Hoskinson: a Cardano 100-szorosan lehagyhatja a bitcoin decentralizációját

-

A bitcoin egyik alapvetése, hogy egy decentralizált technológia és ez a mai napig igaz: világszerte számos csomópont, fejlesztő, felhasználó, tőzsde és cég dolgozik a protokollon.
Charles Hoskinson, az Ethereum társalapítója azonban azt állítja, hogy új projektje, a Cardano hamarosan 100-szoros mértékben haladhatja meg a bitcoin decentralizációját.

A Cardano meghaladhatja a bitcoin decentralizációját?

Hoskinson az Altcoin Buzz kriptomédia cégnek adott interjút június 27-ét, ahol azt mondta, a Cardano „könnyen” lehagyhatja a bitcoint a bányászcsomópontok decentralizációja tekintetében.

 „Innen már csak egy ugrás az egész. Informatikai szempontból már bemutattuk, hogy 100-szor decentralizáltabbak tudunk lenni, mint a Bitcoin Core-csomópontok, vagyis a bányászcsomópontok. Könnyen le tudjuk hagyni.”


Hoskinson ugyan dicséretesnek tartja a bitcoin decentralizációját döntéshozás és fejlesztés tekintetében, de a bányászmodellel nem ért egyet.
Azonban egyelőre nem tudni, hogy a Cardano Foundation, az Input Output, vagy bármilyen egyéb a blokkláncon dolgozó szervezet meg tudja-e valósítani ezt a szintű decentralizációt.
Hoskinson szerint, ha már azon a ponton vagy, hogy több milliárd utalás és több millió aktív felhasználó van a hálózaton, akkor a teljes mértékű decentralizáció nehézkessé válik a blokkláncadatok mérete és a sávszélesség miatt.

A kínai kockázat

Amikor valaki azt mondja, hogy a bitcoinbányászás centralizált, akkor általában gyakran felmerül Kína, vezet bányaközpont.
Azt állítják, hogy ez logikus: szinte az összes bányászgép itt készül, a legtöbb bányászközösség kínai és a bányászfarmok többsége Kínában található.
A CoinShares becslése alapján a bitcoinbányászás körülbelül kétharmada Kína határain belül zajlik.
Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója egyszer a következőt mondta a CNN-nek:

 „Kína irányítja a bitcoin blokkláncát. Négy kínai bányász felel a kapacitás 60%-ért, ezenkívül összesen 80%-ban kínai bányászok állnak a bitcoin és ethereum bányászása mögött.”

Eric Savics, podcastházigazda is kifejezte aggodalmát ez ügyben. Korábban azt írta, hogy ha a kínai kormány átveszi az irányítást a bányászszektor felett, akkor több kriptopénz jövőjéről is dönthetne.
Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Tuur Demeester, az Adamant Capital alapítója a következőt felelte Garlinghouse kommentjére:

 „Ezért is különösen fontos tanulmányozni a bitcoin történelmét. A kínai bányászok 2017-ben megpróbálták átvenni az irányítást a bitcoin blokklánca fölött (B2X láncelágazás), azonban nem sikerült egyetlen sornyi kódot sem megváltoztatniuk. Emellett a bányászközösségek nem egyenlők a bányászokkal és a hashráta csupán 60%-a származik Kínából.”

Olvastad már? A WHO legújabb figyelmeztetése a bitcoin bika piacát is megfékezheti

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!