A mások számítógépével történő, rejtett kriptobányászat továbbra is jelentős problémát okoz, dacára a kriptopiac és az árfolyamok jelenlegi gyengélkedésének.

A cryptojacking továbbra is kedvelt módszere a kiberbűnözőknek, a SonicWall, egy amerikai biztonsági vállalat legutóbbi jelentése alapján 2022 első felében 30%-kal nőtt az ilyen esetek száma a tavalyihoz képest.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ez dollárban számolva 66,7 milliós növekedést jelent, az áldozatok pedig sokszor tudatában sincsenek, hogy a gépeiket eltérítették.

A cég jelentése arra is kitér, hogy több faktor van, amelyek különösen kedveznek ennek a fajta csalásnak.

2021 decemberében egy széles körűen elterjedt sebezhetőséget találtak, amelyet a támadók ki tudnak használni, hogy átvegyék az irányítást a megcélzott gépeken.

Forrás: SonicWall

Másodsorban érdemes hozzátenni, hogy a cryptojacking elkövetése sokkal kisebb kockázattal jár, mint például a zsarolóvírusok alkalmazása, hiszen ez utóbbiakat úgymond be is kell jelenteni, nyilvánosan, de legalábbis az áldozatok számára.

A cryptojacking esetén a felhasználók sokszor észre sem veszik, ha a gépeik, hálózataik megfertőződtek.

A támadók a célpontokat is megváltoztatták. Kormányok, egészségügyi, vagy oktatási intézmények helyett most a kiskereskedelem és a pénzügy a kedvelt irány.

A pénzügyi szektorban elkövetett cryptojacking aránya 269%-os növekedést mutat, a kiskereskedelem követi a listán, 63%-kal. A kiskereskedelmi szektor eddig a lista alján helyezkedett el.

A szakértők szerint a cryptojacking is reagál valamennyire a piaci teljesítményre, az év eleje óta, ahogyan az árfolyamok is, úgy a cryptojacking is csökkenő jövedelmezőséget.

Az első negyedében jelentősen nagyobb forgalmat tapasztaltak, de aztán a nyár közeledtével ez a trend visszafogottabbá vált.

Ennek alapján az a várakozás, hogy a harmadik negyedévre tovább csökkenhet az ilyen támadások száma, év végére azonban ismét növekedést lehet majd látni.

A nyári visszahúzódást a jelenlegi nézetek alapján az is okozhatja, hogy a kriptopiac az év eleje óta 57%-os csökkenést élt meg.

Olvastad már? KuCoin-vélemény – biztonságos és legális kriptotőzsde 2022-ben?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!