Pert indít a Nike – illegálisan árulták a cipőiről készült NFT-képeket

-

Néhány jogosulatlan, Nike cipőről készült képet a tényleges tornacipők értékének háromszorosáért árulnak NFT formájában.
A Nike ma pert indított a StockX online sneaker viszonteladó ellen egy New York-i szövetségi bíróságon, azt állítva, hogy a detroiti székhelyű kereskedő engedély nélkül árulja a Nike sneakerek képeit non-fungible tokenekként (NFT).

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Január óta a StockX a „Vault” kollekciója részeként sokféle sneaker témájú NFT-t árult.
Az NFT-ket nyíltan valódi tornacipőkről mintázták, és a Nike azt kifogásolja, hogy a StockX azt mondta a vásárlóknak, hogy az engedély nélküli NFT-ket „a közeljövőben” fizikai árukra lehet majd beváltani.
A panasz szerint a StockX több mint 500 Nike márkájú NFT-t adott el, mióta január 18-án elindította „Vault” blokkláncvállalkozását, és néha több mint háromszorosát fizette ki az NFT-k hivatalos fizikai megfelelőinek értékéhez képest.
A Nike beadványa szerint ez egyértelműen a szerzői jogok megsértésének esete:

„Ezek az engedély nélküli termékek valószínűleg összezavarják a fogyasztókat, hamis asszociációt keltenek e termékek és a Nike között, és felhígítják a Nike híres védjegyeit.”

Kép: StockX.

A tavaly áprilisi 3,8 milliárd dolláros piaci értékeléssel rendelkező viszonteladói platform az elektronikai cikkektől kezdve az utcai ruházati cikkeken és a gyűjteményeken át az órákig, kézitáskákig, sőt még a Bored Ape Yacht Club (BAYC) fizikai gyűjteményekig mindennel foglalkozik.

A Nike, az Adidas és a metaverse

Az olyan vállalatok, mint a Nike és a Meta, a korábbi Facebook, nagyban fogadnak a kialakulóban lévő metaversumra és az NFT-k felemelkedésére.
Tavaly novemberben a sportruházati cég négy beadványt nyújtott be a virtuális áruk védjegyeztetésére az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalához.
Még abban a hónapban virtuális főhadiszállást is építettek a Robloxban, egy magával ragadó 3D-s (bár nem blokkláncalapú) online multiplayer játékban.
Decemberben a Nike bejelentette, hogy felvásárolta az RTFKT Studiost, ezzel is előmozdítva a sneakertémájú digitális gyűjthető tárgyak készítése iránti elköteleződésüket.
Üzleti riválisuk, az Adidas szintén nem szeretne lemaradni. Novemberben két nagy horderejű bejelentés is napvilágot látott az Adidas Metaverse-törekvéseivel kapcsolatban: A vállalat partnerségre lépett a Coinbase kriptotőzsdével, és telket vásárolt a The Sandbox nevű blokklánc metaverse játékban.

A Nike legutóbbi jogi lépése újabb bizonyíték arra, hogy ezek a vállalatok nagyon komolyan veszik a digitális világot.

Olvastad már? A Nintendo is érdeklődik a metaverse iránt

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum és a Solana növekedése az ETF-ek miatt várható: Tökéletes időzítés az MTAUR előértékesítéshez

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán figyelemre méltó fejlemények figyelhetők meg, az Ethereum (ETH) és a Solana (SOL) jelentős növekedés előtt áll, elsősorban az ETF-ek közelgő jóváhagyása miatt. A...

200 dolláros havi stratégia, hogy 2024-ben vagyonra tegyen szert a kriptobizniszben

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg nyugodt, sokan egy közelgő bikafutást várnak. Az altcoinok különösen mélyponton vannak, és felkészültek a jelentős emelkedésre. Ezen radar alatti lehetőségek gondos kiválasztásával egy...

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!