A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) befektetői további veszteségekkel néznek szembe, mivel a népszerű befektetési termék az YCharts adatai szerint 26,53%-os rekorddiszkontot ért el.

A GBTC már régóta számos intézményi befektető befektetési eszköze, amely bitcoinkitettséget kínál anélkül, hogy a tényleges mögöttes eszközt meg kellene vásárolni.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Számos hátránya van azonban – többek között a 2%-os éves kezelési díj és a hat hónapos zárolási időszak.

A nettó eszközértékhez (NAV) viszonyított jelentős árengedmény nem csak azt jelenti, hogy a GBTC meglévő tulajdonosai veszteségnek vannak kitéve, hanem a bitcoin iránti szélesebb körű intézményi hangulat csökkenő indikátorának is tekinthető.

Más szóval, a jelenlegi diszkont potenciálisan az eszköz iránti érdeklődés gyengülését jelenti, mivel a GBTC-kínálat nagyobb, mint a kereslet.

Az alap felépítéséből adódóan a trösztben lévő részvények sem válthatók vissza a mögöttes alapra, ami azt jelenti, hogy a készpénzbeváltás egyetlen módja a részvények eladása; azonban, mint fentebb említettük, ez csak hat hónap elteltével lehetséges.

És nem csak a GBTC diszkontjával van gond – a CoinGecko adatai szerint a bitcoin is 43.000 dollár alatt küzd, ami 9%-os csökkenést jelent az elmúlt hónapban, és közel 39%-ot a novemberi 69.044 dolláros történelmi csúcshoz képest.

A Grayscale harca a Bitcoin ETF-ért

Néhány nemrégiben indított Bitcoin határidős tőzsdén kereskedett alap (ETF), például a ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) is heves kritikával szembesült.

Mégis, az eszköz a befektetőknek zárolási időszak nélkül és alacsonyabb díjak mellett kínál kitettséget a vezető kriptopénzben.

A Grayscale Bitcoin-eszközének gyenge teljesítménye ellenére a cégnek van terve: átalakítani a GBTC-t egy spot Bitcoin ETF-fé.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) azonban már a múlt hónapban elhalasztotta a cég Bitcoin ETF-kérelmének elbírálását.

És tekintettel a Bizottság elnökének, Gary Genslernek a fizikai bitcoin által fedezett befektetési termékekkel szembeni keményvonalas hozzáállására, nem tűnik valószínűnek, hogy a Grayscale végre tudja hajtani az átalakítást.

James Seyffart, a Bloomberg Intelligence ETF-elemzője szerint a Grayscale másik lehetősége a Bitcoin mögöttes értéke és a GBTC piaci ára közötti szakadék áthidalására az lehet, hogy csökkenti a díjakat, és visszaváltási programot kínál.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

Szélsőséges intézkedésként azt a lehetőséget is felvetette, hogy az alapot végleg megszüntetik, és a befektetőknek visszaadják a pénzeszközöket.

Ez azonban „elég rossz lenne a BTC-nek” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte egy ilyen forgatókönyv nem lehetséges a közeljövőben, mivel a Grayscale mindent megtesz a Bitcoin-ETF engedélyeztetése érdekében.

Olvastad már? A Microsoft újabb Metaverse-lépésként megvásárolja az Activisiont

Forrás: decrypt.co