Mi lenne, ha azt mondanám, hogy többet érsz azoknak a kriptopénzeknek a birtoklásával amelyeket elégetnek?

Elhinnéd? Elsőre biztos nem értenéd meg, vagy összezavarna, hogy ugyan mi hasznod származhat belőle.

Mielőtt levonsz bármilyen következtetést tisztázzuk, hogy mit is jelent az a koinégetés.

Nagyon sok koin és token alkalmazza a koinégetés egyedi elképzelését. A legtöbb tokeneladás (ICO) el szokta égetni azokat a tokeneket, amelyek nem kerültek eladásra. Emellett olyan jelentős tőzsdék, mint a Binance is elkezdte alkalmazni a folyamatot, hogy növelje a BNB értékét.

Mi is az a koinégetés?

Ahogy a neve sugallja a koinégetés egy olyan procedúra, mely során szándékosan vonunk ki forgalomból tokeneket, ezzel hozzáférhetetlenné téve őket. A koinégetés abból is állhat, hogy egy ismeretlen privát kulcsú címre küldünk koinokat, így téve őket elérhetetlenné.

Általában úgy zajlik, hogy egy „eater addressre” küldik a koinokat. Ez egy úgy nevezett „fekete lyuk”, mivel senki sem juthat hozzá a cím privát kulcsához. Az eater addressre küldött koinok így elérhetetlenné válnak, és senki sem fogja tudni felhasználni őket.

Hogyan zajlik egy koinégetés?

Most, hogy tisztában vagy azzal, hogy miből áll egy koinégetés megtudhatod, hogy hogyan is zajlik. A koinok elégetése a következő sorrendben megy végbe:

  • Az elején a koinok birtokosa előhívja az elégetés funkciót, így jelzi, hogy el szeretne égetni koinokat.
  • Ezután a szerződés ellenőrzi, hogy a személy rendelkezik-e a megfelelő mennyiségű koinnal a tárcájában. Fontos megjegyezni, hogy csak pozitív mennyiségű koint lehet elégetni.
  • Ha a kezdeményező személy nem rendelkezik a megfelelő számú koinnal, akkor a funkciót nem lehet végrehajtani.
  • Ha rendelkezik a megfelelő számú koinnal, akkor azok kivonásra kerülnek a tárcából. A koinok elégetése után frissítésre kerül a koin maximális készlete.

A tokenégetés funkció sikeres végrehajtása véglegesen törli a koinokat, melyek elérhetetlenné válnak ezután.

Proof-of-Burn

A Proof of Burn (POB) egy olyan konszenzusalgoritmus, amely próbálja megoldani a proof of work energiaigényének problémáját. A Proof of Burn lényegében egy Proof of Work, energiapazarlás nélkül.

Idővel a Proof of Burn segítségével magánszemélyek is elégethetik koinjaikat, hogy a POB konszenzus protokolljával bányászhassanak. A technika lényege, hogy a bányászok által birtokolt koinok „elégetésével” vagy „megsemmisítésével” bizonyítják bányászási jogukat.

Miért kerülnek elégetésre a koinok?

Miért égetne bárki olyan koinokat ami az övé? Itt van pár indok amiért emellett dönthetünk:

Hosszú távra tervezés

A koinégetés egyik legfőbb oka, hogy ösztönözze a projekt iránti hosszú távú érdeklődést. Ezért nagyobb lesz a koinok értékének stabilitása, mivel a befektetők nem szeretnék eladni vagy elkölteni pénzeiket.

Spam elleni védelem.

A koinégetés természetes védelmet nyújt a szolgáltatásmegtagadással járó támadások (DDoS) ellen, mivel megakadályozza, hogy tranzakciók spammelésével lassítsák a hálózatot. A koinégetés kezdeményezése általában egy tranzakciót igényel.

Néhány projekt olyan égetési mechanizmust alkalmaz, amely minden tranzakció esetén automatikusan elégeti az utalt összeg egy részét.

Az új koinok értékének növekedése

Általában a koinégetés után keletkező koinoknak nő az értékük. Amikor a fejlesztők kriptopénzeket kreálnak az érdeklődő felek befektetnek. A befektetők által kapott kriptopénzeknek így van értéke, emellett a fejlesztők is hasonló értéket kapnak.

A tranzakciós költségek fedezése

A proof of burn azért is működik, mivel alkalmazható a tranzakciós költségekre. Például a Ripple is ezt alkalmazza.

Minden egyes Ripple-tranzakció esetén a tranzakció egy kis része égetésre kerül. Így a felhasználó fizeti a tranzakciós költséget, és a Ripple hálózatnak is előnye származik az XRP felhasználásából.

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!

Összefoglalva

A koinégetés mechanizmusát nagyon sok projekt fel tudja használni különböző célokra. Ezek a környezetbarát konszenzusmechanizmusoktól kezdve a koinok hosszú távú birtoklásának ösztönzéséig terjedhetnek. A koinégetés a rendszer minden felhasználója számára előnyös lehet.

Forrás: coinpedia.org


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

Kezdőlap Fórumok Mit jelent a kriptopénzeknél a koinégetés?

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 4 hete telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.