Rekord mélypontra zuhant a török líra

-

A török líra csaknem 25,74 dollárra esett vissza mindössze egy nappal azután, hogy a központi bank először emelte az alapkamatot 2021 óta.

Habár az kamatemelési döntésre széles körben számítottak, az emelés így is elmaradt az elemzők által várt 21%-tól.

Török líra 21%-os zuhanás 2023 kezdete óta

A török valuta, a líra árfolyama a dollárral szemben rekord mélypontra, 25,74 dollárra zuhant a központi bank által június 22-én végrehajtott, 650 bázispontos, 15%-os kamatemelés után.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az utolsó esés azt jelenti, hogy a líra az idei év első felében több mint 27%-ot veszített értékéből.

Bár a központi banktól sokan azt várták, hogy felhagy az újraválasztott elnök, Recep Tayyip Erdogan szokatlan gazdaságpolitikájával, egy Reuters jelentés szerint az emelés elmaradt az elemzők által várt 21%-os emeléstől.

A jelentés szerint néhány elemző szerint egy magasabb kamatemelés jelezte volna, hogy a török kormány szembeszáll az inflációval.

A friss jelentésében is említettük, a líra évek óta tartó gyengülése és az ezt követő áremelkedések sok török embert kényszerítettek arra, hogy menedéket keressenek digitális eszközökben, például a stabilcoin tetherben.

Mások aranyhoz és a dollárhoz fordultak, amelyek mostanra már ritkábban elérhetők.

Bár Erdogan kezdetben ellenállt a nem hagyományos monetáris politika befejezésére vonatkozó felhívásoknak, a gazdasági helyzet romlása úgy tűnik, hogy kényszerítette a török vezetőt a fordulatra.

Azonban mielőtt az alapkamatot 15%-ra emelték, a központi bank, amelyet a frissen kinevezett kormányzó, Hafize Gaye Erkan vezet, azt mondta, hogy az emelések fokozatosak lesznek.

Ugyanezt a véleményt állítólag a frissen kinevezett török pénzügyminiszter, Mehmet Simsek is kifejezte.

Az „Erdoğanomika” vége

Közben a Wall Street-i óriás, a Goldman Sachs a közelmúltban kiadott jelentésében azt sugallta, hogy a központi bank már elkezdte a kamatlábak fokozatos beállítását a 6,5%-os emeléssel.

„A váltás látszólag fokozatosabb, mint ahogy azt gondoltuk” – állítólag írta a pénzügyi szolgáltató óriás.

A Reuters jelentése szerint Törökország, amelynek inflációs rátája továbbra is emelkedik, 2021 óta 8,5%-os kamatlábon tartotta az alapkamatot.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Bár a politikát széles körben bírálták, az elnök rendszeresen megvédte a döntést, és azt ígérte, hogy az alacsony kamatokat addig fenntartja, amíg hatalmon van.

Azonban mindössze néhány héttel a választási győzelem után Tayyip elnök jóváhagyta a politika fordulatát, amelyet egy jelentés „Erdoğanomika végét” jellemzett.


Olvastad már? A Hedera Network bevezeti a ChatGPT támogatását

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

A Bitcoin volatilitás megdöbbentően alacsony szinteket ért el

A kriptopénz szektor szokatlan időszakot él át, amelyet a vezető digitális valuta, a Bitcoin figyelemre méltóan alacsony volatilitása jellemzett. A jellemzően erős árfolyam-ingadozásairól ismert Bitcoin jelenleg...

Kivezeti a készpénzes tranzakciókat az egyik ausztrál nagybank 2024-től

Az ausztrál Macquarie Bank bejelentette, hogy 2024 végére minden készpénzes szolgáltatását felfüggeszti, és a bankfiókjaiban sem lesz mód készpénzes tranzakciókra, teljes mértékben átállnak a digitális...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!