Nemzetközi kriptopénzes csalást derítettek fel Ukrajnában

-

Az ukrajnai rendőrség kiberbiztonsági részlege lecsapott egy szervezett bűnözői csoportra, amely kriptopénzek segítségével csalta ki az áldozatok vagyonát.

A szervezet Európa több országában aktív, irodákat és ügyfélszolgálati központokat tart fenn, több ezer alkalmazottal.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az ukrajnai hatóságok öt helyi lakost állítottak elő, akik a gyanú szerint közreműködtek az áldozatok beszervezésében.

Őtőlük nagy összegeket csaltak ki, különböző részvény és kriptobefektetések ígéretével, amelyeket hatalmas hozamok ígéretével ajánlottak a becsapottaknak.

A rendőrség azt is nyilvánosságra hozta, hogy az elkövetők mögött álló szervezet az egész kontinensen üzemeltet képviseleteket, az éves bevételük pedig a becslésem szerint eléri a 200 millió dolláros összeget, ennyivel károsítják meg az áldozataikat.

Az eset felderítésében nem csak az ukrajnai rendőrség vett részt, de az Europol és az Eurojust, a kontinens közös bűnüldözési és igazságszolgáltatási szervei is közreműködtek a több országot érintő nyomozásban.

A különböző hatóságok további segítséget nyújtottak Albánia, Finnország, Grúzia, Németország, Litvánia és Spanyolország részéről is, hogy a 2020-ban, Ukrajnában indított szervezetet le tudják fülelni.

A rendőrség elmondása alapján hét országban is eljárások indultak az azonosított gyanúsítottak ellen, akik kapcsolatba hozhatók a csalásokkal.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Világszerte több ezer kriptopénz tulajdonos esett áldozatul

A nyomozás során látott napvilágot az információ, hogy az elkövetők számos európai országban voltak aktívak, több ezernyi alkalmazottal.

A legfőbb feladata ezeknek az volt, hogy új befektetőket találjanak, akiket a hatalmas hozamok ígéretével rá tudtak venni, hogy kriptopénzeket, részvényeket, vagy egyéb tőzsdei termékeket vásároljanak.

Az Europol állítása szerint a világon összesen több százezerre tehető a hasonló sémák által megkárosított befektetők száma, akiket ilyen nemzetközi elkövetői csoportok be tudnak csapni.

A legtöbb esetben a befektetésekhez használt honlapokon még a befektetett tőke hozamát is megmutatták, és növekedést szimuláltak.

A felhasználók viszont nem voltak jogosultak kiutalást kezdeményezni a platformokról.

Az öt ukrajnai gyanúsított három központot is üzemeltetett, Kijevben, illetve Ivano-Frankivsk városában.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár nyolc évet is kaphatnak az ukrajnai törvények alapján.

A csalók által működtetett hálózat elsőként idén augusztusban került a hatóságok látómezőjébe.

Az eljárás során házkutatásokat is tartottak, a többi országban is, a csoporthoz köthető személyeknél.

Több, mint 500 számítógépet, valamint mobiltelefonokat foglaltak le, amelyeket az elkövetéshez használhattak, ez derül ki a rendőrség közleményéből.


Olvastad már? Közeleg a végső kapituláció, BTC elemzés

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A szakértők szerint a legjobb altcoinok készen állnak a rövid távú nyereségre

Vendégbejegyzés A kriptopiac a fellendülés erős jeleit mutatja, felkeltve a tapasztalt befektetők és az újonnan érkezők figyelmét egyaránt. A bikás tendenciával a láthatáron a reflektorfény a kiválasztott...

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!