A Bitcoin jó eséllyel megdöntheti a 100.000 dollárt, ha piaci részesedést vesz el az aranytól mint értéktárolótól – jósolják a Goldman Sachs elemzői.

A Bitcoin (BTC) 2021-ben nem tudott a régóta várt 100.000 dolláros szint felett zárni, de a szakértők szerint a pszichológiai horizont még elérhető az arany piaci részesedésének elvételével, igaz, ez hosszabb távon valósulhat csak meg.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Goldman Sachs globális deviza- és EM-stratégiáért felelős társvezetője, Zach Pandl kedden a befektetők számára kiadott jegyzetében azt feltételezte, hogy ha a legnagyobb kriptopénz a következő öt évben képes lenne az értéktárolók piaci részesedésének 50%-át átvenni, akkor a BTC árfolyama valamivel 100.000 dollár fölé emelkedhetne, ami 18%-os összetett éves hozamot jelentene.

Míg a BTC jelenlegi piaci kapitalizációja megközelíti a 884 milliárd dollárt, a Goldman Sachs becslése szerint ha kivonjuk az elveszett coinokat, akkor a piaci kapitalizáció 700 milliárd dollár alatt van, ami az „értéktárolók” piacának egyötödét teszi ki.

Nem csökken a kereslet

Az említett piac azonban nem zsúfolt. A Goldman értékmegőrző piacának egyetlen másik résztvevője az arany, a rendelkezésre álló 2,6 billió dolláros befektetési értékkel.

A bitcoin a hullámvölgyek ellenére még mindig a Goldman Sachs 2021-es hozamértékelő táblázatának élén áll, több mint 60%-os éves hozammal. Az arany ugyanezen a grafikonon 4%-os éves veszteséggel az utolsó helyre került.

Éves hozamok eredménytáblája. Forrás: Goldman Sachs Global Investment Research

A Goldman Sachs szakértői úgy vélik, hogy a BTC iránti keresletet nem csorbítja a Bitcoin-hálózat energiafogyasztása körüli forró vita. Míg egy nemrégiben készült tanulmány szerint a Bitcoin-ökoszisztéma nyolcszor annyi energiát fogyaszt, mint a Google és a Facebook együttvéve, a New York Digital Investment Group becslése szerint a Bitcoin-bányászat a következő évtizedben a globális áramfogyasztás legfeljebb 0,4%-át fogja kitenni.

Amint azt a Cointelegraph újévi különkiadása részletesen bemutatta, a Bitcoin a tavalyi évben rázós utat járt be. Sok szakértő úgy vélte, hogy a 100.000 dollár könnyű célpont a 2021-es évre a kriptopénzek zászlóshajója számára.

A BTC azonban 47.000 dollár körül zárta az évet, miután novemberben 69.000 dollár körüli történelmi csúcsot ért el, és ezzel elmaradt az elemzők ambiciózus céljától.

Olvastad már? A harmadik legnagyobb bálna 456 BTC-vel ünnepli a születésnapot

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: utkarsh sharma