A bitcoin összkészletének 83%-a lett kibányászva eddig. Ez 2040-re több mint 99% lesz, így okkal kérdezhetjük, hogy mi lesz miután minden bitcoint kibányásztak?

A bitcoin maximális keringő készlete 21 millió darab

A bitcoin egyik legmeghatározóbb tulajdonsága, hogy sose lesz 21 milliónál több bitcoin elérhető. Ez azt jelenti, hogy a fiatpénzekkel ellentétben ezt nem lehet a semmiből előteremteni és összességében egy deflációs valutának mondható.

A bitcoin ritkasága áll az értéke mögött. A bitcoin rendszerét bányászok hálózata tartja fent, akik a blokkjutalmakért dolgoznak, sokan kérdezik tehát, hogy mi lesz, ha már nem lehet több bitcoint bányászni?

Mit lépnek majd a bányászok, ha elértük a 21 milliós határt? Hogy fognak megélni és mi ösztönzi őket arra, hogy továbbra is fenntartsák a rendszer biztonságát? A válasz röviden: tranzakciós költségek.

Mi történik, ha elfogynak a bányászható bitcoinok?

Jelenleg minden egyes blokk megalkotásánál egy úgy nevezett blokkjutalmat kapnak a bányászok, melyek új bitcoinokat és a tranzakciós költségeket tartalmazzák. Ez a jutalom ösztönzi arra a bányászokat, hogy továbbra is fenntartsák a rendszer biztonságát.

Ha minden bitcoin bányászásra került akkor elegek lehetnek csak a tranzakciós költségek a rendszer fennmaradásához?

Ha nem így lesz akkor vajon elhagyják a bányászok a rendszert, mely centralizációhoz és összeomláshoz fog vezetni?

Az Interchange és Awe and Wonder elemzése szerint nem.

A lenti ábrát megfigyelve látható, hogy 2030 felé a tranzakciós költségek sokkal nagyobb részét tehetik ki a blokkjutalomnak. Ha a blokkjutalom több mint felét a tranzakciók fogják adni, akkor a bányászok ebből is meg tudnak majd élni.

Elegek lesz a bányászok számára a tranzakciós költségek?

A fenti kérdésre az a válasz, hogy egyelőre senki se tudhatja és idővel kiderül. Az eddigi bizonyítékok szerint azonban lehetséges, hogy elégnek bizonyulnak a tranzakciós költségek a bányászok és így a bitcoin hálózatának fenntartására.

Ugyanis a bitcoin értékének emelkedésével az utalási költségek is emelkednek. Sokakat aggaszt, hogy az emelkedő költségek miatt sokakat elriaszthat magától a bitcoin.

Azonban a költségek még mindig sokkal alacsonyabbak, mint a fiatpénzek esetén. Csak gondoljunk bele, hogy mennyibe kerül egy utalás, vagy egy otthonvásárlás költségei.

Az Interchange elmondta:

Egy otthon vásárlásának átlagos költsége az értékének 2%-a vagyis kb. 8000 dollár. Szerint a jövőben nem fogja az embereket aggasztani, hogy 50 dollár lesz egy megváltoztathatatlan fizetés költsége egy olyan eszközzel, amit nem lehet tőlük elvenni, az ingatlannal ellentétben, melyet egy geopolitikai válság könnyen kivehet a kezünkből.

A tranzakciós költségek értéke is emelkedni fog idővel

Mivel a bányászok idővel egyre több tranzakciós költséget kapnak és a bitcoin árfolyama is emelkedni fog, így a költségek értékei is növekedni fog. Ez gazdaságilag nyereségessé teszi majd a rendszer biztosítását.

Alex Sunnarborg elmondta, hogy egyedül a Bitcoin és az Ethereum blokkláncra rendelkezik megfelelő tranzakciós költségekkel, mely egy nem inflatorikus környezetben is kompenzálja a bányászokat.

A bányászott bitcoinokról tranzakciós költségekre átállás nem egyik napról a másikra fog zajlani.

Olvastad már? Tiltás a LocalBitcoins-on, nincs többé készpénzért bitcoin vásárlás

Nagyon sok tényező fog közre játszani addigra, így a bányászok még időben vannak az új modellre átállással és a Bitcoin hálózata is biztonságban marad addig.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂