Brett Heath, a Metalla Royalty & Streaming vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a kriptopiac okozza „a következő pénzügyi válságot”, és megkérdőjelezte a bitcoin belső értékét.

A Metalla Royalty & Streaming egy kanadai székhelyű cég, amelyet 1983-ban alapítottak, és jelenlegi nettó vagyona közel félmilliárd dollár.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Metalla nemesfémkitettséget kínál arany és ezüst royalty valamint stream révén.

A cég felkutatja az ígéretesnek tűnő nemesfém-bányákat, fix áron megszerzi azok kitermelési jogait, amelyeket elad a nemesfém-bányászattal foglalkozó cégeknek, majd a kitermelésből és a jövőben keletkező pénzáramlásból (stream) rendszeres járadékot (royalty) kér.

Május 28-án, a Kitco News pénzügyi hírműsorának nyilatkozva Heath összehasonlította a kriptopiacot a 2000-es évek elején látott technológiai összeomlással és a 2008-as jelzálogválsággal, megjegyezve, hogy:

„Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, és megnézzük a pénzügyi válságokat, akkor láthatjuk, hogy mindegyikben van egy kis hasonlóság. Mindegyik hátterében egy új pénzügyi termék vagy egy új technológia tömeges elfogadása áll, amelyet még nem értünk teljesen.”

„Ha csak visszatérünk a 2008-as jelzálogválságra […] Jelzáloggal fedezett értékpapírok, fedezett adósságjellegű kötelezettségek tömeges elfogadása történt, és miután a széleskörű nyilvánosság is elfogadta az új pénzügyi termékeket, összeomlott a piac, és óriási problémákat okozott” – tette hozzá.

Heath a kriptovalutákat „a magánszektor pénznyomtatási engedélyének” minősítette, és megkérdőjelezte a 2020 eleje óta piacra pumpált likviditásmennyiségét.

Heath továbbá párhuzamot vont az egyesült államokbeli M1-gyel – az országban forgalomban levő összes likvid pénzzel – megjegyezve, hogy 2020 januárja óta az M1 „négy és félszeresére nőtt”.

A Federal Reserve adatai szerint az M1 2020 januárjában 4018 milliárd dollárról 2021 áprilisára körülbelül 18.935 milliárd dollárra nőtt.

Heath hangsúlyozta, hogy:

„Ez rendkívüli növekedés nagyon rövid idő alatt, de ha a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációját vizsgáljuk, tízszeres növekedés látható.”

Úgy tűnik, Heath aggodalmát fejezi ki egy olyan eszközosztályba történő tömeges befektetés rendszerszintű kockázata miatt, amelyről úgy érzi, hogy „nincs belső értéke”, a végeredmény pedig a 2000-es évek eleji technológiai válsághoz hasonló tömeges eladás:

„Ha ezt a tőkét világszerte eltüntetik a digitális pénztárcákból, az súlyos pénzügyi következményekkel jár majd” – mondta.

Úgy tűnik, a nemesfém-birodalom vezetőjét hidegen hagyja az is, hogy a bitcoin felváltja az aranyat mint értékmegőrző eszköz.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Megkérdőjelezte továbbá, hogy a bitcoin maximális, 21 milliós kínálata szűkösséget vagy értéket ad-e neki, és rámutatott más, kisebb méretű kriptovalutákra, amelyek mögött – véleménye szerint – jobb technológiák állnak:

„Mi a helyzet a másik 10.000 kriptovalutával, melyek közül sok jobb technológiával, jobb adatvédelemmel rendelkezik, vagy éppen sokkal kevesebb energiát használ? Ha ilyen sok valuta van, akkor miért van értéke a bitcoinnak, vagy mi a belső értéke?”

Olvastad már? Cathie Wood szerint nem kell attól tartani, hogy bárki is betiltaná a Bitcoint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!