Szlovákiában a készpénzzel való fizetés jogát a alkotmányba foglalták

-

Az Alaptörvény módosításával a Szlovákiai Polgároknak joguk lesz a készpénzes fizetéshez, ezzel párhuzamosan aggodalmak merültek fel a digitális euró terjedése kapcsán.

Egyesek attól tartanak, hogy a közös európai fizetőeszköz digitális változata előbb-utóbb az egyetlen elfogadott fizetési forma lesz az euróövezetben, noha jelenleg csak mint egy alternatíva van emlegetve.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A szlovák parlament képviselői jóváhagyták a készpénzes fizetések megőrzését garantáló alkotmányi módosítást.

A döntés értelmében a szlovák lakosoknak joga lesz készpénzzel vásárolni árukat és szolgáltatásokat, és a jogszabálytervezetet 150 tagú törvényhozásuk 111 képviselője támogatta.

A jogszabály célja a fizikai készpénzes fizetések védelme, abban az esetben, ha a digitális euro használata kötelezővé válna az euróövezetben, amelynek tagja Szlovákia is.

Az Euractiv hírportál jelentése szerint az Európai Központi Bank (EKB) vezetésével még mindig fejlesztés alatt áll az euróövezet digitális verziója.

Az alkotmánymódosítást a jobboldali, eurószkeptikus Sme Rodina (Mi vagyunk a Család) párt kezdeményezte.

„Nagyon fontos, hogy az Alaptörvényben legyen egy rendelkezés, amely alapján védelmezhetjük magunkat a jövőben bármilyen külső utasítással szemben, amely szerint csak digitális euro lehet, és más fizetési lehetőségek nem” – idézték Miloš Svrčeket, az egyik jogszabály szerzőjét.

Az EU intézményei azt állítják, hogy nem szándékoznak kiváltani a készpénzt az új központi banki digitális fizetőeszközzel (CBDC), hanem kiegészíteni azt.

Azonban a kritikusok attól tartanak, hogy a digitális euro tranzakcióit az EKB fogja irányítani, és aggodalmukat fejezték ki, hogy a digitális fizetés az euróövezetben kötelezővé válhat.

Marián Viskupič, a liberális képviselő, így nyilatkozott:

Eleinte alternatívaként lehet értékesíteni, de fokozatosan nyilvánvalóvá válik majd, hogy kizárólagos lesz.

Viskupič hozzátette, hogy a digitális euro lehetővé tenné az EKB számára egy személy életének „teljeskörű nyomon követését”, és a CBDC projektet „egy társadalmi mérnök álma” -nak nevezte.

A törvényhozás jobboldali tagjai hasonló álláspontot foglaltak el, és aggodalmukat fejezték ki a „teljes magánélet elvesztése” miatt.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Eközben a Szlovák Nemzeti Tanács, vagyis a parlament, elfogadta egy olyan módosítást is, amely védi azoknak a kereskedőknek az érdekeit, akik különböző indokokra hivatkozva nem fogadnak el készpénzes fizetést.

Ide tartoznak azok, akik kizárólag kártyás automataüzemeltetők és azok a boltosok, akik a rablások miatt aggódnak.

Olvastad már? Az Invesco visszatérne a kriptopiacra

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Ethereum Classic (ETC) technikai elemzés 10.02.

Prémium Ethereum Classic (ETC) Az Ethereum Classic (ETC) örömmel terjesztette ki a szeptemberi fellendülést októberre. Szeptember 26-tól +10%-kal emelkedett, és a szerkesztés idején 16,80 dolláron kereskedtek vele. A rally...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!