A hozamvadászat leegyszerűsítve az a praktika, amely során valaki kriptopénzeket stake-el jutalmakért cserébe.

Bár a befektetésekből származó kamatbevétel nem új keletű dolog, maga a hozamvadászat kifejezés a decentralizált pénzügyi szektor kapcsán emelkedett fel.

Az általános elképzelés az, hogy a magánszemélyek tokeneket érhessenek el a defialkalmazásokban való részvételükért cserébe. A hozamvadászatot egyébként likviditásbányászatnak is nevezik.

A tevékenység népszerűsége valójában önbeteljesítő jóslatként hat az adott projekt sikerességére.

Mindez összehasonlítható a 2017-es ICO-robbanással, a kereslet és kínálat törvénye alapján. Ahogy az új projektek új tokeneket vagy módokat kínálnak jutalmak elérésére, felhasználók tízezrei özönlenek a piacra annak reményében, hogy később learathatják a kamathozamot.

Ez tehát olyan keresletet jelent, amely az adott projekt – ezáltal pedig a mögötte lévő tokenek – árát is felnyomja.

Hogyan működik a hozamvadászat?

A kamatfarmolás pontos mechanizmusa defialkalmazásonként eltérő. Az eljárás alapvetően abból indul ki, hogy a felhasználók egy kis részesedést kapnak a tranzakciós költségekből, amiért likviditással járulnak hozzá egy adott applikációhoz, például a Uniswaphez vagy a Balancerhez.

A legelterjedtebb hozamvadászati mód mégis egyszerűen a defialkalmazás használata, amelyért cserébe a projekt tokenjét kapják jutalmul a felhasználók.

Ez a praktika 2020 nyarának kezdetén vált népszerűvé, amikor a Compund bejelentette, miszerint megkezdi a COMP governance token kibocsátását azon kölcsönadók és -felvevők számára, akik a Compund alkalmazását használják.

A token azonnal slágertermékké vált, a Compound pedig a defiranglisták csúcsára emelkedett.

Azóta számos projekt követte ezt a példát, és olyan defialkalmazások jöttek létre, amelyek governance vagy natív tokenjeikkel jutalmazták felhasználóikat.

Ezek a lemásolt tokenek általában megismételték a COMP sikerét. Ilyen volt például a Balancer BAL tokenje, amely 230%-ot növekedett azonnal az elindulása után. A folyamatos sikerek aztán jó hatással voltak az innovációkra is, verseny indult a felhasználók megszerzéséért és megtartásáért.

A legsikeresebb hozamvadászok minél összetettebb befektetési stratégiák révén maximalizálták profitjaikat.

A hozamvadászok általában olyan stabilcoinokat stake-eltek, mint a Dai, a Tether vagy a USD Coin, mivel ezek segítségével könnyen áttekinthetők a profitok és a veszteségek.

Ennek ellenére annak sincs akadálya, hogy például ether segítségével vadásszunk minél nagyobb megtérülésre.

Milyen előnyei és kockázatai vannak a hozamvadászatnak?

A hozamvadászat előnyei közvetlenül láthatók – profitra tehetünk szert általa. Azok a kamatfarmolók, akik korán szállnak be egy-egy új projektbe, előnyre tehetnek szert a tokenjutalmak révén, amelyek aztán gyorsan felértékelődhetnek. Ha jókor adják el ezeket a tokeneket, sok pénzt kereshetnek rajta.

Ez a megtérülés aztán további defiprojektekbe fektethető, amely még több hozamot jelent.

A hozamvadászok általában elég nagy kezdeti tőkével lépnek be, hogy jelentős profitokat termelhessenek – akár több százezer dollárt is stake-elnek egyesek.

A kriptopénzek – és különösen a defitokenek – volatilis természete miatt a hozamvadászok jelentős likviditási kockázatoknak vannak kitéve, ha a piac hirtelen bezuhan – jó példa erre a HotdogSwap esete is.

Ezenfelül, a legsikeresebb kamatfarmolók stratégiái igencsak összetettek. Éppen ezért jóval nagyobb kockázat úgy beszállni a piacra, hogy valaki nem érti meg teljesen a mögöttes protokoll működését.

A hozamvadászok azáltal is kockázatot vállalnak, hogy meg kell bízniuk a projekt csapatában és az okosszerződés kódjában.

A defiterület potenciális megtérülései számos fejlesztőt és vállalkozót vonzanak, akik gyakran lemásolják elődjeik kódjait.

Még több közösségi élményre vágysz? Gyere és mondd el véleményed egy cenzúrázatlan, barátságos környezetben!

Még ha egy projekt csapata mindent meg is tesz a sikerért, a kódjuk sokszor ellenőrizetlen, és olyan hibáktól hemzseghet, amely hackerek potenciális célpontjává teszi őket.

Számos példa volt már arra, hogy ilyen „baleset” bekövetkezett, ahogy a hozamvadászat egyre népszerűbbé vált.

Az egyik ilyen volt a bZx esete, amely támadássorozatot szenvedett el ebben az évben, legutóbb pedig további 8 millió dollárt veszített el egyetlen kódsor rossz elhelyezése miatt.

A YAM Finance egy másik jelentős példa. A YAM token mögött álló projekt két nappal augusztusi elindulása után már 57 millió dollárnyi zárolt értéket birtokolt. Azután dőlt be, hogy az alapító elismerte, miszerint egy jelentős hibát találtak a mögöttes kódban.

Egy ezt követő audit feltárta, miszerint számos egyéb, biztonsággal és teljesítménnyel összefüggő probléma is jelen volt.

 

Melyek a hozamvadászat fő kihívásai és lehetőségei?

A legtöbb defialkalmazás jelenleg az Ethereum blokkláncán fut, amely jelentős kihívásokat jelent a hozamvadászoknak.

Az Ethereum 2.0 fejlesztése előtt a hálózat még mindig a skálázhatóság hiányával küzd. Ahogy a kamatfaromlás egyre népszerűbbé vált, egyre több tranzakciót kellett az Ethereum hálózatának végrehajtania, amely sokáig tartó megerősítésekben és elszálló tranzakciós díjakban nyilvánult meg.

Sokak szerint a defi pont emiatt önmagát fogja megsemmisíteni. Mindenesetre inkább úgy néz ki, az Ethereum ezáltal más platformok javát szolgálja.

A Binance Smart Chain például alternatív lehetőségként került a hozamvadászok asztalára, hogy kihasználja az olyan defidappok előnyeit, mint például a BurgerSwap.

Az Ethereum meglévő defikezelői szintén azzal próbálkoznak, hogy második rétegű megoldásaikkal enyhítsenek a problémákon.

Az Ethereum korlátai éppen ezért nem feltétlenül jelentik majd a defiterület végét, a hozamvadászat tehát még egy ideig itt marad velünk.

Olvastad már? Mi a DeFi?

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂