Mi az az ApeCoin, és hogyan működik?

-

2022 elején alaposan felkavarta a közösségben az állóvizet, hogy a Bored Ape Yacht Club mögött álló vállalat úgymond adoptálta az ApeCoint.
Az ApeCoin DAO már 2021 áprilisában elndult, a BAYC pedig azóta az egyik legnagyobb NFT-közösséget építette fel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A majmos profilképeket sokan kedvelik, még néhány híresség is felkapta a témát. Az ApeCoin egy ERC-20 token, amelyet egy DAO irányít.

Bárki, aki rendelkezik a tokennel, szavazati jogot gyakorolhat a projekt irányítási kérdéseiben.

A Yuga Labs áll a CryptoPunks és a Meebits mögött is, így a token felkarolása értelemszerűen megindította a spekulációkat.

Mi az az APE ökoszisztéma?

Az ApeCoin mögött a közösség áll, a fejlesztőcsapat, a tokent használó vagy éppen elfogadó termékek, szolgáltatások, és persze a cég, a Yuga Labs, amelyet 2021-ben alapított Miamiban, és amely elismert vállalkozásnak számít az NFT szektoron belül.

A cég az ApeCoin DAO keretein belül közösségi tagként működik, az ApeCoint pedig fő tokenként integrálják a rendszerükbe.

De mi is ez a rendszer, ez az ökoszisztéma pontosan?

A Bored Ape Yacht Club

2021 áprilisában indult NFT-projekt, 10000 egyedi majmos profilképet tartalmazó gyűjteményként, az Ethereumon.

Mindegyik példánynak saját, a többitől eltérő kinézete van, más a stílusuk és a ritkaságuk is. A grafikákat egy algoritmus generálta.

A Mutant Ape Yacht Club

A BAYC egyik változata, szintén algoritmussal létrehozott 20 ezer kép. A tervek szerint ezekkel további felhasználókat tudnak majd a közösségbe csábítani.

Bored Ape Kennel Club

Tavaly júniusban indított projekt, amelyben a BAYC tulajdonosok tudtak egy kutya-profilképet igényelni, ingyen. Ezek a kutyák szintén egyedi, különböző ritkaságú tokenek.

Otherside metaverzum

Idén áprilisban jelentette be a Yuga Labs, hogy saját virtuális valóságban gondolkodnak, és nem sokkal ezután el is kezdték a parcellák értékesítését. Az árak hamar kilőttek, a cég pedig 320 millió dollárnyi tőkét tudott így gyűjteni.

Hogyan működik az APE?

A tokentulajdonosok szavazással dönthetnek számos kérdésben. Ilyen például a DAO vagyonának a felhasználása, a szabályok bevezetése, együttműködés más csapatokkal, vagy éppen új projektek indítása.

Az ApeCoin Foundation pedig követi a szavazás eredményét. Ez az alapítvány áll a DAO mögött, mint valódi jogi személyiséggel bíró vállalkozás, a vezetéségben pedig 5 ismert személy is található, akik jó hírnévnek örvendenek a technológiai szektorban és a kriptoiparban. A vezetőség tagjait is a DAO szavazza meg, évente.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Mire jó az ApeCoin?

Governance tokenként, de egyben felhasználható kriptopénzként is működik a token az ökoszisztémán belül.

Mivel web3-as projektről van szó, fizetőeszközként is használható bárhol, ahol elfogadják az ERC-20 tokeneket.

Harmadik felek integrálhatják a tokent a saját rendszerükbe. Az Animoca Brands egyik játékában, a Benji Bananas-ban például ApeCoint kapnak a játékosok jutalomként.

A tervben lévő Otherside metaverzumban pedig ezt a tokent akarják pénzként használni

Hogyan oszlanak el a tokenek?

Összesen 1 milliárd token van, ennek 62%-a került a DAO-hoz. Ezen belül 15% a BAYC és a MAYC tokenek tulajdonosainál kötött ki.

A BAYC NFT-ért 10094 token, míg MAYC tokenért 2042 APE járt. A fennmaradó lett végül a DAO fejlesztési kasszája.

A teljes mennyiség 16%-a került vissza a Yuga Labs kezébe, ebből 14% az ApeCoin elindítóinak a saját tárcáiba ment. 2%-ot adományoztak a Jane Goodall Alapítvány számára.

8%-ot tett el magának a Yuga Labs és a BAYC négy alapítója. Ez utóbbi adag zárolva van, és havi szinten oldja fel a rendszer, hogy az alapítók ne egyszerre öntsék piacra a teljes mennyiséget.

Jó befektetésnek számít-e az ApeCoin?

A majmos ökoszisztéma közössége növekszik, és egyre több területre kiterjed. Ez vélhetően további lökést kap majd a metaverzum elindulásával.

Az ApeCoin használható pénzként, szavazásra, vagy éppen különböző privilégiumokra az ökoszisztémán belül.

Hozzá kell tenni természetesen, hogy a projektre határozottan igaz a kriptopénzekre, és főleg az NFT szektorra jellemző hatalmas volatilitás, amelyet mindenképpen észben kell tartani.

Az NFT szektor növekedésével az APE kétségkívül sikeresen meglovagolta a hullámot.

Ahogyan a körülötte kialakult közösség, és a ráépülő ökoszisztéma tovább növekszik, vélhetően a token értéke is követni fogja ezt a trendet.

Olvastad már? 29.000 dollár alatt a bitcoin, miközben a Terra visszatér a halálból

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: NFTi cally

 

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

 


Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum ETF kereskedés csütörtökön kezdődik – Mi a következő altcoinok?

A kriptopiac nyugodt marad, a várakozás jeleit mutatja egy potenciális bikafutás előtt. Az alcoinok jelenleg vonzó belépési pontokat kínálnak, ami a közelgő növekedésre utal. Az Ethereum...

Dél-Koreában életbe lépett az új kriptotörvény

Július 19-én életbe léptek Dél-Korea pénzügyi felügyeleti hatóságának új szabályozásai, melyek célja a felhasználói eszközök védelme a kriptotőzsdéken. Fogyasztóvédelem a négyzeten Az új előírásokat a Dél-Koreai Pénzügyi...

A Hybrid Exchange passzív jövedelem modellt vezet be a Solana dominanciájának és a Polkadot fejlesztésének kihívásaként

Vendégbejegyzés A Solana (SOL) virágzik a deFi piacon, és a többi blokklánc volumenének vezetésével védi piaci dominanciáját. A Polkadot (DOT) szintén bikás tendenciákat mutat a kulcsfontosságú fejlesztések...

A legjobb Bitcoin kereskedő, aki megjósolta a Solana csúcsot, azt reméli, hogy az RCO Finance 55 nap alatt 1,204%-ot fog emelkedni.

Mivel a Bitcoin és a Solana továbbra is uralja a kriptopénzek reflektorfényét, egy neves Bitcoin-kereskedő izgalmakat keltett azzal a merész előrejelzéssel, hogy az RCO Finance...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!