Vitalik Buterin szerint el kellene fogadni, hogy az Ethereum cenzúrázható

-

Az Ethereum alapítója egy elméleti fejtegetés során úgy fogalmazott, hogy a körülményektől függően az Ethereum tranzakciókat cenzúrázni kell.

Bizonyos tranzakciók letiltását el kellene fogadni, a nyakatekert indoklás pedig az, hogy így nem lesz egyfajta „morálrendőrség” az Ethereum közösségéből. Ez a megjegyzés egy Twitter-szavazásra válaszul érkezett.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A szavazás során azt az elméleti helyzetet vetették fel, hogy egy validátor olyan tranzakciót talál, amely a hazájával háborúban álló ország hadseregének szánt adomány, és úgy dönt, hogy ezt nem foglalja blokkba.

Hogy ez a helyzet hogyan lenne kezelhető, nagy figyelmet keltett a közösségi médiában.

„Szerintem ilyen esetben elnézhető a cenzúra. Ennél durvább megoldás legfeljebb akkor lenne elfogadható, ha a láncot valaki nagyon erősen módosítani akarná, de elfogadhatjuk, ha valaki rossz döntést hoz, hogy mit foglalna blokkba.”

Martin Köppelmann, a Gnosis alapítója, és egyben veterán Ethereum-fejlesztő szintén úgy fogalmazott, hogy megengedhető lenne a cenzúra egy ilyen szituációban, kritizálta viszont az Egyesítés utáni hálózat rendkívül legyengült cenzúra-ellenállóságát.

A szavazásban felvetett kérdés egy elméleti gondolatkísérletként indult, a kriptoközösségben viszont nagyon is valósak a cenzúrát illető aggodalmak.

Jelenleg a hálózaton létrehozott blokkok több, mint 51%-a betartja az USA pénzügyi szankciós szabályait, az úgynevezett OFAC-standardot.

Ez azért van, mert az Egyesítés után a validátorok többségét, az úgynevezett MEV-boost résztvevőket már kontroll alatt tudja tartani a kormányzat, az ő arányuk a nagyobb a hálózaton.

A MEV-boost átjátszók egyfajta centralizált közvetítőként működnek a hálózaton, a segítségükkel a validátorok kiszervezhetik a blokkok generálását.

A proof of stake rendszer, amely az Egyesítés óta működik, így jobban szét tudja a résztvevők között osztani a tranzakciókat, viszont csak azokat hajtják végre, amelyeket az USA politikusai megengednek.

Slava Demchuk, az AMLBot alapítója úgy nyilatkozott ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Ethereum mostani verziója változást hozhat a kriptoipar KYC és AML gyakorlataiban.

„Az USA törvényhozói egyre nagyobb figyelemmel kísérik, hogy mennyi pénz kering a defiben, az irányításuk nélkül. A legtöbb token számára az Ethereum nyújt otthont, a hálózat átállása a proof of work konszenzusról a proof of stake szavazásra lehetőséget nyújthat, hogy befolyásolni tudják a piacot, még a decentralizáltnak gondoltat is.”

Olvastad már? BTC stagnálás, bikák és medvék nem jutnak dűlőre

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!