Peter Schiff szerint közeleg az USA államcsődje

-

A közgazdász Schiff híres a borúlátó jóslatairól, és most arra figyelmeztet, hogy a dollár be fog dőlni.

Elmondása alapján az USA nagyobb bajba keverte magát, mint Anglia, sokkal nagyobb az adóssága, és ezt nem lehet visszafizetni, a csőd az egyetlen lehetséges következmény.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az angol helyzetre való utalással arra hivatkozott, hogy a világsajtóban megkezdték a vészharang kongatását, hiszen az Egyesült Királyság államadóssága elérte a GDP 85%-át.

Schiff úgy véli, hogy bár még nem látszik, de valójában a dollár sem áll jobban, és végül be fog dőlni.

„A befektetők jól teszik, hogy szabadulnak a fonttól. Ironikus viszont, hogy dollárra váltják, hiszen az Államok adósságproblémája még az övékénél is nagyobb.”

Az USA államadóssága 31 billió dollár, és a kormányzat jelenleg 1,38 billiós költségvetési hiánnyal küzd.

Schiff úgy kalkulálta, hogy a jelenlegi számok ismeretében az USA adósságaránya 125% a GDP-hez viszonyítva, ha pedig az állami és az önkormányzati hiteleket is beleszámolja, akkor az arány eléri a 140%-ot.

„Sokkal nagyobb bajban vagyunk, mint az angolok. Ha valaki eladja a fontot, hogy dollárt vegyen inkább rajta, az olyan, mint ha a forró serpenyőből átugrana a forró vizes lábosba.”

Schiff külön kiemelte, hogy emellett a befektetők nagyon veszik az amerikai államkötvényeket, mert biztos menedékként tekintenek azokra, de azok valójában még több adósságot jelentenek.

„Anglia esetében az adósság nemzeti szinten van. Náluk nincsenek államok, mint nálunk, és nincsen külön kezelve az egyes önkormányzatok hitelállománya. Nálunk több rétegből áll össze az adósság, az állam ráadásul nem a megfelelő forrásból akar pénzhez jutni. De az amerikaiak le vannak égve. Nincs megtakarításunk. Vissza lehet egyáltalán fizetni az adósságot? Egyértelműen nem, ez lehetetlen. Szóval egy dolog következhet csak, az államcsőd.”

A közgazdász szerint két módon lehet államcsőd, az őszinte és a kevésbé őszinte módon, de mindkét módszer pusztító hatással lehet az állampapírokra.

Az őszinte út, hogy bevallják a fizetésképtelenséget, és tárgyalásokba kezdenek a hitelezőkkel.

Schiff szerint a politikusokban viszont nincs annyi gerincesség, hogy ezt az utat válasszák.

„A gyáva megoldás felé fordulnak majd, és beindítják a pénznyomtatót. El akarják inflálni az államadósságot. Ha valaki azt hiszi, hogy a FED vissza tud majd térni a 2%-os inflációs célhoz, az megőrült. Nem tud visszatérni.”

A problémát tovább mélyíti, ha a Fed továbbra is kamatemelési politikát folytat.

Schiff már korábban is úgy fogalmazott, hogy a pénzpolitika bedöntheti a piacot, pénzügyi válságot előidézve.

Ráadásul a külkereskedelmi mérleg is nagyobb deficitbe fordult, ez pedig a jövőben még tovább eshet, amely a dollárt is tovább húzza majd lefelé.

Olvastad már? Cardano (ADA) befektetők figyelem

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ukrán Nemzeti Bank bevezetné a digitális hrivnyát

Az NBU bemutatta a bankszakma és a magánszektor, köztük a helyi kriptoipar résztvevőinek a saját fejlesztésű digitális valuta, az e-hrivnya tervezetét. A törvényhozók visszajelzéseket várnak...

Hamisan „tört” ki a Bitcoin

Prémium Az utóbbi időben, szinte mozdulatlanul oldalazott a Bitcoin a legutóbbi árfolyam szakadása óta. Ezt a szakadást a 15971.9 dolláron lévő támasz szint állította meg, majd többször...

A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

A Bitcoin árfolyama erősödött a novemberi havi gyertyazárás felé, de a kereskedők már most figyelmeztetnek a túlságosan „pimasz” Bitcoinra. A Bitcoin december 1-jén megpróbált 17.000 dolláros...

Uniswap (UNI) chartján bullish jelzést kaptunk

A többi altcoinhoz hasonlóan az Uniswap is emelkedett, miután a BTC november 22-én visszavette a 16 000 dolláros szintet. A cikk írása idején 5,82...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!