Újabb csalások terjednek az NFT-szektorban

-

Az amerikai FBI figyelmeztetést adott ki a lakosság számára, olyan mértékben megszaporodott az NFT szektorban megjelent csalások száma, többek között a projektek fejlesztőinek a megszemélyesítésével.

Az egyik leggyakoribb módszer, hogy az áldozatokat hamis közösségi média fiókokkal csapják be, amelyek majdnem teljesen megegyeznek az ismert, híres fiókokkal.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ezekkel aztán az elkövetők hamis kollekciókat kezdenek ajánlani, amelyek korábban nem jelentek meg még sehol, és hamis linkekkel irányítják a becsapottakat a rosszindulatú weblapokra.

A hatóságok elmondása alapján közös jellemző, hogy az ilyen ajánlatok során sürgetni próbálják az áldozatokat, különféle indokokra hivatkozva.

Az ilyenek között van például a korlátozott készlet, a meglepetés-kollekció, vagy éppen a be nem jelentett kiadás.

Mikor sikerült felkelteni a figyelmet, és a felhasználók azt hiszik, hogy valamilyen értékes és különleges kollekcióból vásárolhatnak be, a honlapokon megosztott okosszerződések engedélyezésével hozzáférést adnak a tárcáikból, így az elkövetők kiürítik annak a tartalmát, a kriptopénzeket és az NFT-ket is.

Az ellopott javakat aztán különböző mixereken átfuttatva igyekeznek eltüntetni.

Hogyan ne verjenek át?

A figyelmeztetésben az FBI kiemelte, hogy számos óvintézkedés tehetnek a felhasználók, hogy elkerüljék a csalókat.

Az egyik legegyszerűbb, ha az ilyen hirtelen előkerült NFT-kollekciókat az adott projekt saját honlapján, közösségében is leellenőrzik, és kiderítik, hogy tényleg létezik-e ilyen egyáltalán.

Az is lehetséges, hogy a hamis projekt által másolt kollekció már jóval korábban egyértelművé tette, hogy nem lesz további token-kiadás.

Egy másik, sokszor elhanyagolt, de mégis egyszerű módszer, ha összevetjük a projektek honlapjainak, fiókjainak a domain-címét azzal, amelyet éppen nekünk akarnak ajánlani.

Sok esetben észre lehet venni, hogy a hamis honlapok nem igaziak, csak éppen rendkívül nagy mértékben hasonlítanak az eredetire.

A hatóságok szerint a legkisebb hiba a név betűzésében, a fiókok történetében, a követők számában, vagy éppen a létrehozás dátumában, intő jel lehet, hogy csalással van dolgunk.

Ezek a gyanús jelek mind a honlapok, mind a közösségi média fiókok esetében figyelemre érdemesek.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A hatóság bejelentése alapján a kriptopénzekhez köthető csalások száma 183%-kal nőtt meg 2022-ben.

Ez eddig nem látott mértékű emelkedést jelent az áldozatok számában, és az ellopott pénz mennyiségében.


Olvastad már? 0xbet, egy különleges kriptokaszinó a magyar játékosok számára

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!