Megüthetik a bokájukat az NFT-ket reklámozó celebek

-

A Truth In Advertising, a TINA.org fogyasztóvédelmi szervezet szerint a celebek által a közösségi médiában promótált NFT-k esetében felmerülhet a fogyasztók megtévesztése.
A szervezet 19 hírességet nevezett meg, akik a saját oldalaikon feltűnően pozitívan nyilatkoztak bizonyos tokenekről, de ezekkel a projektekkel állítólag közeli kapcsolatban voltak.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A nevek között olyanokat találunk, mint a sportoló Floyd Mayweather és Tom Brady, a zenész Eminem és Snoop Dogg, és több színész is, például Gwyneth Paltrow.

„Ezek a hírességek a saját közösségi média felületeiken hájpolták ezeket az NFT-ket, de a legtöbb esetben nem közölték, hogy pénzügyi kapcsolatban állnak a projektek mögött lévő vállalkozásokkal.”

Az NFT-k olyan tokenek, amelyek digitális tulajdonjogot képviselhetnek bizonyos alkotások, sokszor művészi értékkel bíró dolgok esetén is. Így nem ritka, hogy világszerte ismert nevek állnak be egy-egy projekt mögé valamilyen szinten.
A szervezet jogi szempontból nem tud büntetéseket kiszabni, de a nyílt levelében kifejtette, a celebek ilyen közreműködése az iparágban potenciálisan káros hatással lehet a fogyasztókra.
A fogyasztóvédők elmondták, a legfőbb aggályok közé tartozik az is, hogy befektetési szempontból ezek a digitális eszközök spekulatívnak számítanak, és nagy pénzügyi kockázatot hordoznak magukban.
A TINA. org korábban, június elején már küldött hasonló levelet Justin Bieber és Reese Witherspoon számára is, hiszen mindketten beszéltek már NFT-ről a közösségi médiában.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Bieber jogi csapata szerint ezzel nem sértettek törvényt, bár igéretet tettek arra is, hogy a későbbiekben részletesebben is nyilatkoznak. Witherspoon ügyvédei pedig megosztották, hogy a színésznő nem részesül semmiféle ellentételezésben az NFT projektek részéről.
A TINA.org úgy véli, az ilyen típusú reklámozás sérti a szövetségi törvényeket, egészen pontosan a Federal Trade Commission szabályait, amelyek a hírnév kihasználásáról, és a fizetett promócióról szólnak.
Az FTC iránymutatása alapján a celebeknek, influenszereknek egyértelműen jelezniük kell, ha egy-egy termék vagy projekt esetén pénzt kapnak a megemlítésért.
Egyelőre még nem tudni arról, hogy kapotte bármelyik híresség bármilyen büntetést vagy bírságot azért, mert kriptopénzeket vagy NFT-ket reklámoztak.
A jelenleg is folyó pereskedések sorában a két legnagyobbnak Elon Musk és Mark Cuban ügye számít. Előbbi a Dogecoin miatt, utóbbi pedig a bedőlt Voyager kriptós termékeinek köszönhetően került a hatóságok célkeresztjébe. Matt Damon is feltűnt egy kriptós reklámban, azóta viszont vélhetően már megbánta ezt, hiszen folyamatosan ezzel piszkálják, és nevetnek rajta.
A SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet már 2017-ben, az akkori ICO-láz közepén kiadott egy közleményt, amelyben felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy nem érdemes a celebekre hallgatni pénzügyi téren.

„A befektetőknek érdemes figyelembe venni, hogy a hírességek feltűnése ezekben a kampányokban nem pártatlan, hanem valójában fizetett promóció. A celebeknek pedig sokszor nincs meg a megfelelő mértékű tudásuk, hogy eldöntsék, az általuk reklámozott befektetések megfelelnek-e egyáltalán a törvényeknek.”

A SEC elmondása szerint a celebek, influenszerek a saját közösségi média csatornáikon megtehetik, hogy termékeket, szolgáltatásokat reklámozzanak.
Viszont ha ezért pénzt kapnak, akkor törvényi kötelességük elmondani ezt a hallgatóságnak, mégpedig részletesen, hogy honnan kaptak ellentételezést, és pontosan mennyit.

Olvastad már? Megállíthatatlannak tűnik az NFT a játékiparban

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!