Egy indiai startup azt tervezi, hogy „kivezeti a kőkorszakból” a centralizált alkalmazásokat és szolgáltatásokat.

Egy indiai startup megépített egy decentralizált értesítőprotokollt, amely az Ethereum Push Notification Service (EPNS) nevet kapta. A protokoll lehetővé teszi, hogy a decentralizált alkalmazások (dappok) értesítéseket küldjenek az Ethereum-tárcák felhasználói számára.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Richa Joshi, az EPNS alapítója elmondta, miszerint azt követően fejlesztették ki a protokollt, hogy felismerték, hogyan működtek az internet korai és a web 3.0 alkalmazásai.

Elmondta, hogy a Gmail és az Orkut régen nem küldött ilyen értesítéseket, mint most. A felhasználóknak minden alkalommal ellenőrizniük kellet, hogy nem kaptak-e új emailt vagy üzenetet.

Azonban mindez megváltozott, amikor az Apple 2010-ben elindította az alkalmazások értesítéseit:

„A szolgáltatások hirtelen elérték a felhasználókat, amikor valami a figyelmüket igényelte. Ez hétszeresére növelte a felhasználói aktivitásokat és hatalmas mértékben megnövelte a felhasználói élményt.”

Ebben a tekintetében a decentralizált alkalmazások, okosszerződések és egyéb, web 3.0-n futó decentralizált alkalmazások sokban hasonlítanak a korai Gmail- és Orkut-verziókhoz. Joshi kiemelte: ez ösztönözte őket arra, hogy a decentralizált világba is elhozzák az értesítéseket és ezáltal „kiemeljék az ipart a kőkorszak kommunikációjából.”

 

Elmondta, hogy az EPNS egy decentralizált kommunikációs szint, amely a Web 3.0 alapelveit követi, és képes „több különböző platformra is értesítéseket küldeni, köztük a kriptotárcákra, mobilalkalmazásokra és még böngészőkre is.”

Joshi szerint az EPNS hasonló szerepet tölt be, mint az Apple Push Notification Service az iOS-platformon. Egy decentralizált közvetítő lenne, amely hitelesítené a forrást, biztosítaná a spamvédelmet, és csak olyan értesítéseket engedne át, melyeket a felhasználó is engedélyezett.

Hozzátette, hogy végső soron a felhasználók döntenének arról, hogy milyen értesítéseket kapnak:

„A protokoll irányíthatóvá teszi a felhasználók számára, hogy milyen szolgáltatásoktól kapjanak értesítéseket, valamint a szolgáltatókat is szabályozná például spamvédelemmel.”

Az értesítések segítségével a decentralizált alkalmazásoknak és egyéb szolgálatosoknak sokkal több esélye lesz szolgáltatásaik népszerűsítésére.

A Chromium-alapú Brave böngészőhöz hasonlóan az EPNS jutalmazná a felhasználókat az értesítésekért.

Emellett a tárcaszolgáltatók, melyek engedélyezik az EPNS számára az értesítések küldését részesednének a hálózat nyereségéből.

Olvastad már? „Itt az idő a fellendülésre” – a PlanB szerint a bitcoin ára 100.000 dollárra ugorhat

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂