A török rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége 11 embert tartóztatott le, akiket e-mailek, felhasználói fiókok és a kriptovaluta-tárcák feltörésével gyanúsítanak. Az akciót akkor indították, mikor több áldozat által bejelentett káreset is megerősítést nyert.

Olvastad már? 10 százalékkal emelkedett a Bitcoin Cash ára

 

80.000 dollár értékű kriptovalutát loptak el

A török média 14 olyan esetről számolt be, melyben kriptovalutát loptak az ügyfelektől. Az összegeket előbb más tárcákban helyezték el, majd fiat valutára váltották. A nyomozók összesen 436.000 török líra értékű veszteséget állapítottak meg (több mint 80.000 dollár) – írja a Daily Sabah.

A számítógépes bűnözés elleni csoport több gyanúsítottat is sikeresen azonosított, a lopásokhoz szükséges felhasználói fiókok regisztrálásánál használt telefonszám lekövetésével. A tolvajok több különböző számlán folyatták keresztül a pénzt annak érdekében, hogy megnehezítsék azok visszafejtését – olvasható a Hürriyet tudósításában.

Október 16-án a török rendőrség egy speciális alakulata a Polis Özel Harekattal együttműködve 11 embert tartóztatott le Isztambul különböző részein.

A 11 gyanúsított, egy kivételével letartóztatásban marad. A rendőrök 18 mobiltelefont és SIM kártyát, 22 memóriakártyát, hat notebookot, három merevlemezt, egy táblagépet, két vezetői engedélyt és egy hamis személyi igazolványt foglaltak le.

A nyomozás folyamán a rendőrök megfigyelték azokat a gyanúsítottakat, akik különböző bankokból és ATM-ekből próbáltak felvenni a kriptovalutából származó fiat valutát. A kísérleteket több biztonsági kamerával is rögzítették. A nyomozók keresik a hackerek további áldozatait.

A törökök a Bitcoinhoz fordulnak a változékony időkben

Törökországban, mintegy 80 millió ember országában, mind politikai, mind gazdasági értelemben nehéz idők jártak. Az ország nemzeti valutája, a török líra a hiperinfláció áldozatává vált, és jelentősen vesztett értékéből az USA dollárral szemben – több mint 45 százalékot az év első hét hónapjában.

Ezek a fejlemények arra ösztönözték az ország állampolgárait, hogy vagyonukat a lírából, de még a dollárból is kriptovalutába mentsék.

A török BTC váltókon és peer-to-peer kereskedési platformokon, mint a Localbitcoins, augusztusban tetőzött a kereskedelmi volumen, miután az ország bankjai bejelentették a dollár alapú számlák támogatásának megszüntetését, illetve miután a kormány felszólította az embereket arra, hogy szüntessék meg devizában, elsősorban dollárban tartott megtakarításaikat.

A kriptoszektor növekvő népszerűsége azonban számos átverés táptalajává vált. Sok török fektetett a Turcoinba, a „Bitcoin globális kriptovaluta” nemzeti alternatívájaként reklámozott kriptovalutába. Nyáron a Turcoin Ponzi rendszerként került bejegyzésre, ezután az isztambuli székhelyű vállalat megszüntette a kifizetéseket, az alapítók pedig elhagyták az országot a befektetőktől lopott több millió dollár értékű pénzzel együtt.

Év elején a helyi média számolt be hamis weboldalakról, melyek népszerű hotelek, üdülőhelyek, mint a Bodrum és az Antalya, felületét, szolgáltatásait másolták. A csalók váltságdíjakat kértek az eredeti weblapok tulajdonosaitól a hamis oldalak megszüntetéséért cserébe.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!