A Nemzetközi Fizetések Bankja, a BIS által végzett felmérésből kiderül, hogy a világ központi bankjainak a nagy többsége már foglalkozik a jegybanki digitális valutákkal, a munkát pedig főleg „a stablecoinok és a kriptopénzek terjedése gyorsította fel”.

A jelentést a múlt héten adták ki, ebben a tavaly végzett felmérésük eredményeiről számolnak be a szerzők, a bank vezető közgazdásza, Anneke Kosse, és a pénzpiaci elemző, Ilaria Mattei.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A jelentés elkészítéséhez 2021 őszén összesen 81 központi bankot kérdeztek meg.

„10-ből 9 bank már foglalkozik a CBDC-k, a jegybanki digitális valuták kérdésével, és több, mint a felük már kísérleteket végez az eddig fejlesztett megoldásokkal. Összességében elmondható, hogy a lakossági célra is használható CBDC-k mára sokkal előrehaladottabb állapotba kerültek.”

A szerzők elmondása alapján a járvány mellett a stablecoinok és a kriptopénzek terjedése is szerepet játszott a kísérletek felgyorsításában.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Ez főleg a fejlett országok esetén van így, amelyek pénzügyi stabilitása fokozott motivációt biztosít, hogy saját digitális valutát adjanak ki.

„A 2021-es év a kriptopénzek jelentős növekedését hozta el, és ez igaz a stablecoinok szektorára is. A megkérdezett bankok 60%-a azt mondta, ez határozottan szerepet játszott abban, hogy elkezdték a munkát, vagy gyorsítottak az eddigi ütemükön. Egyre növekszik az együttműködés is a központi bankok között, hogy megismerjék a kriptoeszközök által tanúsított kockázatokat, és, hogy a megfelelő szabályozás kialakításával kezelni tudják a veszélyt, amelyet a pénzrendszer stabilitására jelentenek.”

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Számos központi bank megosztotta azt is, hogy a digitális valutával való munkát a határokon átnyúló kifizetések hatékonyabbá tétele is motiválja, és több, mint kétharmaduk elismerte, hogy már rövid-közép távon is lehetséges, hogy élesben kibocsátják a saját digitális pénzüket.

Olvastad már? Robbanás előtt áll az új magyar kripto startup

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!