Az amerikai adóhatóság (Internal Revenue Service – IRS) azt vizsgálja, vajon a kripto-ATM-ek lehetővé teszik-e az adócsalást, valamint megkönnyíthetik-e a pénzmosást vagy más pénzügyi bűncselekményeket.

A kripto-ATM-ek igencsak népszerű módszerei lettek a kriptopénzvásárlásnak és -eladásnak az Egyesült Államok kriptofelhasználóinak körében.

Egy nemrég megjelent Bloomberg-interjú szerint azonban az IRS-nek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az ilyen gépek megnövekedett száma nem jelent-e potenciális veszélyt az adó megkerülésére.

Problémázik az IRS

A gond azon a tényen alapszik, hogy egy ATM-hez vagy kioszkhoz bárki odasétálhat, pénzt helyezhet be, és BTC-t vásárolhat. Az IRS – természetéből kifolyólag – tudni szeretné, hogy kik ezek a felhasználók, milyen céljaik vannak, honnan szerezték a pénzt, stb.

Szintén érdekeltek abban, hogy kik birtokolják a kioszkokat, kik keresnek pénzt azon, hogy ilyen szolgáltatásokat kínálnak a nyilvánosság számára.

Tartani kell magukat az ügyfél-azonosítási és pénzmosás ellenes irányelvekhez, mi pedig úgy véljük, hogy nem mindenki tesz teljes mértékben eleget ezeknek a szabályozásoknak.

Nem az IRS az egyetlen ügynökség, amelynek problémái adódtak – árulta el John Fort, vezető nyomozó. Kifejtette, hogy ő és csapata más bűnüldöző szervekkel is együttműködik. Állítása szerint a nyomozók már figyelik azokat a lehetséges törvénytelen ügyleteket, amelyek ezen eszközök használatából származhatnak.

Eddig egyetlen keresetet sem nyújtottak be, Fort szerint azonban már leltárba vettek néhány, még nyitott esetet. A szóban forgó ügyeknek vagy van, vagy nincs közvetlen kapcsolatuk különféle bankszámlákkal – mondta Fort.

A kriptokioszkoknak meg kell felelniük a szabályozásoknak

A kriptokioszkok száma folyamatosan növekedett az Egyesült Államok nagyobb városaiban, amely a hivatalos szervek szerint aggasztó, ha figyelembe vesszük, hogy a kriptopénzek bűncselekményekre is felhasználhatók.

Fort ennek ellenére elismeri, hogy a szituáció nem ennyire egyszerű, illetve hogy a legfőbb gond az, hogy az ilyen törekvések arra ösztönözhetik a vásárlókat, hogy külföldi váltóknál hajtsák végre ügyleteiket.

Szerinted is tényleg akkora veszélyt hordoznak magukban az ilyen kioszkok? Mit gondolnál arról, ha például Magyarországon csak a személyazonosító igazolványod segítségével vásárolhatnál és adhatnál el kriptopénzt? Írd meg nekünk kommentben!

Olvastad már? George Bush fia 300 000 dollárt kapott a OneCoin-csalótól

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂