A natív token legutóbbi emelkedésében szerepet játszott számos új Solana-specifikus projekt, különösen a defi és a DAO-k területén.

Az Ethereum versenytársa, a Solana megdöntötte az XRP piaci kapitalizációját, és a világ hatodik legnagyobb kriptopénzévé vált a CoinGecko adataggregátor szerint.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Solanát jelenleg 209,58 dolláron kereskedik, ami csak az elmúlt 24 órában 10,9%-os emelkedést jelent, és nagyjából 30%-kal magasabb, mint hét nappal ezelőtt ilyenkor.

Ma reggel 9:49-kor (UTC) – az árfolyam-emelkedés csúcspontján – a Solanát 212,29 dolláron kereskedték, és csak egy hajszál választotta el a korábbi, 213,47 dolláros történelmi csúcs elérésétől.

Mi történik a Solana esetében?

Csütörtökön a Solana blokkláncán lévő összes decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll összértéke (Total Value Locked, TVL) meghaladta a 12,7 milliárd dollárt.

A TVL hasznos mérőszám a kriptóban, különösen az olyan okosszerződés-alapú blokkláncok esetében, mint a Solana és az Ethereum.

Az intelligens szerződések olyan önvégrehajtó pénzügyi szerződések, amelyek nem igényelnek közvetítőt a szerződés közvetítéséhez és betartásához.

A blokkláncfejlesztők az okosszerződéseket decentralizált pénzügyi, vagy röviden defi-protokollok létrehozására használják.

A defi ezen eszközök sokaságára utal, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kölcsönözzenek, kamatot szerezzenek, tokeneket cseréljenek, és számtalan más módon dolgoztassák meg a pénzüket.

Az ezekben a protokollokban zárolt összérték így hasznos, ha nem is kissé ellentmondásos mutatója a defi általános és az egyes blokkláncokon történő növekedésének.

A mai napig a Solanában lévő TVL meghaladta a 13,5 milliárd dollárt a DeFiLlama szerint.

Pénteken az NFT Tungsten-kockák Solanán történő eladása mintegy 100.000 dollárt hozott össze a Coin Centre kripto think tank számára. Az NFT-k egy futó vicc mémváltozatai voltak a kriptotwitteren az eladás előtti héten.

Szintén pénteken a Solana bejelentette a „Squads” béta indítását, egy olyan eszközt, amely segít az embereknek decentralizált autonóm szervezetek vagy „DAO-k” létrehozásában a hálózaton.

A DAO-k a részvényesek által vezetett szervezetek struktúráját utánozzák az önérvényesítő okosszerződések és a tagok demokratikus szavazása révén.

Gyakran használják őket tőkebevonásra és koordinálásra, valamint a kormányzási protokollok strukturálására.

A Solana „Squads” egy láncon belüli kormányzási kliens, amely lehetővé teszi a DAO-tagok számára, hogy kezdeményezzenek és szavazzanak a kormányzási javaslatokról. A mainnet és a devnet várhatóan november 9-én érkezik.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A Solana a mai piaci kapitalizációval mindössze 8 milliárd dollárral ér kevesebbet, mint egy másik forró hírű Ethereum versenytárs, a Cardano.

És alig több mint másfél év alatt a hálózat a világ harmadik legnagyobb okosszerződéses platformjává vált. Ez nem kis teljesítmény.

Olvastad már? Amerika első Bitcoin ETF-je fel akarja oldani a kereskedési korlátozásokat

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.