Betilthatják a bitcoint Zimbabwében, de a lakosoknak ez az egyetlen lehetősége a bank nélküli fizetéshez. Mivel a zimbabwei lakosságnak nincs hozzáférése alapvető banki szolgáltatásokhoz, így több mint 10 millió ember kapva kap a kriptovaluta adta lehetőségeken.

Szintén előnyös azok számára, akik meg kívánják védeni megtakarításaikat a banki hibáktól, politikai zavaroktól és inflációtól.


Harare, Zimbabwe

Mit szólnál ha fizethetnéd bitcoinnal a bérleti díjat?

Te mit gondolsz például a bérleti díjak bitcoinban történő térítéséről? Josh, bulawayoi lakos szerint ez egy nagyszerű lehetőség: „Nincs szinte semmilyen készpénzem, de szerencsére a főbérlőm kifejezetten nyitott a kripto-technológia iránt, így megfelel neki ha bitcoinban fizetek.” – nyilatkozta a news.bitcoin.com-nak.

A 23 éves pszichológia diplomát szerzett Josh, aki jelenleg munkanélküli, 0,02281 BTC összeget fizetett bérleti díjként, ami nagyjából 120 dollárnyi összegnek felel meg.

Zimbabwe még 2009-ben megszüntette saját addigi pénznemét, a hiperinfláció ebben az időszakban egyes becslések szerint a 230 millió százalékot is meghaladta, majd ugyanebben az évben megszületett a bitcoin. Az ország most egy kétoldalú problémával néz szembe: nehéz külföldi devizákkal kereskedni, illetve az emiatt létrehozott pénzhelyettesítő kötvénnyel is akadtak gondok.

Egyes vállalkozások, importőrök és kereskedők gyakran készpénzként USA dollárt, vagy a fentebb említett pénzhelyettesítő kötvényt használják, amíg nem éri meg jobban a kártyás, vagy mobillal történő fizetés.

Zimbabwe csodafegyvere: a bitcoin

A jelenlegi helyzetet tekintve a készpénzválság annyira elhatalmasodott, hogy az ország lakosainak órákon át kell a bankokban sorban állniuk a fizetőeszközért. Ebben a helyzetben bizonyult a bitcoin ismét kitűnő megoldásnak, hiszen nemcsak arra jó, hogy lakbért fizessenek vele, de megkönnyíti az egyes vásárlásokat, és szolgáltatások igénybevételét is.

Néhány napja már műholdas TV előfizetést is fizettek bitcoinnal – körülbelül 27 $, azaz 0,0042 BTC értékben, ugyanis nem tudták másképp megfizetni a dollárban értendő összeget. A Stanbic helyi bank azonban bejelentette, hogy többé nem kíván kriptovalutában történő kifizetéseket feldolgozni.

A forex crunch jelenség lényege, hogy az emberek nem tudnak fizetni olyan árukért és szolgáltatásokért, amelyek dollárban vannak denominálva a kötvényekkel szemben, mert a Zimbawei Takarékbank ezeket a kötvényeket 1:1 arányban váltja USD-re, azonban ilyet vásárolni csak 85%-kal magasabb árfolyamon lehet.

Olcsóbb, mint a bankok

Az emberek most a Study263, külföldön tanuló zimbawei hallgatóknak készült kriptofizetési platformon keresztül próbálják elkerülni az ország banki szolgáltatóinak használatát, így a felület felhasználóinak száma több ezer fővel nőtt.

Nemcsak bitcoint, hanem bármilyen alkalmas kriptovalutát alkalmazunk a gyors, olcsó, hatékony fizetések érdekében, és a zimbabwei helyzetben ez a megoldás jobban működik mint például a kártyás fizetések, amelyek már nem funkcionálnak teljes körűen, például országon kívül sem.” – mondta a Study263 egyik alapítója, Tinashe Jani.

Jani állítása szerint a Study263 az elmúlt egy év alatt több mint 900 tranzakciót bonyolított le, amelyek összege egyenként 10$ és 10000$ között volt. Egy TV előfizetés rendezéséhez például a dél-afrikai székhelyű cég az elküldött bitcoint a saját tárcájában váltja dél-afrikai randra, majd ennek segítségével, 2-3 százalékos díj ellenében rendezi a számlát. A Stanbichez hasonló zimbawei bankok akár 10 dollárt is elkérhetnek egy-egy ilyen szolgáltatásért.

A DSTV, Afrika legnagyobb műholdas televízió társasága dél-afrikai tulajdonban van

A Study263 olyan szolgáltatásokat is igényelnek tőlük, amelyek az ügyfelek számára az adott helyen nem elérhetőek, például: „Valaki azt kéri, hogy randot utaljunk át egy olyan ismerősének, akinek amúgy nincs lehetősége bitcoinhoz jutni Zimbabwében, vagy Dél-Afrikában.”.

Ők azonban csupán 3 százalékos díjért cserébe teljesítik a kérelmet. Bulawayoban Josh továbbra is nyugodtan fizetheti lakbérét bitcoinnal, folytatva a már kipróbált módszert.

Reakció: kriptovaluták tiltása

Az egyes kriptovaluták használata Zimbabwében egyébként tilos, így az ország kezd kritikus irányt venni a kriptopiac számára. A Zimbabwei Takarékbank például bezáratott két kriptovaluta váltót, a Golixot és a Styx24-et, ahol a felhasználók eddig kereskedni tudtak különböző digitális pénznemekkel.

A bank egy szabályozási törvénycsomagot is bevezettetett a váltók ellehetetlenítésére, amely következtében ezek nem végezhetnek banki tevékenységeket, például nem fogadhatnak befizetéseket.

Mikor júniusban a Golix egy token kibocsátásával 32 millió dollár volumen fölé növekedhetett volna, a központi bank vezetője John Mangudya egyszerűen piramisjátéknak nevezte az akciót. A Golix most is pereskedik a legfelsőbb bírósági szinten, a szerintük indokolatlan leállítás miatt.

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂

Forrás: news.bitcoin.com

Legfrissebb bejegyzéseink: