Homero Joshua Garza, a hírhedt GAW Miners kriptovaluta bányászattal foglalkozó cég igazgatója ellen csalás gyanújával emeltek vádat, majd a Hartfordi Szövetségi Bíróság 21 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A Hartford Businessben közzétett információk szerint Garza később enyhítést kapott az ítéletből, amely eredetileg több mint 20 hónap volt. Aaz új döntést azonban még nem tették közzé, így Garza ügyének bírósági elemzése sem áll még rendelkezésre.

A vezérigazgató bűnösnek vallotta magát, ponzi-rendszerben szervezett 9,2 millió dollár nagyságrendű csalásban, melyet a Genius at Work, azaz GAW cégen keresztül támogatott.

A GAW Miners LLC egy 2014-ben alakult, kriptovaluta-bányászhardverek értékesítésére, valamint felhő alapú bányászatra specializálódott vállalat. Később a cég bejelentette a PayCoin (XPY) token értékesítését, amely ponzi-rendszerben működött, és végső soron ez a token vezetett Garza elítéléséhez.

A helyi médiában megjelent információk alapján a GAW Miners biztosította az XPY-ba fektetőket, hogy annak ellenértéke legalább 20 dollár lesz, azonban később a kriptó értéke még a 16 dollárt sem haladta meg soha, a csúcs 15 dollár körül volt. A jelenlegi értéke (már csak a Yobit és a BX Thailand tőzsdéken váltható) 0,012$.

GAW Miners ponzi-rendszer

Ahogy a GAW Miners nagyobb mennyiségben kezdett kibocsátani, mint amennyivel valójában rendelkezett, a csaló magatartás teljesen nyilvánvalóvá vált.

A Hartford Business magyarázatában: árusítottak ügyfeleik számára, amelyek tulajdonképen részesedést jelentettek abból a profitból, amelyet a vállalat kriptovaluta bányászattal állított elő. Mint később kiderült, jóval több hashletet adtak el, mint amennyit a számítási képességük fedezett.”

PayCoin: nem kriptovalutát ígértek

A ponzi-rendszeren túl Garza csalást követett el amiért felelőtenül, megalapozatlanul ígért biztos növekedést az ügyfelek befektetéseire, és a befektetéssel járó kockázatok ismertetése nélkül fogadta az ügyfelek befizetéseit:

„A vállalat azt állította ügyfeleinek, hogy 8 millió dolláros részesedést vásárolt a ZenMiner vállalatból, ezáltal valószínűbbnek feltüntetve a PayCoin 20 dolláros árfolyamát. Állításuk szerint 100 millió dolláros tartalékkal rendelkeztek, ám a hatóságok szerint ez sem volt igaz.”

Homero Garza kénytelen beletörődni a ténybe, hogy már nem kaphat több enyhítést ítéletére, 2021-es szabadon bocsátása után hat hónapos házi őrizet, és három évnyi felügyelt szabadlábon tartózkodás várja majd.

Forrás: ethereumworldnews.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod! 🙂