Az évek során rengetegen elgondolkodtak már azon, hogy vajon mennyit érne 1 BTC, ha a világ bitcoinra váltana. Ha a Föld vagyonának egy jelentős mennyisége bitcoinba áramolna, az ár egyértelműen rakétaként lőne ki.

Itt van pár számítás, amit a közösség tagjai adtak közre. Uzsonnához nem is lenne kellemes másról olvasgatni, csak hogy mekkora a bitcoin-hold távolság, nem igaz?

Hal Finney: 1 bitcoin = 10 millió dollár

Hal Finney egyike volt a Bitcoin-hálózat első felhasználóinak. Első tranzakcióját magától Satoshi Nakamotótól kapta. Már a hálózat elindulásakor is azon pörgött az agya, vajon mekkora lehetne a bitcoin árfolyama, ha annak összpiaci értéke megegyezne a világ összes vagyonával.

A kriptográfiai levelezési listán itt olvashattok többet (angol nyelven).

A világ háztartásainak összvagyona különböző adatok szerint 100 billiótól 300 billióig terjed. Ha azt vesszük, hogy 21 millió érme létezik, mindegyik értéke a 10 millió dollár körül mozogna.

Így a ma pár centért generált tokenek egyszer igencsak jó befektetéssé válnak majd, 100 milliós megtérüléssel.

A Bitcoin korai napjaiban a bányászat egyszerű, felhasználói szintű eszközökkel is lehetséges volt. Napokig bekapcsolva hagyni a gépedet csak azért, hogy megszerezz néhány értéktelen érmét – nem is hangzik olyan jól, igaz?

Finney meglátásai ennek ellenére helyesek voltak. Azokra, akik 2009-ben bányásztak, szép megtérülés várt a következő évtizedben.

Ritkaságban az erő

A Bitcoin egyik legvonzóbb tulajdonsága az a tény, hogy bizonyíthatóan kevés van belőle. A fiat pénznemekkel ellentétben – amelyeket az állam rendeletére nyomtatnak – a bitcoinból legfeljebb csak 21 millió létezhet legfeljebb, ezt pedig megfelelő konszenzus nélkül nem is lehet megváltoztatni.

Hal levelén túl már mások is próbálták kiemelni, milyen ritka valójában a bitcoin.

A Binance-vezérigazgató Changpeng Zhao szintén tweetelt egyet az üggyel kapcsolatban. Több ember is kommentálta, hogy a kriptovaluták a világ eddig nem látott nagyságú vagyonutaló eszközeivé válhatnak. A ma hodlerei lehetnek a holnap az a bizonyos 1 százaléka.

Ezek az előrejelzések talán kissé idegennek tűnnek, de mégsem nagyon túlvilágiak. Ha a bitcoin a világ valutájává válik, felrázhatja a világ pénzügyi rendszereit, és lehetővé teheti az emberek számára, hogy visszakapjanak egy kis gazdasági szabadságot az életükbe.

Olvastad már? Brian Kelly: rövid távon medve hangulatom van a bitcoinnal kapcsolatban

Szerinted a kriptók le fogják cserélni a fiat pénzeket, vagy egymás mellett fognak létezni? A bitcoin lesz a világpénz?

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂