Mi az a hozamvadászat?

-

A hozamvadászat leegyszerűsítve az a praktika, amely során valaki kriptopénzeket stake-el jutalmakért cserébe.

Bár a befektetésekből származó kamatbevétel nem új keletű dolog, maga a hozamvadászat kifejezés a decentralizált pénzügyi szektor kapcsán emelkedett fel.

Az általános elképzelés az, hogy a magánszemélyek tokeneket érhessenek el a defialkalmazásokban való részvételükért cserébe. A hozamvadászatot egyébként likviditásbányászatnak is nevezik.

A tevékenység népszerűsége valójában önbeteljesítő jóslatként hat az adott projekt sikerességére.

Mindez összehasonlítható a 2017-es ICO-robbanással, a kereslet és kínálat törvénye alapján.

Ahogy az új projektek új tokeneket vagy módokat kínálnak jutalmak elérésére, felhasználók tízezrei özönlenek a piacra annak reményében, hogy később learathatják a kamathozamot.

Ez tehát olyan keresletet jelent, amely az adott projekt – ezáltal pedig a mögötte lévő tokenek – árát is felnyomja.

Hogyan működik a hozamvadászat?

A kamatfarmolás pontos mechanizmusa defialkalmazásonként eltérő.

Az eljárás alapvetően abból indul ki, hogy a felhasználók egy kis részesedést kapnak a tranzakciós költségekből, amiért likviditással járulnak hozzá egy adott applikációhoz, például a Uniswaphez vagy a Balancerhez.

A legelterjedtebb hozamvadászati mód mégis egyszerűen a defialkalmazás használata, amelyért cserébe a projekt tokenjét kapják jutalmul a felhasználók.

Ez a praktika 2020 nyarának kezdetén vált népszerűvé, amikor a Compund bejelentette, miszerint megkezdi a COMP governance token kibocsátását azon kölcsönadók és -felvevők számára, akik a Compund alkalmazását használják.

A token azonnal slágertermékké vált, a Compound pedig a defiranglisták csúcsára emelkedett.

Azóta számos projekt követte ezt a példát, és olyan defialkalmazások jöttek létre, amelyek governance vagy natív tokenjeikkel jutalmazták felhasználóikat.

Ezek a lemásolt tokenek általában megismételték a COMP sikerét. Ilyen volt például a Balancer BAL tokenje, amely 230%-ot növekedett azonnal az elindulása után.

A folyamatos sikerek aztán jó hatással voltak az innovációkra is, verseny indult a felhasználók megszerzéséért és megtartásáért.

A legsikeresebb hozamvadászok minél összetettebb befektetési stratégiák révén maximalizálták profitjaikat.

A hozamvadászok általában olyan stabilcoinokat stake-eltek, mint a Dai, a Tether vagy a USD Coin, mivel ezek segítségével könnyen áttekinthetők a profitok és a veszteségek.

Ennek ellenére annak sincs akadálya, hogy például ether segítségével vadásszunk minél nagyobb megtérülésre.

Milyen előnyei és kockázatai vannak a hozamvadászatnak?

A hozamvadászat előnyei közvetlenül láthatók – profitra tehetünk szert általa. Azok a kamatfarmolók, akik korán szállnak be egy-egy új projektbe, előnyre tehetnek szert a tokenjutalmak révén, amelyek aztán gyorsan felértékelődhetnek.

Ha jókor adják el ezeket a tokeneket, sok pénzt kereshetnek rajta.

Ez a megtérülés aztán további defiprojektekbe fektethető, amely még több hozamot jelent.

A hozamvadászok általában elég nagy kezdeti tőkével lépnek be, hogy jelentős profitokat termelhessenek – akár több százezer dollárt is stake-elnek egyesek.

A kriptopénzek – és különösen a defitokenek – volatilis természete miatt a hozamvadászok jelentős likviditási kockázatoknak vannak kitéve, ha a piac hirtelen bezuhan – jó példa erre a HotdogSwap esete is.

Ezenfelül, a legsikeresebb kamatfarmolók stratégiái igencsak összetettek. Éppen ezért jóval nagyobb kockázat úgy beszállni a piacra, hogy valaki nem érti meg teljesen a mögöttes protokoll működését.

A hozamvadászok azáltal is kockázatot vállalnak, hogy meg kell bízniuk a projekt csapatában és az okosszerződés kódjában.

A defiterület potenciális megtérülései számos fejlesztőt és vállalkozót vonzanak, akik gyakran lemásolják elődjeik kódjait.

Még ha egy projekt csapata mindent meg is tesz a sikerért, a kódjuk sokszor ellenőrizetlen, és olyan hibáktól hemzseghet, amely hackerek potenciális célpontjává teszi őket.

Számos példa volt már arra, hogy ilyen „baleset” bekövetkezett, ahogy a hozamvadászat egyre népszerűbbé vált.

Az egyik ilyen volt a bZx esete, amely támadássorozatot szenvedett el ebben az évben, legutóbb pedig további 8 millió dollárt veszített el egyetlen kódsor rossz elhelyezése miatt.

A YAM Finance egy másik jelentős példa. A YAM token mögött álló projekt két nappal augusztusi elindulása után már 57 millió dollárnyi zárolt értéket birtokolt. Azután dőlt be, hogy az alapító elismerte, miszerint egy jelentős hibát találtak a mögöttes kódban.

Egy ezt követő audit feltárta, miszerint számos egyéb, biztonsággal és teljesítménnyel összefüggő probléma is jelen volt.

Melyek a hozamvadászat fő kihívásai és lehetőségei?

A legtöbb defialkalmazás jelenleg az Ethereum blokkláncán fut, amely jelentős kihívásokat jelent a hozamvadászoknak.

Az Ethereum 2.0 fejlesztése előtt a hálózat még mindig a skálázhatóság hiányával küzd.

Ahogy a kamatfaromlás egyre népszerűbbé vált, egyre több tranzakciót kellett az Ethereum hálózatának végrehajtania, amely sokáig tartó megerősítésekben és elszálló tranzakciós díjakban nyilvánult meg.

Sokak szerint a defi pont emiatt önmagát fogja megsemmisíteni. Mindenesetre inkább úgy néz ki, az Ethereum ezáltal más platformok javát szolgálja.

A Binance Smart Chain például alternatív lehetőségként került a hozamvadászok asztalára, hogy kihasználja az olyan defidappok előnyeit, mint például a BurgerSwap.

Az Ethereum meglévő defikezelői szintén azzal próbálkoznak, hogy második rétegű megoldásaikkal enyhítsenek a problémákon.

Az Ethereum korlátai éppen ezért nem feltétlenül jelentik majd a defiterület végét, a hozamvadászat tehát még egy ideig itt marad velünk.

Olvastad már? Mi a DeFi?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!