Miután a Terra UST stabilcoinja a hét elején elvesztette az amerikai dollárhoz való kötöttségét, a cég LUNA kriptopénze szabadesésbe kezdett. Ma pedig, miután az elmúlt héten értékének közel 100%-át elvesztette, a Terra validálói bejelentették, hogy leállítják a blokkláncot.

A Terra hivatalos fiókjának tweetje szerint a validátorok „úgy döntöttek, hogy leállítják a Terra láncot, hogy megelőzzék a támadásokat, a súlyos $LUNA inflációt és csökkentsék a támadás okozta kár költségeit.”

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Más szóval, tekintve, hogy a LUNA governance token ára milyen drasztikusan csökkent, a blokklánchálózat gyorsan sokkal fogékonyabbá vált a támadók számára.

Egy későbbi tweetben a Terra azt írta, hogy ez egy átmeneti kiesés lesz: „A validátorok egy javítást alkalmaznak, hogy letiltsák a további delegálásokat, és egyeztetni fognak, hogy néhány percen belül újraindítsák a hálózatot.”

A LUNA-t sem kímélte az esés

A LUNA jelenleg a CoinMarketCap adatai szerint coinonként alig több mint 0,01 dolláron áll, ami az egy héttel ezelőtti 81 dolláros árról nézve igencsak meredek zuhanás. Ez 99,99%-os esés az elmúlt héten, bár a csökkenés nagy része csak az elmúlt három napban történt.

A Terraform Labs – a LUNA és az UST alkotója – a mai nap folyamán egy sor lépést tett a Terra ökoszisztéma megmentésére a két coin összeomlását követően.

A Terraform Labs közölte, hogy eléget (vagy gyakorlatilag megsemmisít) minden megmaradt UST-t a közösségi poolban, valamint eléget minden olyan UST-t, amely Ethereumon fut, és 240 millió dollár értékű LUNA-t tesz fel a lehetséges governance-támadások elkerülése érdekében.

A blokklánc leállítására irányuló mai lépés hasonlóan az ilyen támadások elkerülését szolgálja.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A kriptoipar megfigyelői és bennfentesek széles körben negatívan fogadták a bejelentést. A kripto-Twitter főszereplője, Cobie, aki az UpOnly podcast házigazdája, a Twitteren „egy kicsit elb*szottnak” nevezte a lépést.

„A tervük az, hogy a Luna hiperinflációja feloldja a rossz UST-adósságot, de a Luna-lánc biztonsága csökken, mivel a hiperinfláció csökkenti az árát” – folytatta Cobie. „Tehát a lánc még ahhoz sem elég biztonságos, hogy folytassák a tervüket a helyreállításra?”

A What Bitcoin Did podcast házigazdája, Peter McCormack futballnyelven leírva a dolgot megjegyezte: „A 89. percben vagyunk, 432-0-ra veszítenek, és még el is szaladtak a labdával”.

(Forrás: Decrypt.co)

Olvastad már? Putyin arra kötelezi a tisztviselőket, hogy jelentsék be kriptovagyonukat

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!