblockhalf.com

Back szerint az eddigi felezési ciklusokat megfigyelve az látható, hogy a bitcoin árfolyama messze elmaradt az elméletileg lehetségestől, bár az utóbbi évek eseményeit figyelembe véve ez nem meglepő.

„Az elmúlt évek úgy teltek a bitcoin számára, mint a bibliai hét csapás időszaka. Először jött a vírus, aztán a kormányok pénznyomtatásba kezdtek, majd elkezdődtek a háborúk. Ez mindennek az árára kihat, az emberek az inflációval küzdenek, a cégek pedig a csőddel. Ez a dinamika a bitcoin piacán is jelen van. A birtokosoknak esetleg gyorsan kell pénzhez jutniuk, így eladják a leginkább likvid eszközüket. Ez pedig a bitcoin. Ez megtörtént az arannyal is, most pedig a bitcoinnal. Az elmúlt évek során ez nagyon meglátszott a árfolyamon.”

Már régóta 100 ezer dolláron kellene lennie az árnak

2023 végéhez közeledve számos makrogazdasági esemény hatása kezd mérséklődni, és sok hibát tudnak orvosolni a kriptoiparban is.

Ez a helyrerázódás érhető tetten a pár hónapja kezdődött emelkedő trendben, hiszen Back szerint már látható a bedőlési hullám vége.

A Three Arrow Capital, Celsius, BlockFi, vagy éppen az FTX csődje miatt bajba jutott cégek mára bedőltek, most már valószínűleg nem kell attól tartani, hogy valami újabb nagy hibára derül fény.

Back korábban úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi piaci ciklusban teljesen valószínű a 100 ezer dolláros árfolyam, és most is megerősítette, hogy ezt el is értük volna ezek nélkül a nagy bedőlések nélkül.

Szóba került a hírhedt stock to flow modell is, amely a kibocsátás és az árfolyam összefüggéseiből próbál jósolni, és amelyet a PlanB néven ismert közösségi tag kezdett el nagymértékben reklámozni.

„Ezek a számok az eddigi historikus adatokon nyugszanak, ezekből pedig az látszik, hogy azok a befektetők jártak jól, akik a felezés előtt fél évvel kezdtek bevásárolni, majd utána egy évvel eladtak. Sokan őrültnek hittek, mikor azt mondtam, hogy elérhetjük a 100 ezret még a felezés előtt. Azért hitték ezt, mert akkor éppen 20 ezernél járt az ár. Decemberben viszont már többször is érintette a 44 ezer dollárt, így már annyira nem is tűnik őrült jóslatnak, nem igaz?”

Mit hoz a bitcoin ETF?

A kriptoközösségben jó ideje központi téma egy bitcoin ETF lehetséges elfogadása a SEC, a tőzsdefelügyelet által, és ez már akár a jövő év elején megtörténhet.

Számos elemző, és alapkezelő véli úgy, hogy ennek következtében rendkívül sok intézményi befektető fog a piacra érkezni, hogy bitcoint vásároljanak a BlackRock vagy a Fidelity közreműködésével.

Ezek az intézményi vásárlók egy ETF nélkül egyszerűen nem tudnak legálisan bitcoint venni, pedig az érdeklődés szintje hatalmas.

„Úgy vélem, a 100 ezer dollár egyáltalán nem lehetetlen még a felezés előtt sem, sőt, egy lehetséges ETF előtt sem. Ettől függetlenül nem szabad alábecsülni, hogy mekkora árnövekedést hozhat egy engedélyező döntés a SEC részéről. A nagy cégeket sokszor a saját szabályaik is kötik a törvények mellett, és nem is vásárolhatnak mást, csak részvényeket, vagy ETF-eket. Nem tudnak cégeket vásárolni, nem tudnak nemesfémet vásárolni, és nem tudnak bitcoint vásárolni, kizárólag ETF-eket.”

Back úgy véli, ez a tényező az, amely a legnagyobb mértékű tőkebeáramlást hozhatja el egy bitcoin ETF elindulása után, hiszen ezek a befektetők is be akarnak lépni a bitcoin piacára, és egy ilyen után már meg is tehetik majd ezt.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ahogyan Back látja, főleg az USA esetében sokkal valószínűbb, hogy a vállalati alapok egyáltalán nem fognak kriptotőzsdéken, váltókon vásárolni, hanem kizárólag a BlackRock, a Fidelity, vagy a többi cég termékein keresztül.

Olvastad már? Top 6 kriptovaluta karácsonyra – Bitcoint a fa alá

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!