Az Ethereum társalapítója úgy látja, hogy a városi tokenek fontos eszközök a gazdasági egyenlőség, a társadalmi kezdeményezések és a jobb kormányzás előmozdításában.

Egy vasárnap közzétett blogbejegyzésben az Ethereum (ETH) társalapítója, Vitalik Buterin támogatását fejezte ki a kriptopénz-jelenségek felhasználása mellett, hogy a helyi önkormányzatok és polgáraik érdekeit szolgálják.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Konkrétan Buterin a városi tokenek és decentralizált autonóm szervezetek, úgynevezett DAO-k kialakításáról beszélt.

A DAO-k olyan önkormányzati szervezetek, ahol a felhasználók maguk alkotják meg és érvényesítik a szabályokat, például szavaznak a protokollmódosításokról az általuk birtokolt mögöttes kriptotokenek mennyisége alapján.

Az ötlet még gyerekcipőben jár.

Mindazonáltal Buterin azt állította, hogy a városi tokeneknek az alábbi öt célkitűzésből legalább háromnak meg kell felelniük:

  • Fenntartható bevételi forrásként működjenek a kormányzat számára.
  • A lakosok és a város közötti gazdasági együttműködés megkönnyítése.
  • A megtakarítások és a vagyongyarapodás elősegítése valamennyi érdekelt fél számára.
  • A város egészére kiterjedő szociális kezdeményezések ösztönzése.
  • A vagyoni egyenlőtlenségek csökkentése.

Az utolsó pontot illetően Buterin azt javasolta, hogy az újonnan kibocsátott városi tokenek túlnyomó többsége a lakosokhoz kerüljön, egyfajta egyetemes alapjövedelemként.

Az Ethereum társalapítója kritizálta a jelenlegi gazdasági mechanizmusokat, mivel azok „a gazdag embereknek kedveznek a szegényekkel szemben”.

A blogbejegyzésben felvázolt legjelentősebb kriptovárosi projekt a CityCoins, amely a Stacks (STX) blokkláncra épül. A Stacks egy olyan rétegmegoldás, amely lehetővé teszi az okosszerződéseket a Bitcoin (BTC) hálózatán.

A protokoll az STX-tulajdonosoknak továbbított BTC-bányászati bevételek 30%-át az egyes városok számára fenntartott pénztárcába juttatja.

Az elméleti felhasználási lehetőségek közé tartoznak a helyi vállalkozások által a CityCoin-tulajdonosoknak nyújtott kedvezmények és előnyök. A csoport már elindított egy ilyen típusú városi tokent, a MiamiCoint.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Miami polgármestere, Francis Sanchez nyilvánosan támogatta azt, mondván, hogy „forradalmasíthatja a kormányok finanszírozásának módját”.

A társadalmi-gazdasági hatások mellett Buterin a városi tokenekben rejlő lehetőségeket is dicsérte a meglévő kormányzás javítására:

„A 21. századi digitális demokrácia a valós idejű online kvadratikus szavazáson és finanszírozáson keresztül hihetően sokkal jobb munkát végezhetne, mint a 20. századi demokrácia, amelyet a gyakorlatban úgy tűnik, hogy nagyrészt merev építési szabályok és a tervezési és engedélyezési meghallgatásokon való akadályoztatás jellemzett. És persze, ha blokkláncokat akarunk használni a szavazás biztosítására, akkor a szavazások újfajta, divatos fajtáival való kezdés sokkal biztonságosabbnak és politikailag megvalósíthatóbbnak tűnnek, mint a meglévő szavazási rendszerek újbóli felszerelése.”

Olvastad már? Elképesztően növekednek a kutyatokenek

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: NFT NFT

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!