Újabb szabályokat hoznának a mesterséges intelligencia használatára

-

Az ENSZ nemrégiben új iránymutatást adott ki a mesterséges intelligencia szabályozásának a kérdésében, és ebben részletesen foglalkoztak azzal, hogy világszerte milyen intézkedéseket hoznak az országok a terület szabályozására.

Az iránymutatást az USA kezdeményezésével mutatták be, és 123 ország csatlakozott a támogatókhoz.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez jelentős részt jelent az ENSZ 193 országot tömörítő szervezetében, így a támogatottság magasnak tekinthető.

Az iránymutatással arra akarják ösztönözni a tagországokat, hogy hozzanak intézkedéseket az emberi jogok, a magánszféra védelmében, és derítsék fel a mesterséges intelligencia jelentette kockázatokat.

A világon rengeteg, a mesterséges intelligenciát érintő kezdeményezés gondokkal küzd, mivel csak ajánlások, nem pedig kötelező érvényű szabályok, maga a technológia viszont alaposan felforgathatja a jelenlegi rendszereket, csalásokhoz is használható, és valószínűleg a munkaerőpiac átalalkulását is előidézheti.

„A mesterséges intelligencia nagy kockázatokat hordoz a törvénytelen felhasználási lehetőségek miatt, ezekkel nagy kárt lehet okozni az emberi jogok védelme, és a szabadságjogok területén.”

Az ENSZ ilyen iránymutatása nem kötelező érvényű, hanem egyszerű ajánlásnak tekinthető, válaszul a globális hangulatra, meggyőződésre.

Az iránymutatás arra ösztönzi a szabályozó testületeket, kormányokat, hogy alakítsanak ki jogi keretrendszereket, hogy biztonságosan lehessen használni a technológiát.

A kezdeményezés ráadásul figyelembe veszi azt is, hogy a nemzetek között nagy különbségek lehetnek a lehetőségekben, de ez nem indokolhatja, hogy bárkit is kihagyjanak az egyeztetésekből.

Ráadásul nem szabad eltekinteni a technológia potenciális előnyeitől sem, hiszen a mesterséges intelligencia nagyon jól használható a betegségek felismeréséhez, az áradások előrejelzéséhez, a mezőgazdasági alkalmazásokhoz, vagy éppen az oktatás területén.

mesterséges intelligencia
Forrás: ENSZ

Novemberben az USA, Anglia, és egy tucatnyi mások ország közös állásfoglalást adott ki, amelyben ajánlásokat tettek, hogy hogyan lehetne kezelni a mesterséges intelligencia jelentette kockázatokat.

Ennek egyik eleme, hogy a fejlesztőcégeknek a programjaikba is bele kellene építeni a védelmi megoldásokat.

A nagyobb cégek teljes mértékben egyetértenek ezzel a nézőponttal, és azt szorgalmazzák, hogy a törvények tegyék lehetővé a megfelelő fejlesztéseket.

Az EU március 13-á szavazta meg a helyi iparágat szabályozó törvényeket, amelyek a tervek alapján májusban, vagy júniusban lépnek majd hatályba.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Ezekben a törvényekben számo felhasználási módot helyeztek törvényen kívülre, többek között a biometrikus megfigyelést, a szociális pontrendszert, az előrejelzéseken alapuló szabályozást, és az arcfelismerést.

Az USA-ban pedig tavaly októberben adtak ki egy nyilatkozatot, amelyben megosztották, hogy a kormány elkötelezett a fogyasztók, a dolgozók, és a kisebbségek védelme érdekében, miközben a nemzet biztonságát is növelni akarják.


Olvastad már? A „mémcoin gazdaság” az Ethereum-ról a Solana platformra költözik?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PlanB: „A Bitcoin feleződése nem lesz másmilyen, mind korábban”

PlanB ragaszkodik ahhoz, hogy a Bitcoin feleződés után idén 100.000 dollárra fog szökni, és 2025-ben 300.000 dollár fölé emelkedik. A kriptoközösségben keringő általános hiedelemmel ellentétben a...

Pepe (PEPE) technikai elemzés 04.18.

Prémium Pepe (PEPE) A Pepe (PEPE) néhány hete még jelentős növekedést tapasztalt, de mostanra már veszít a lendületéből. A nyereségben való ellátottsága az elmúlt hetekben csökkent, és több...

Vajon a Binance legújabb lépései rosszat jelentenek?

A Binance (BNB) az elmúlt hónapokban számos problémán ment keresztül, a szabályozási ellenőrzéstől kezdve az alkalmazottak tömeges elvándorlásáig. Mindezek ellenére a tőzsde ellenálló maradt, és folytatta...

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!