Saját digitális valutát bocsátana ki az izraeli központi bank

-

A Bank of Israel elmondta, hogy nem szeretné, ha más magáncégek uralnák a digitális fizetési piacot az országban, így felkészültek arra, hogy saját CBDC-t, azaz központi banki digitális valutát bocsássanak ki.

A végső döntés viszont még nem született meg ebben a kérdésben.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy április 17-én megosztott dokumentumból az derül ki, hogy egyelőre csak vizsgálják a lehetséges forgatókönyveket, hogy hogyan és miként jöhetne létre egy saját CBDC, milyen fejlesztésekre lenne szükség, és hogyan zajlana le a bevezetés.

Több olyan faktort is megneveztek, amely elősegíthetné a bevezetést, és az egyik ilyen a stablecoinok egyre nagyobb arányú használata lenne.

A bank elmondása szerint a stablecoinok nagy hatással lehetnek a fizetési rendszerekre az országban, és főleg igaz ez azokhoz, amelyek külföldi valutákat képviselnek.

„Jelen pillanatban a stablecoinok fizetőeszközként való használata nem túl elterjedt az országban. A lakosság fizetési szokásai viszont gyorsan meg tudnak változni, ha például egy új, nagy szereplő lép be a piacra a magánszektorból.”

Egy másik faktor, amely a központi banki digitális valuta kiadásához vezethet, az a készpénzhasználat lecsökkentése Izraelben.

A fizikai bankjegyek még mindig nagy mennyiségben vannak használatban a mindennapok során, de a lakosokat rá lehetne venni, hogy megváltoztassák a szokásaikat, és felhagyjanak ezzel, és egyes cégek ezt is próbálják elérni.

A Bank of Israel nem tartja pozitívnak ezt a forgatókönyvet, vagy azt, hogy más magáncégek irányítsák a fizetési piacot, így inkább saját valutát bocsátanának ki.

Ezt azzal is indokolják, hogy egy ilyen központi banki digitális valuta kibocsátása, amely a magáncégek piaci dominanciáját törné le, valójában támogatná a versenyt a pénzrendszeren belül, a digitális kor követelményeinek megfelelően.

Ha pedig az USA vagy az EU szintén bocsátana ki saját digitális valutát, az egyértelműen befolyásolná az ő döntésüket is az ügyben, osztotta meg a bank a nagyközönséggel.

A dokumentum azzal zárul, hogy a banki bizottság közelről tanulmányozza a kérdést, és felkészül arra, hogy ha kell, ki tudja bocsátani a saját valutáját.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A kirajzolódó képből az derül ki, hogy a bank megpróbálja lemásolni az USA hozzáállását a kriptoiparhoz.

Idén már megszületett egy olyan törvénytervezet a helyi tőzsdefelügyelet jóvoltából, amely értékpapírként határozná meg a kriptoeszközöket.

Az iparág helyi résztvevői, képviselői viszont elmondták, az ilyen intézkedések ellehetetlenítenék az egész szektor működését.

zeta

Olvastad már? A Starbucks új NFT kollekciót indít a Polygon hálózaton

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Mozgolódnak a BTC-bálnák

A BTC árfolyama a 40 ezer dollárhoz közelít, de a bálnák még mindig tartják a pozícióikat. A kérdés, hogy mikor kezdenek eladásba? Az elemzők szerint...

A Tron alapítója szerint nem tudják megszabni, hogy kik használhatják a protokollt

Justin Sun a Tron alapítója nemrégiben a közösségi médiában utasította vissza a Reuters vádjait, amelyek szerint a hálózatát bűnözők is használják, mégpedig egyre nagyobb mértékben. A...

Túllőtt a 3 milliós célon a TGC, alig 2 millió maradt hátra

A TG.Casino-n (TGC) a világ szeme, hiszen tempós, határozott léptekkel halad az 5 millió dolláros céljához. Az iparági szakértők egyenesen a Rollbithez hasonlítják, mely az...

A Paxos megkapta az engedélyt a stablecoinok kibocsátására Abu-Dzabiban

A Paxos kripto cég két elvi jóváhagyást kapott a Financial Services Regulatory Authority-tól az Abu-Dhabi Global Market-en. A vállalat szerdán közzétett sajtóközleményében közölte, hogy az engedélyek...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!