Mi az a Web 3?

-

Megvizsgáljuk a Web 3-at, az internet következő nagy újítását, amely azt ígéri, hogy elveszi az irányítást a webet ma uraló központosított vállalatoktól.
A web egy befejezetlen projekt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi lehet az internet következő nagy iterációja, amelyben a felhasználók visszaveszik az irányítást a webet jelenleg uraló központosított vállalatoktól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A fő oka annak, hogy oly sokan keményen dolgoznak a jelenlegi internet újratervezésén az, hogy a ma leginkább használt internetes platformok többségét csupán egy maroknyi befolyásos vállalat irányítja, amelyek a felhasználók által generált adatokból profitálnak.

A Web 3 lényegében egy új módot jelent az egyének számára az internet használatára anélkül, hogy feladnák magánéletüket és értékes adataikat.

Web 1.0

Ahhoz, hogy megértsük, mi a Web 3, először is meg kell értenünk az internet korábbi verzióit.

Az internet első fázisa főleg azzal jellemezhető, ahogyan a felhasználók kezdetben interakcióba léptek a világhálóval.

A legtöbb felhasználó a web első iterációja során passzív tartalomfogyasztó volt.

Más szóval a Web 1.0 az olvasásról szólt, nem pedig az írásról. Dinamikus helyett statikus volt. Ez a Web 2.0-val változott meg.

Web 2.0

Az internet következő nagy fázisa az interaktivitásról és a felhasználókról szólt.

Ebben a fázisban a felhasználók hozták létre a legtöbb tartalmat az olyan platformokon, mint a YouTube, a Facebook vagy a Twitter.

Ez az internet sokkal szociálisabb és együttműködőbb volt, de ennek általában ára volt.

Ennek a részvételi jellegű internetnek az volt a hátulütője, hogy a tartalom létrehozásával a felhasználók személyes információkat és adatokat is átadtak a platformokat irányító vállalatoknak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Mi a Web 3?

A Web 3 az internet következő lépcsőfoka. Jelenleg még csak épül, ezért is nincs egységes, bevett definíció arra vonatkozóan, hogy mi a Web 3, illetve mi lesz az.

Általánosságban azonban a Web 3 egy olyan internetre utal, amely decentralizált.

A másodlagos újítás az, hogy ezek a hálózatok lehetővé teszik az érték vagy pénz átutalását az emberek között. Ez a két dolog – a decentralizáció és az internetes pénz – a Web 3 megértésének kulcsa.

Ki találta fel a Web 3-at?

A web korábbi változataihoz hasonlóan a Web 3-nak sem volt egyetlen megalkotója. Ehelyett különböző egyének és szervezetek egymásra épülő együttműködéseként nőtt ki.

Általánosságban elmondható, hogy a blokkláncalapú okosszerződéses platformok, mint például az Ethereum jó alapként szolgálhatnak a 3. generációs web számára.

Mi a különleges benne?

A Web 3 legfőbb előnye, hogy megpróbálja kezelni a Web 2 legnagyobb problémáját: a személyes adatok magánhálózatok általi gyűjtését, amelyeket aztán hirdetőknek adnak el, vagy esetleg hackerek lophatnak el.

A Web 3 esetében a hálózat decentralizált, tehát egyetlen entitás sem ellenőrzi azt, és a hálózatra épülő decentralizált alkalmazások (dappok) is nyíltak.

A decentralizált web nyitottsága azt jelenti, hogy egyetlen fél sem ellenőrizheti az adatokat vagy korlátozhatja az azokhoz való hozzáférést.

Bárki képes különböző dappokat építeni és használni azokat, anélkül, hogy egy központi vállalatnak azt engedélyeznie kellene.

Miben különbözik még?

A Web 3-on a pénz natív. Ahelyett, hogy a hagyományos, kormányokhoz kötött és határok által korlátozott pénzügyi hálózatokra kellene támaszkodnia, a Web 3-on a pénz azonnali, globális és engedély nélküli.

Ez azt is jelenti, hogy a tokeneket és kriptovalutákat teljesen új üzleti modellek és gazdaságok kialakítására lehet használni, amely területet egyre inkább tokenomikának nevezik.

A decentralizált weben például a reklámozásnak nem kellene a felhasználók adatainak a hirdetőknek való eladására támaszkodnia, hanem a hirdetések megtekintéséért a felhasználókat egy tokennel lehetne jutalmazni.

Ilyen típusú Web 3 alkalmazást fejleszt jelenleg is a Brave Browser és a Basic Attention Token (BAT).

A jövő

A web jövője a használat, a használhatóság és a skálázhatóság növeléséről szól. Ahhoz, hogy a Web 3 víziója valósággá váljon, sokkal több embernek kell elkezdenie használnia a Web 3 dappokat.

Ez nem csak több alkalmazást jelent, hanem olyan alkalmazásokat is, amelyek könnyebben használhatók és vonzóbbak a nem műszaki felhasználók számára.

Végül, mivel az Ethereum, a legnagyobb és legnépszerűbb okosszerződés-platform rendszeresen közel teljes kapacitással működik, a Web 3 hálózatoknak fel kell nőniük és gyorsan több millió tranzakciót kell tudniuk kezelni, ha valaha is versenyre akarnak szállni Web 2 társaikkal.

Olvastad már? Már 400 millió ETH égett el az Ethereum EIP-1559 frissítéssel

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Miért kell az ATOM-nak 10 dolláros támogatási szintre lépnie?

A Cosmos (ATOM) egy hetes csökkenés után az elmúlt 24 órában felfelé vette az irányt. Ha azonban a token lenyűgöző teljesítményt kell mutatnia, akkor egy kritikus...

Ismét nagy bukás előtt állhat a SEC, kevés az esélyük a Kraken tőzsde ellen

A tőzsdefelügyelet nemrégiben perelte be ismét a Krakent, amiért kriptopénzeket árusít, de egyes nézetek alapján ez az újrahasznosított per eleve bukásra van ítélve. A jogi...

Elősegítheti a megújuló energiák terjedését a Bitcoin

A Cornell University friss tanulmánya szerint a bitcoin bányászok segíthetik a megújuló energiák terjedését, hiszen fel tudják használni az esetlegesen megtermelt felesleges készleteket. A jelentésben...

A természetvédelmi fókuszú kriptó hatalmas sikerei

A Chimpzee ($CHMPZ) projektje nem csak más szemmel néz a környezetvédelemre, de benne rejlik a pénzügyi megtérülés lehetősége is. Fogja a blokklánc technológiát, és egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!