A CME bitcoin határidős ügyletei új rekordot döntöttek, az újonnan a piacra érkező intézményi befektetők 250 millió dollár értékben kötöttek 5311 szerződést.

A világ egyik legnagyobb bitcoin-derivatívapiaci szereplőjének legutóbbi tweetje szerint a nyitott bitcoin ügyletek értéke elérte a rekordnagyságú 250 millió dollárt június 17.-én.

Ez átszámítva 26555 bitcoinnal egyenlő, amely 80%-os emelkedést jelent a tavalyi év júniusához képest.

Sokan hisznek abban, hogy ez a meredek BTC emelkedés közvetlen eredménye az intézményi befektetők legutóbbi negyedévben tapasztalt, kriptopiac iránti növekvő érdeklődésének.

Nagy valószínűség szerint ez az előző pár hónapban történt jelentős fejlesztéseknek köszönhető, amelyek miatt a bitcoin elérte a 9000 USD-s szintet, a Facebook belépett a blokklánc-iparba, és a Fidelity elindította a saját kriptokezelési szolgáltatását.

Ez azért fontos, mert az elmúlt évek során a kriptopiacot leginkább a kisbefektetők „irányították”, egy szabályozatlan gazdasági környezetben, amely a jogi és likviditási hiányosságok miatt nem keltette fel a tradícionális piacok nagy játékosainak a figyelmét.

Idővel azonban, ahogy a bitcoin, mint decentralizált értéktároló eszköz ismertsége növekedik, azt látjuk, hogy a befektetési alapok, nyugdíjalapok, pénzügyi szereplők hullámokban érkeznek a piacra.

Ilyen mennyiségű pénzbeáramlás esetében az intézmények bevezettetik a nagyon is szükséges fogyasztóvédelmet, valamint új, a hagyományos és az új pénzrendszer közötti hidat képző termékeket, amellett, hogy általánosságban segítik a bitcoin mainstream elterjedését.

Az előző hetek során láttuk, hogy a bitcoin lenyűgöző bika-viselkedése újabb és újabb éves magasságokat ér el, és ezzel nagy számú „short squeeze” likvidációt végez a Bitfinex, Bitmex, és más határidős platformokon.

Ezeknek a kiütött shortoknak drámai hatása van a bitcoin árára, és közvetlenül ezek okozzák a mostani szinteken látható ügylet-számokat.

A longok kiütése szintén hat az árfolyamra, az emelkedésre számító trédereket a pozícióik feladására kényszeríti egy-egy meredekebb esés után, ezzel még lejjebb taszítva az árakat.

Ahogy már hírt adtunk róla, a CME árkülönbözetei fontos szerepet játszottak a mostani emelkedő szakaszban tapasztalt hirtelen mozgások esetén, mint amilyen a május 16.-i 600 dolláros zuhanás, vagy a június 10.-i 350 dolláros emelkedés volt.

 

Ezek a különbségek még súlyosabban fognak számítani az intézményi szereplők piacra lépésével.

Miközben az intézményi befektetések hatalmas előrelépést jelentenek a kriptopiac számára, kevésbé kívánatos, hogy az ilyen árkülönbözetek növekedése és a kikényszerített pozíciózárások nagyban befolyásolják a bitcoin volatilitását.

Mi a véleményed az egyre több határidős bitcoin-ügyletről? Tudasd velünk kommentben!

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂