Új zsarolóprogram vette célkeresztbe az Apple számítógépeket

-

Az EvilQuest zsarolóprogram a macOS felhasználók ellen indít támadásokat fertőzött telepítőprogramokon keresztül.
Egy új zsarolóprogram vette célkeresztbe azokat a macOS-felhasználókat, akik torrenteken keresztül jutottak hozzá népszerű alkalmazások telepítőprogramjához.

Az EvilQuest nevű vírust elsőként Dinesh Devadoss, a K7 Labs malwarekutatója észlelte. Kutatása alapján az EvilQuest már 2020 júniusában megjelenhetett.
Az olyan számítógépes vírusokat kutató cégek, mint a Malwarebytes úgy figyelték meg, hogy a zsarolóprogramot illegálisan letöltött macOS-telepítőprogramokhoz csatolták különböző torrent oldalakon és warez fórumokon keresztül.

Ugyanazt a bitcoincímet használták

Az EvilQuest arra kéri minden áldozatát, hogy ugyanarra a statikus bitcoincímre utaljanak. A fertőződés egyik első jele, hogy a MacOS Finder alkalmazás lefagy. Ha befejeződött a fájlok titkosítása, akkor a vírus egy szöveges fájlt hoz létre a váltságdíj részleteiről.
Brett Callow, az Emsisoft számítógépesvírus-elemző szakértője szerint az EvilQuest valószínűleg csak egy kisebb mértékű támadás lesz.

 „A tény, hogy a Mac számítógépeknek alacsony a piaci részesedésük, azt jelenti, hogy nem túl népszerű támadást indítani ellenük, ezért a támadók általában nem is áldoznak annyi erőfeszítést a Mac-felhasználók támadására.”

Nem nagy a veszély

Adatok alapján a támadók átlagosan 50 dollárnyi bitcoint várnak a támadás feloldásáért, 72 órás határidővel.
Callow hozzátette:

 „Mindezek ellenére a Mac-felhasználók legyenek óvatosak. Szerencsére úgy tűnik, hogy csak kalózverziókat érint a vírus, így egyszerűen elkerülhető, ha nem használunk telepítőket ilyen forrásból. Ez Windows- és Mac-felhasználókra is egyaránt igaz: elsődlegesen kalózszoftvereken keresztül terjednek ezek a zsarolóvírusok.”

Az elmúlt időszakban egyre több zsarolótámadás a cégek helyett az otthoni felhasználókat vette célba.

Olvastad már? Több ezer felhasználói adat szivárgott ki egy bitcoinos csalás miatt

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!