Alex Lebed blokklánc-kutató a héten tette közzé jelentését, amelyben az új „stablecoin”, a Gemini Trust kriptovaluta vállalkozás gemini dollar forráskódját elemezte.

A kutató tanulmánya szerint a kódban látottak alapján az egyes gemini dollár egyenlegek befagyaszthatók, illetve a vásárolt tokenek is nem átruházhatóvá alakíthatóak.

A letétkezelő befagyaszthatja a gemini dollar számlát

Az ether alapú gemini dollár (USDG), a tether dollár (USDT) legújabb versenytársának kódjában – Lebed egyik hozzászólása szerint – néhány érdekes centralizált funkciót találtak.

Lebed egyéként nemcsak blokklánc-kutató, hanem a Stableunit alapítója is, amely egy másik decentralizált, alacsony volatilitású stablecoin. Állítása szerint az ether alapú kódot tüzetesen átvizsgálta, állításait ennek alapján teszi közzé.

„A Gemini USD az új centralizált stablecoin (hasonló az USDT-hez), amelyet az Ethereum blokkláncon ERC20 tokenként valósítottak meg” – írja a kutató.

A jelenlegi kialakítás lehetővé teszi a Gemini Trust számára, hogy az USDG számlákat befagyassza, illetve nem mozgathatóvá tegye az összes tokent. A token implementációját a letétkezelő 48 óránként képes teljesen megváltoztatni.

Lebed tisztázta és ismertette saját referenciáit, hogy szakmailag is alátámassza jelentése hitelességét. A kutató azt állítja, hogy az az okos szerződés, amelyen a gemini dollar alapszik, nem korlátozza az USDG tokenek maximális számát, ráadásul a letétkezelő a felhasználóknál magasabb joggal rendelkezik az USDG egységek felett.

„A projekt ebben a formában azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a tulajdonosok egyszer csak felállnak és azt mondják: „Bocs, de már nem tudjuk dollárra váltani a gemini dollarodat, ez van!” – írja Lebed.„

Azt gondoljátok, hogy ez egy ekkora hírnévvel bíró cég esetében nem lehetséges, nem megtehető? 1971-ben a világ legnagyobb gazdaságaival tette ezt meg az ország, itt pedig csak egy olyan vállalatról beszélünk, amelynek csak az amerikai törvényekhez kell igazodnia.

Akkor ez nem is egy kriptovaluta!

Jelenleg több cég is stablecoin létrehozásán dolgozik, a tether és a többi stablecoin példáját követve. 6-7 projekt máris készülőben van, például a bostoni központú kripto-technológiai „egyszarvú”, a Circle Invest. Lebed is elkészítette saját decentralizált verzióját.

Az általa végzett vizsgálat után a Gemini Trust megjegyezte, hogy ezeket az információkat nem rejtették el senki elől sem, mind olvasható az általuk kiadott „whitepaper”-ban, amely a részletes szabályzatot, jogokat és irányelveket is tartalmazza.

„Ez az okos szerződések napjaink egyik legjobb felhasználási módja, és a Gemini Trust kitűnő munkát végzett a whitepaper megalkotásakor.” – zárta le eszmefuttatását Lebed.

Természetesen a közösségi médiában és Reddit-fórumokon a kripto-technológiában érdekeltek hamar kiszúrták, hogy a tether dollár (USDT) tulajdonosa, a Tether Limited szintén gyakorolhat az egyes számlák, egyenlegek befagyasztására alkalmas jogokat.

Az egyik Reddit-felhasználó véleménye szerint a gemini dollar a fent ismertetettek alapján: „nem kriptovaluta, csak egy adatbázis”.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂

Legutóbbi bejegyzéseink: