A bitcoin egyik alapvetése, hogy egy decentralizált technológia és ez a mai napig igaz: világszerte számos csomópont, fejlesztő, felhasználó, tőzsde és cég dolgozik a protokollon.

Charles Hoskinson, az Ethereum társalapítója azonban azt állítja, hogy új projektje, a Cardano hamarosan 100-szoros mértékben haladhatja meg a bitcoin decentralizációját.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A Cardano meghaladhatja a bitcoin decentralizációját?

Hoskinson az Altcoin Buzz kriptomédia cégnek adott interjút június 27-ét, ahol azt mondta, a Cardano „könnyen” lehagyhatja a bitcoint a bányászcsomópontok decentralizációja tekintetében.

 „Innen már csak egy ugrás az egész. Informatikai szempontból már bemutattuk, hogy 100-szor decentralizáltabbak tudunk lenni, mint a Bitcoin Core-csomópontok, vagyis a bányászcsomópontok. Könnyen le tudjuk hagyni.”

Hoskinson ugyan dicséretesnek tartja a bitcoin decentralizációját döntéshozás és fejlesztés tekintetében, de a bányászmodellel nem ért egyet.

Azonban egyelőre nem tudni, hogy a Cardano Foundation, az Input Output, vagy bármilyen egyéb a blokkláncon dolgozó szervezet meg tudja-e valósítani ezt a szintű decentralizációt.

Hoskinson szerint, ha már azon a ponton vagy, hogy több milliárd utalás és több millió aktív felhasználó van a hálózaton, akkor a teljes mértékű decentralizáció nehézkessé válik a blokkláncadatok mérete és a sávszélesség miatt.

A kínai kockázat

Amikor valaki azt mondja, hogy a bitcoinbányászás centralizált, akkor általában gyakran felmerül Kína, vezet bányaközpont.

Azt állítják, hogy ez logikus: szinte az összes bányászgép itt készül, a legtöbb bányászközösség kínai és a bányászfarmok többsége Kínában található.

A CoinShares becslése alapján a bitcoinbányászás körülbelül kétharmada Kína határain belül zajlik.

Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója egyszer a következőt mondta a CNN-nek:

 „Kína irányítja a bitcoin blokkláncát. Négy kínai bányász felel a kapacitás 60%-ért, ezenkívül összesen 80%-ban kínai bányászok állnak a bitcoin és ethereum bányászása mögött.”

Eric Savics, podcastházigazda is kifejezte aggodalmát ez ügyben. Korábban azt írta, hogy ha a kínai kormány átveszi az irányítást a bányászszektor felett, akkor több kriptopénz jövőjéről is dönthetne.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Tuur Demeester, az Adamant Capital alapítója a következőt felelte Garlinghouse kommentjére:

 „Ezért is különösen fontos tanulmányozni a bitcoin történelmét. A kínai bányászok 2017-ben megpróbálták átvenni az irányítást a bitcoin blokklánca fölött (B2X láncelágazás), azonban nem sikerült egyetlen sornyi kódot sem megváltoztatniuk. Emellett a bányászközösségek nem egyenlők a bányászokkal és a hashráta csupán 60%-a származik Kínából.”

Olvastad már? A WHO legújabb figyelmeztetése a bitcoin bika piacát is megfékezheti

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂