Vajon hány évet kap Sam Bankman-Fried valójában?

-

A jövő héten kerül sor az FTX kegyvesztett alapítójának, Sam Bankman-Friednek az elítélésére, akit olyan vádakkal kell szembenéznie, amelyekért összesen több mint 100 év börtönbüntetés járhat – de vajon milyen büntetést kaphat valójában?

A védelem múlt hónap végén kiadott ítélethozatali javaslatában Bankman-Fried tábora a múlt hónapban a maximális, alig több mint hatéves börtönbüntetést szorgalmazta, életkorára és a másokért való „őszinte aggodalmára” hivatkozva.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


SBF életfogytiglani büntetéssel néz szembe

A röviddel ezután kiadott saját büntetési javaslatukban az ügyészek azzal érveltek, hogy a hatéves büntetés „sajnálatosan pontatlan” lenne, és „rossz üzenetet közvetítene a vádlott, a csalás elkövetését fontolgatók, az áldozatok és a társadalom egésze számára”, 40-50 év börtönbüntetést javasolva az FTX csalójának.

„Bankman-Fried bűntettei súlyosak és hosszan tartóak voltak, több milliárd dolláros veszteséget okoztak, és jelentős anyagi és érzelmi kárt okoztak több tízezer áldozatnak” – érveltek az ügyészek.

„A veszteség puszta nagysága ebben az ügyben, és az a tény, hogy a veszteség az áldozatok pénzének ellopása formájában történt, Bankman-Friedet a vádlottak olyan kategóriájába sorolja, ahol negyven év vagy annál is több év büntetés indokolt”.

Kevin J. O’Brien volt amerikai ügyészhelyettes és gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó szakértő azonban úgy véli, hogy az elnöklő Lewis A. Kaplan bíró esetében egyik ítélet sem valószínű.

„Kaplan kemény – és ez a hírneve meg is van -, de nem gonosz” – mondta O’Brien a cryptonews.com-nak adott interjújában. „Nem hiszem, hogy ténylegesen el fogja zárni a fickót egész hátralévő életére. Megadja neki a lehetőséget, hogy jóvátegye a hibáit, és értelmes életet éljen a börtönön kívül”.

A védelem érve túl jó ahhoz, hogy igaz legyen?

Az ítélethozatali javaslatukban a védelem megpróbálta Bankman-Friedet a „ócskavaskötvénykirályból” lett filantróp Michael Milkenhez és a Theranos vezérigazgatójához, Elizabeth Holmeshoz hasonlítani, akik 11, illetve hét év börtönt kaptak.

O’Brien azonban bizonytalan abban, hogy ezek az összehasonlítások feltétlenül beválnak-e a törvény szemében.

„Ezek okos érvek, de vannak különbségek az ő esete és az említett esetek között” – mondta O’Brien, megjegyezve, hogy „az ő esetében a kár nagysága sokkal nagyobb volt”.

O’Brien hasonlóan kiemelte, hogy Milken „jó cselekedetei” csak a „börtönből való kilépése” után következtek be.

„Elég nehéz Bankman-Fried számára, hogy megpróbáljon erre alapozni, mielőtt még elítélték volna” – folytatta O’Brien.

Kaplan bíró azt teszi, amit helyesnek tart, mondja O’Brien.

O’Brien észrevételei az FTX összeomlásával és a Sullivan and Cromwell ügyvédi irodával való esetleges összeférhetetlenségével kapcsolatos, március 20-i amerikai csődbírói kijelölés közepette hangzottak el, amikor Robert J. Cleary, az Unabomber ügyészét az FTX összeomlásával és a Sullivan and Cromwell ügyvédi irodával való esetleges összeférhetetlenségével kapcsolatban az amerikai csődbíró kinevezte.

Az FTX jelenleg hivatalban lévő vezérigazgatója, John J. Ray III hangosan ellenezte a független vizsgáló jóváhagyását, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi vezetés független az FTX csalóitól.

„Van itt némi politika, mert a vezetőség felelőssége van ebben a zűrzavarban” – mondta O’Brien a jogi történetről, és „nagyon is kérdésesnek” nevezte.

A felek által javasolt büntetési javaslatok mellett Kaplannak az amerikai kormány szövetségi büntetési irányelveit is követnie kell majd. Ha az ajánlott büntetésnél túlságosan alacsonyabb büntetést szab ki Bankman-Fried-re, a kormány fellebbezhet a döntése ellen.

„Persze Kaplant valószínűleg nem érdekli” – mondta O’Brien. „Azt fogja tenni, amit helyesnek tart.”

Amikor megkérdezték, hogy milyen hosszú lehet Bankman-Fried büntetése, O’Brien azt állította, hogy a korábbi „kriptokirály” akár két évtizedes börtönbüntetést is kaphat.

„Nem lepődnék meg, ha Sam Bankman-Fried 15 évet kapna” – értékelte.

Az FTX alapítóját jelenleg a New York-i Brooklynban található Metropolitan Detention Centerben tartják fogva. Az ítélethirdetést március 28-án tartják Manhattanben.

A Cleary független vizsgálatának vizsgálati eredményeit 60 napon belül kell a bíróság elé tárni.


Olvastad már? 3.fázis aktiválva: Mely kriptók következnek a sorban?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kombinált bitcoin- és etheralapot bocsátanának ki a Nasdaq-on – hírösszefoglaló

A Hashdex egy kombinált Bitcoin és Ether kriptoalap elindítását tervezi a Wall Streeten, miután az Egyesült Államokban zöld utat kapott a szabályozó hatóságoktól. Ugyanebben az időszakban...

Nem a kripto-ETF-eknek kedvez a Federal Reserve legújabb lépése

A Federal Reserve múlt heti álláspontja a jelek szerint csökkentette az intézményi befektetők piacokba vetett bizalmát, mivel a múlt héten az összes kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett...

A SEC jóváhagyta az Ethereumot: Felkészülés az altcoin piaci fellendülésre

Vendégbejegyzés A SEC közelmúltbeli döntése újfent a figyelem középpontjába állította az egyik vezető kriptovalutát. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy ez a fejlemény hogyan befolyásolja a szélesebb...

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!