Uniós parlamenti tanulmány: a jegybanki digitális pénz ’átformálja majd a versenyt’ a kriptopiacon

-

 

Július 20-án megjelenet egy fintechvállalkozások versenyének problémáival kapcsolatos tanulmány, melyet az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága megbízásából készítettek.

A dokumentum szerint a jegybankok által kibocsátott digitális valuták „orvosságot” jelenthetnek a kriptoszektor versenypolitikájának hiányára.

„A bankok, sőt jegybankok által támogatott engedélyezett kriptovaluták érkezése át fogja formálni a kriptopiac jelenlegi versenyszintjét, azzal, hogy kiszélesíti a versenyzők körét.”

A tanulmány megemlíti a bitcoint és a kirptopénzeket, mint „technológiai, és működésbeli paradigmákat, amelyek zavart jelentenek a teljes szektor számára, beleértve a monetáris politikát és a pénzügyi biztonságot.”

Az új technológia további „zavaró és innovatív alkalmazásai” magukba foglalják a „mesterséges intelligenciát, a felhőalapú számítástechnikát, a biometriát, a digitális személyazonosságot, a blokkláncot, a kiberbiztonságot, a RegTechet, a Dolgok Internetét (IoT) és a kiterjesztett valóságot.”

A privát digitális valutákat külön kell kezelni, mint a jegybankok által kibocsátott digitális valutákat (CBDC), megemlítve, hogy a CBDC abban különbözik, hogy „egy megbízható központi résztvevővel kötött hagyományos kétoldalú megállapodáson” alapszik.

A tanulmány szerint, mivel a zárt kriptopénz rendszerek egy felügyeleti hatóságot kívánnak meg, a jegybankok fontolóra vehetnék „engedélyezett kriptopénz-rendszerek” használatát, annak érdekében, hogy „kiegészítsék vagy helyesttesítsék” a jelenleg használt valutákat.

A tanulmány azt állítja, hogy a CBDC „át fogja formálni a kriptopiac jelenlegi versenyszintjét” azzal, hogy számos új konkurenst von be a versenybe:

„A hagyományos versenypolitika egyik lehetséges alkalmatlansága a kriptopiac versenyproblémáinak kezelésére feltárható, ami arra utal, hogy a nyilvánosság jegybankok digitális valutáin keresztül történő közvetlen részvétele orvosságot jelenthet.”

Az ECON tanulmánya megjegyzi, hogy a versenyproblémákat két kripto között „kriptopiacközi”; szolgáltatók – pénztárcák és váltók – között pedig „kriptopiacbeli” problémákra oszthatjuk fel.

A „kirptopiacközi” versenyt tekintve a tanulmány leírja, hogy a „hálózati hatások jelenléte”, és egy kriptopénz felhasználóinak magas száma akadályként szolgálhat más kriptok piacra lépése előtt. A dokumentum azt feltételezi, hogy ez a verseny „lehetséges összejátszó megállapodásokhoz vezethet a feltételezett kartellek tagjai között.”

A „kriptopiacbeli” versenyben a pénztárcák, váltók és fizetési szolgáltatók olyan gyakorlatokat végezhetnek, amelyekkel másokat kívül tarthatnak a piacon, ilyen például a bányászoktól kapott ösztönzések, amelyek kifejezetten csak az egyik kriptopénznek kedveznek.

Július közepén egy új uniós irányelv lépett érvénybe, amely szigorúbb átláthatósági törvényeket követel meg a digitális valuták számára, hogy felvegyék a harcot a pénzmosással és a terrorizmus támogatásával szemben.

Először szintén júliusban esett szó a kirptopénzekről az ECON „Pénzügyi Párbeszéd” ülésének keretén belül, amikor is öt különböző témát boncolgattak a kriptotól a jegybank és kripto viszonyán keresztül az „Eurórendszerig”.

 

Forrás: cointelegraph.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Egy kriptó, amelynek hatodik érzéke van a csalások kivédésére

Vendégbejegyzés A Scotty the AI egy igazán ügyes kriptoérme, a befektetők el is kényeztetik az előértékesítése során. A számláló eddig 779 ezer dollárnál jár, és természetesen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!